• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Що таке страховий стаж і як перевірити сплату роботодавцем страхових внесків
    2021-02-23 14:00:30

    Українці можуть самостійно перевірити, чи сплачують роботодавці за них страхові внески.

    У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства роз'яснили, як офіційно працевлаштовані українці можуть самостійно перевірити, чи сплачує роботодавець за них страхові внески. Про це йдеться у повідомленні відомства.

    Що таке страховий стаж
    Запис у трудовій книжці не є підставою для автоматичного зарахування періоду трудової діяльності до страхового стажу, який враховуватиметься при нарахуванні пенсії (наданні допомоги з тимчасової втрати працездатності, по безробіттю тощо).

    Відповідно до статті 1 закону "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" (вступив в дію з 1 січня 2004 року), страховий стаж – це період, протягом якого за особу, що підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, сплачено відповідні страхові внески.

    Таким чином, під час розрахунку розміру пенсії до уваги береться лише той період, за який сплачувалися такі внески.

    Як працівнику перевірити, чи сплачує роботодавець за нього страхові внески
    Працівник зацікавлений у тому, щоб роботодавець обов'язково сплачував за нього страхові внески. Тому варто перевірити, чи відбувається це регулярно та в повному обсязі.

    Інформацію про трудову діяльність, наявний страховий стаж, суми внесків, сплачених до Пенсійного фонду та розмір зарплати можна знайти на порталі ПФУ (https://portal.pfu.gov.ua/).

    Там також можна подати заявку на отримання пенсії (після досягнення відповідного віку та страхового стажу), та одержати витяг з реєстру застрахованих осіб.

    Існують такі способи авторизації (реєстрації) на цьому порталі:

    - за електронним цифровим підписом (ЕЦП), який можна отримати в державній податковій службі або будь-якому іншому акредитованому центрі сертифікації ключів, а також у сервісі Приват24 від ПриватБанку та у деяких інших банках;

    - за логіном та паролем, які можна отримати у відділенні ПФУ, взявши з собою паспорт, ідентифікаційний код та заповнивши відповідну заяву. Після заповнення заяви, громадянин отримує реєстраційний код (код заяви). Він потрібен для реєстрації на порталі. Тобто, його необхідно зберігати в таємниці до моменту закінчення реєстрації. Завершити її можна в будь-який момент, зайшовши на портал;

    - шляхом ідентифікації в сервісі ID.GOV.UA, який містить ідентифікацію за електронним цифровим підписом, за допомогою мобільного телефону (Mobile ID) або шляхом банківської ідентифікації в одному з 27 банків України (Bank ID).

    На порталі Пенсійного фонду також є сервіс "Електронна трудова книжка", який дозволяє переглянути відомості про трудову діяльність за даними звітних відомостей роботодавця. Там міститься й інформація про сплачені страхові внески за період з 2000 року (в окремих випадках – з 1998 року).

    На порталі можна налаштувати безкоштовний сервіс sms-інформування, який дозволить щомісячно отримувати короткі повідомлення для застрахованих осіб про зарахування (незарахування) єдиного соцвнеску роботодавцем, а також інформацію про "зароблений" особистий страховий стаж.

    Дані можуть надсилатися як у вигляді sms на мобільний телефон, так і у вигляді електронного листа на e-mail.

    Отримати витяг з реєстру застрахованих осіб можна також в одному з відділень ПФУ, надавши паспорт та ідентифікаційний код.

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.