• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • АМКУ завершив аналіз ринку хліба і запропонував шляхи підтримки його подальшої стабільності
    2006-01-18 10:18:00

    Антимонопольний комітет України проаналізував стан конкуренції та цінову ситуацію на ринках хліба, хлібобулочних виробів і суміжних з ними ринках зерна й борошна. Про результати проведеної роботи Комітет поінформував Президента України та Кабінет Міністрів України.

    Так, у ході дослідження Комітет з’ясував, що регіональні ринки хліба залишаються монополізованими у 13 областях. Зокрема, у Вінницькій, Волинській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій та Чернігівській, а також у місті Києві.

    На думку Комітету, подальший розвиток конкуренції на цих ринках стримує державне регулювання. Отримані висновки засвідчили, що запровадження у багатьох областях регулювання вартості соціально важливих сортів хліба призвело до зниження рентабельності виробництва та їх збитковості.

    Окрім цього, державне регулювання різниться в регіонах за формою та методами. Як наслідок - значна диференціація цін на аналогічні види продукції. А саме, 1,36-1,98 грн. за кілограм хліба з борошна першого гатунку та 1,17-1,85 грн. за хліб із змішаного житньо-пшеничного борошна. Тобто, різні підходи до регулювання цін створюють нерівні умови діяльності виробників хліба та певну соціальну напруженість.

    Також органи Комітету встановили випадки штучного завищення цін на борошно в межах функціонування вертикально інтегрованих структур та великих постачальників борошна, які можуть впливати на ціноутворення. Ці структури існують сьогодні в Криму, Вінницькій, Дніпропетрівській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Полтавській, Сумській, Черкаській та Чернігівській областях.

    Мають місце випадки, коли найбільші виробники хліба закуповують борошно у пов’язаних з ними відносинами контролю підприємств за набагато вищими від ринкових цінами. Зокрема, ВАТ «Гайсинхліб», ВАТ «Барський хлібзавод» і ВАТ «Хлібодар» отримують борошно виключно від «ТД«Вінницяхліб» за цінами, що перевищують ринкові на 30-40%. Подібна ситуація виявлена у Сумській області, де найбільший виробник хліба – ВАТ «Сумський хлібокомбінат» закуповує борошно у посередника за цінами на 43-54% вищих за ринкові.

    Загалом, в багатьох регіонах більш потужні підприємства включають до собівартості хліба борошно за вищою ціною, ніж підприємства з невеликими потужностіми. У свою чергу, це призводить до штучного завищення виробниками своїх витрат, дає їм можливість підвищувати остаточну вартість хліба чи спекулювати своїм складним фінансовим становищем для знову ж таки подорожчання продукції. За фактом таких порушень органи Комітету розглядають справи та проводять розслідування.

    З цього приводу Голова Антимонопольного комітету України Олексій Костусєв зазначив: «Ми завершили черговий етап роботи по виявленню та аналізу причин, які стримують розвиток конкуренції на ринках зерна, борошна та хліба. На даному етапі розвитку цих соціально вагомих ринків, державне регулювання мало свої позитивні наслідки, але ми підкреслюємо – регулювання може бути виключно тимчасовим. З тим, щоб максимально мінімізувати негативні фактори та забезпечити подальшу стабільність цих ринків, ми вважаємо за доцільне вжити низку заходів. У першу чергу, варто запровадити постійнодіючий моніторинг ринку зерна та формувати дані щомісячного руху зерна за видами та класами. Це стосується обсягів його споживання, обсягів на зберіганні та залишків у виробників усіх форм власності. Друге, для проведення інтервенцій Аграрним фондом закупити необхідну кількість зерна й борошна до держрезерву, створити регіональні запаси. При цьому, забезпечити безпосередній доступ хлібопекарських підприємств до закупівлі сировини з резервів для освіження запасів і здійснення інтервенцій. Доцільно також прийняти конкретний нормативний документ, який зобов’язував би хлібопекарські підприємства-монополістів закуповувати цю продукцію на конкурсних засадах.

    І, насамкінець, розробити систему заходів поступового переходу на вільне ціноутворення на ринках хліба і хлібобулочних виробів, а також механізми отримання пільгових кредитів підприємствами цієї галузі. У межах своєї компетенції ми постійно контролюємо ці ринки і відслідковуємо тендеції на них. А тому і попереджаємо учасників ринку утриматися від необгрунтованого підвищення цін на сировину для хлібопечення та хліб. В іншому випадку, органи Комітету будуть вживати усі передбачені законодавством санкції. Адже я завжди наголошую – в ціні хліба, як у краплі води, відзеркалюються економічні процеси держави. Нема нічого над хліб, від якого залежить життя мільонів людей. І ми будемо захищати їхні інтереси».

    Прес-служба Антимонопольного комітету України

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.