• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Медичне страхування: які моделі працюють у світі
    2021-08-25 09:15:42

    Україні мають запровадити обов’язкове медичне страхування. Принаймні, це обіцяли Президент Володимир Зеленський і його партія «Слуга народу». У МОЗ і профільному комітеті парламенту не раз заявляли про те, що це можливо не раніше 2023 року.

    Журналісти «Слово і діло» дослідили, які існують моделі медичного страхування.

    Модель Бісмарка. Вона працює в Німеччині, Австрії, Бельгії, Франції, Нідерландах, Швейцарії Японії. Суть в тому, що оплата медичних послуг здійснюється фондом страхування працівників, який фінансується спільно працівниками і роботодавцями за рахунок відрахувань із зарплати. Пропорція платежів залежить від кожної конкретної країни.

    Модель Беверіджа. Її використовують Велика Британія, Ірландія, Нова Зеландія, Швеція, Греція, Португалія, Куба. Оплата медичних послуг фінансується державою за рахунок податкових відрахувань до бюджету – пацієнт за медпослуги не платить.

    Основний плюс цієї моделі в тому, що медичні послуги доступні для всіх верств населення, і їхня якість контролюється державою. Водночас держава одноосібно регулює витрати на галузь. Основний недолік моделі Беверіджа – довгий список очікування для отримання медичних послуг, тому що у пацієнтів менше можливостей для вибору установи.

    Модель національного медстрахування. Це перехідна модель, яка об’єднує дві попередні. Вона працює в Канаді, Тайвані і Південній Кореї. Медичні послуги надаються приватними установами, але фінансуються за рахунок коштів державних страхових програм, які оплачує кожен громадянин.

    Тут такий самий недолік, як і у моделі Беверіджа – довгі черги на лікування. При цьому медичні послуги доступні для більшості населення і їхню якість теж контролює держава.

    Модель прямої оплати. Все просто – медичні послуги оплачує безпосередньо пацієнт. Хоча ця модель передбачає широкий вибір послуг, високу якість і конкуренцію в галузі, є очевидний мінус – незахищеним верствам населення медицина може бути не «по кишені».


    Інфографіка: «Слово і діло»

    Инф. finance.ua

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.