• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Виробники біопалива готові обігріти Україну замість газу, але хочуть стабільних умов бізнесу
    2014-10-06 11:16:59

    «Виробництво твердого біопалива в Україні, яке в останні роки  досягло значних річних обсягів у 1,6 мільйона тон – це на сьогодні найбільший, з точки зору заміщення імпортного природного газу в тепловій енергетиці, внутрішній потенціал держави, який може бути реалізований в найкоротші терміни» – зазначив у своєму вступному під час круглого столу “Сировинна база та виробничий потенціал біопалива в Україні як альтернатива природного газу у проходженні опалювального сезону 2014/15 року та у тепловій енергетиці в цілому”  голова Комісії УСПП з розвитку енергетики та енергозбереження Ю.Колмиков.

    За його словами, процес масштабного переведення газових котелень на біомасу повинен здійснюватись з чітким розумінням можливостей українських виробників біопалива, їх потреб і проблем. У той же час бізнесу, який сьогодні йде у теплову енергетику, інвестує кошти в проекти котелень на альтернативному паливі, потрібні гарантії цінової стабільності та достатньої пропозиції на внутрішньому ринку біопалива. Це може бути забезпечено лише шляхом збалансування позицій усіх учасників ринку: виробників біопалива, обладнання для теплової енергетики, теплопостачальних організацій, які використовують чи планують використовувати у майбутньому біопаливо, державних органів та агентств, що розпоряджаються земельними та лісовими ресурсами України – сировинною базою для виробництва біопалива.

    Президент Асоціації “Український пелетний союз” Микола Коломийченко у своїй доповіді щодо цінових трендів на європейському біопаливному ринку вказав, що  ціни на біопаливо протягом останніх десяти років є відносно статичними, прогнозованими і практично не залежать від індикативних цін на традиційні енергоресурси. 

    Однак для стабільного розвитку проектів із заміщення газу в тепловій енергетиці біопаливом необхідно вже сьогодні думати про стимулювання зростання виробництва останнього, розвитку сировинної бази. «Якщо сьогодні не знайти рішення, як правильно розвивати галузь біопалива в Україні, то вже в найближчому майбутньому інвестори, які поставлять біопаливні котли, зіткнуться з проблемою дефіциту біопалива і вимушені будуть шукати шлях назад, до газу» – зауважив Голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха, зазначивши у своїй доповіді, що головним сировинним потенціалом біомаси в Україні, який сьогодні використовується надзвичайно мало, є відходи аграрного сектора, зокрема солома та стебла. Також присутні відмітили значний потенціал розвитку в Україні плантацій швидкоростучих порід дерев.

     Заслухавши представників компаній-виробників біопалива, учасники засідання зійшлися на необхідності ініціювати за результатами круглого столу внесення пропозицій до Уряду та Верховної Ради України щодо законодавчих змін в Україні у сфері підтримки розвитку галузі біопалива та біоенергетики.

    Вирішення проблем життєдіяльності та виживання економіки України в умовах існуючих загроз енергетичній безпеці, зокрема, в контексті стабільного проходження державою майбутнього опалювального сезону 2014/15, можливе лише за рахунок здійснення  системних заходів в енергетиці, з повним розумінням потенціалу та можливих шляхів її переходу на внутрішні ресурси. Цим питанням присвячений ряд галузевих круглих столів, які за ініціативи Президента УСПП А.К.Кінаха та голови Держенергоефективності С.Д.Савчука проводитимуться протягом найближчих тижнів у Києві.  Зокрема, 9  жовтня відбудеться круглий стіл  присвячений виробникам теплового обладнання, що працює на біопаливі. Також на майбутнє заплановано круглі столи безпосередньо зі споживачами, замовниками проектів теплоенергетики на біопаливі – представниками регіональних теплокомуненерго, сервісними компаніями.

    Голова Держенергоефективності підтримав пропозицію учасників ринку біопалива щодо необхідності активного впливу бізнесу та громадських організацій, профільних асоціацій на формування політики у сфері підтримки біопаливної галузі, і повідомив, що створює робочу групу при агентстві, метою якої буде напрацювання узгоджених з усіма учасниками ринку біоенергетики нормативно-правових актів з їх подальшим поданням Уряду. «Наша сьогоднішня зустріч не повинна закінчитися набором гарних лозунгів. Результатом цього круглого столу, як і наступних, повинна бути резолюція, з реальними пропозиціями і кроками, які ляжуть в основу майбутніх постанов Уряду та законодавчих актів, прийнятих Верховною Радою», - сказав С.Савчук. Голова Держенергоефективності висловив впевненість, що вже через кілька тижнів анонсована робоча група зможе винести на розгляд Уряду комплексний план заходів щодо розвитку галузі біопалива в Україні.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.