• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Про податкову знижку під час сеансу «Гарячої лінії»
    2016-02-29 15:06:47

    Днями в ДПІ у Голосіївському районі відбувся черговий сеанс «гаряча лінія» на тему:«Все про податкову знижку».

    Начальник інспекції Малихіна Оксана Михайлівна відповіла на актуальні питання щодо податкової знижки.

    Пропонуємо до уваги найбільш актуальні питання з якими абоненти звертались на «гарячу лінію»:

    Питання: Оксана Михайлівна, що таке податкова знижка та як нею можна скористатися?

    Відповідь: Податкова знижка – це документально підтверджена сума витрат платника податку протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати.

    Право на податкову знижку мають громадяни, які в 2015 році отримували дохід у вигляді заробітної плати та:

    –​ сплачували за навчання закладам освіти;

    –​ сплачували проценти за іпотечним житловим кредитом;

    –​ страхували себе або членів своєї сім’ї;

    –​ оплачували допоміжні репродуктивні технології, всиновлювали дітей;

    –​ понесли витрати у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу.

    Відповідно до статті 166 Податкового кодексу України платники податків можуть скористатися правом на податкову знижку за наслідками звітного 2015 року до кінця поточного 2016 року, подавши до податкової інспекції за місцем своєї податкової адреси декларацію і копію підтвердних документів.

    Звертаю увагу, що право на податкову знижку має лише той, хто отримує заробітну плату. Якщо платник податку не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, то таке право на наступні податкові роки не переноситься.

    Питання: Чи надається податкова знижка на навчання, якщо студент працював за договором цивільно-правового характеру?

    Відповідь: Згідно з Податковим кодексом України податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання – документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку - резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених цим Кодексом. При цьому, ПКУ установлено обмеження щодо не перевищення сум нарахованої платником податку податкової знижки понад суму загального оподатковуваного доходу платника, одержаного протягом року як заробітна плата.

    Разом з тим, ПКУ дано визначення заробітної плати. Це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом.

    Ці відносини регулюються трудовим законодавством, зокрема Кодексом законів про працю. При укладанні трудового договору з працівником працедавець видає наказ про зарахування його на роботу, на підставі якого у трудовій книжці цього працівника робиться позначка про прийняття його на роботу на відповідну посаду.

    Таким чином, якщо студент протягом звітного року одержував доходи від виконання договорів цивільно-правового характеру, які не є трудовими договорами, то члени його сім’ї першого ступеня споріднення мають право на податкову знижку щодо сум, сплачених за навчання такого студента.

    Нагадуємо, що порядок надання податкової знижки визначено статтею 166 розділу IV Податкового кодексу України.

    Питання: Чи буде податкова знижка на здобуття платної другої вищої освіти?

    Відповідь: Згідно із статтею 1 Закону № 1556 "Про вищу освіту" освітня діяльність - це діяльність вищих навчальних закладів, що провадиться з метою забезпечення здобуття інших освітніх потреб здобувачів вищої освіти та інших осіб. Стаття 60 цього Закону зазначає, що післядипломна освіта - це спеціалізоване вдосконалення освіти та професійної підготовки особи шляхом поглиблення, розширення та оновлення її професійних звань, умінь та навичок або отримання іншої професії, спеціальності на основі здобутого раніше освітнього рівня та практичного досвіду.

    Післядипломну освіту здійснюють заклади післядипломної освіти або відповідні структурні підрозділи вищих навчальних закладів і наукових установ. До інших осіб, які навчаються у вищих навчальних закладах, відповідно до статті 61 Закону №1556 належить, зокрема, слухач - особа, яка навчається на підготовчому відділенні вищого навчального закладу, або особа, яка отримує додаткові чи окремі освітні послуги, у тому числі за програмами післядипломної освіти.

    Таким чином, здобуття другої вищої освіти є складовою вищої освіти, компенсації вартості якої платник податку має право включати до податкової знижки. Декларація про майновий стан і доходи за попередній рік подається такими громадянами впродовж усього року - до 31 грудня.

    Питання: Які підтвердні документи для отримання податкової знижки на навчання необхідно мати при собі?

    Відповідь: Для отримання податкової знижки на навчання, необхідно підготувати наступні документи:

    – паспорт (оригінал, копія);

    – ідентифікаційний номер (оригінал, копія);

    – довідку з роботи про отриманий у минулому році дохід і сплачені податки (немає вимоги щодо форми довідки, головне, щоб було вказано загальний нарахований дохід за 2014 рік, єдиний соціальний внесок, податкова соціальна пільга у разі застосування, податок на доходи фізичних осіб);

    – довідку про вартість навчання в звітному році (якщо не вказано у договорі);

    – копію свідоцтва про народження дитини (для батьків студента), копія свідоцтва про одруження (для чоловіка чи дружини студента);

    – договір з навчальним закладом (оригінал, копія);

    – довідку з навчального закладу про кількість навчальних місяців у звітному році (якщо неповний навчальний рік);

    – довідку про термін навчання в навчальному закладі (якщо не вказано у договорі);

    – платіжні документи, що підтверджують сплату за навчання,сплачені у 2015 році (оригінали та копії).

    Питання: Якщо громадяни мають намір скористатися податковою знижкою, коли їм потрібно подати декларацію?

    Відповідь:  У 2016 році платники податку на доходи фізичних осіб, які хочуть реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2015-го, податкову декларацію можуть подати впродовж усього року. Якщо платник податку до кінця 2016-го не скористається правом на нарахування податкової знижки за наслідками 2015 року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.