• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • «УКБС-ВРУ: КОНВЕРТАЦІЯ НАЦБАНКОМ БОРГІВ З РЕФІНАНСУВАННЯ ОБЕРНЕТЬСЯ ВТРАТАМИ ДЛЯ ДЕРЖАВИ»
    2014-08-07 19:30:25

     

     

    Ініціатива депутатів щодо конвертації Національним банком заборгованості за кредитами рефінансування в субординований борг та/або цінні папери банку-боржника у випадку неспроможності повернути вчасно зазначені кошти може призвести до того, що в разі банкрутства чи ліквідації банку-боржника НБУ взагалі не отримає заборгованості. Про це зазначає прес-служба Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз».

    Коментуючи проект змін до статті 25 Закону «Про Національний банк України» (щодо рефінансування), реєстр. № 4215а від 02.07.2014, що перебуває на розгляді Парламенту, УКБС зазначає наступне.

             З початку поточного року НБУ надав комерційним банкам рефінансування на суму понад 100 млрд. грн., що пояснюються браком ліквідності через відтік депозитів під впливом суспільно-політичної нестабільності (у І півріччі обсяг вкладів у банківській системі знизився на 86,5 млрд. грн.).

    УКБС зазначає, що пропозиція депутатів щодо надання регулятору можливості конвертації заборгованості у субординований борг або цінні папери може призвести до того, що в разі банкрутства або ліквідації банку-боржника Нацбанк не отримає заборгованості взагалі. Адже відповідно до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні (постанова НБУ від 28.08.2001 № 368), у випадку банкрутства чи ліквідації банку субординований борг повертається інвестору після погашення претензій усіх інших кредиторів. Таким чином, НБУ може опинитися останнім в черзі кредиторів.

    Експерти УКБС також зауважують, що законопроект не визначає критерії, якими має керуватися НБУ при прийнятті рішення щодо конвертації кредитів рефінансування у субординований борг або цінні папери. Подібна невизначеність значно ускладнить прийняття Нацбанком відповідних рішень, а також може призвести до зловживань при наданні кредитів рефінансування, посилити непрозорість важливого для банків механізму підтримки ліквідності, а також  підвищити корупційні ризики.

    Про це також зазначив і Комітет ВРУ з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією у своєму висновку на даний законопроект.

     «Для мінімізації ризиків втрати державою мільярдних коштів рефінансування УКБС неодноразово закликав НБУ запровадити прозорий механізм прийняття рішень щодо надання банкам рефінансування, а також встановити жорсткий контроль за його цільовим використанням і своєчасним поверненням. Зокрема, переглянути умови та терміни позик, виданих попередньою владою. Адже є банки, що отримали істотні обсяги рефінансування під низьку ставку і роками користуються цими коштами, - зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Оскільки процес отримання кредитів рефінансування, як і раніше, залишається непрозорим, регулятор повинен стимулювати повернення цих коштів та контролювати їх використання кураторами. Вважаємо, що на пропозиції учасників ринку щодо удосконалення процесу рефінансування НБУ не повинен заявляти, що «рефінансування банків не є і не може бути цільовим, а тому не існує критеріїв подальшого контролю використання таких коштів» (про що, зокрема, було зазначено у листі НБУ від 28.04.2014 № 19-012/19600 на адресу УКБС). Така позиція регулятора означає, що система не готова змінюватися.».

    В УКБС зауважують, що НБУ має достатні можливості для контролю за використанням коштів рефінансування. Адже нещодавно Правління НБУ прийняло рішення про призначення за узгодженням сторін представника регулятора (куратора) в банки, що отримали кредити НБУ. До повноважень куратора належить, зокрема, посилений контроль за діяльністю банку, у т.ч. проведення аналізу фінансової, статистичної звітності фінустанови та іншої інформації з метою уникнення ризиків невиконання банком своїх зобов’язань перед кредиторами.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.