• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Податкові новини (ДПС у Дніпропетровській області) 29.11.2023
    2023-11-29 22:28:15

    ДПС долучилася до вебдискусії «Податковий комплаєнс та фінансовий моніторинг на захисті бізнесу»

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
    У рамках ХІ Міжнародного бізнес-форуму «НАУКА-БІЗНЕС-ОСВІТА: стратегічне партнерство», організованого Київським національним економічним університетом імені Вадима Гетьмана, науковці, представники бізнесу, експерти з питань економіки та фінансів, а також студенти економічних спеціальностей провели цікаву та актуальну дискусію щодо перспективних проєктів, дієвих форм партнерства, консолідації суспільства задля Перемоги та відновлення України.
    Сучасні виклики потребують потужних рішень, серед яких впровадження системи податкового комплаєнсу – комплексу мотивів та стимулів для платників податків, що спонукають їх дотримуватись вимог податкового законодавства.
    Представники ДПС ознайомили учасників бізнес-форуму з основними тенденціями у сфері трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування, навели приклади ефективної роботи підрозділів ДПС, відповіли на запитання слухачів, закликали сучасних студентів активно оволодівати новими знаннями та у подальшому долучатись до роботи в податкових органах.
    «Наша мета – знизити податкові ризики, допомогти платникам уникнути найпоширеніших помилок податкового законодавства у майбутньому та стимулювати бізнес до добровільної сплати податків, передбачити й запобігти проблемам під час податкових перевірок.
    Цей шлях до якісних змін дозволить вивести відносини з платниками податків на новий рівень, який ґрунтується на довірі і партнерстві», – зазначила директор Департаменту трансфертного ціноутворення ДПС Катерина Риженкова.
    Інформація розміщена на вебпорталі ДПС України за посиланням

    https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/731519.html


    До уваги фінансових агентів!

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
    Державна податкова служба України на вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/731481.html нагадала, що у зв’язку із набранням чинності наказу Мінфіну від 30 серпня 2023 № 468 «Про затвердження Порядку взяття на облік та зняття з обліку фінансових агентів, які є підзвітними фінансовими установами для цілей багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки та загального стандарту звітності та належної перевірки інформації про фінансові рахунки» (зі змінами, внесеними наказом Мінфіну від 20 вересня 2023 року № 505) триває кампанія з реєстрації Підзвітних Фінансових Установ (далі – ПФУ).
    Строки подання заяви про взяття на облік:
    - до 31 грудня 2023 року – для Організацій, що мали статус ПФУ станом на 30 червня 2023 року;
    - протягом 60 календарних днів після встановлення статусу ПФУ – для Організацій, що не мали статусу ПФУ станом на 30 червня 2023 року або були створені (зареєстровані), починаючи з 1 липня 2023 року або пізніше.
    Довідково!
    Дата встановлення статусу ПФУ, від якої відраховується термін подання заяви для взяття ПФУ на облік у ДПС, визначається у розділі ХІ Порядку застосування Загального стандарту звітності CRS, затвердженого наказом Мінфіну від 26.05.2023 № 282.
    Як подати заяву
    Реєстрація ПФУ здійснюється шляхом подання заяви (код електронного документа – J1308701) в електронній формі через електронний кабінет платника або іншими засобами електронного зв’язку.
    Перелік ПФУ
    Відомості про усі зареєстровані ПФУ вносяться до Переліку ПФУ, що доступний на вебпорталі ДПС у розділі «CRS».
    Перелік доступний за посиланням – https://tax.gov.ua/baneryi/crs/perelik-zareestrovanih-pfu.
    Впровадження міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки в українське законодавство та практику здійснюється за підтримки Програми Європейського Союзу з підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM).


    Податківці Дніпропетровщини провели черговий воркшоп для представників територіальних громад

    Здійснення ефективної спільної роботи, комунікації податкової служби Дніпропетровської області з територіальними громадами та платниками податків – забезпечення стабільного та рівномірного наповнення місцевих бюджетів.
    Так, днями проведено черговий воркшоп для представників територіальних громад області, у якому прийняли участь в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) Наталя Федаш та фахівці ГУ ДПС.
    У ході зустрічі обговорювались найактуальніші для територіальних громад кейси, зокрема, оподаткування у сфері благодійництва, питання оподаткування фізичних та юридичних осіб, особливості порядку заповнення платіжних інструкцій на сплату платежів, функціонування Електронного кабінету, погашення податкового боргу.
    Захід пройшов у форматі конструктивного діалогу.
    Працюємо далі.
    Разом до Перемоги!


    Відбулась робоча зустріч керівництва податкової служби Дніпропетровщини та Дніпропетровської дирекції АТ «Укрпошта»

    Співпраця податкової служби області з Дніпропетровською дирекцією АТ «Укрпошта» (далі - Укрпошта) щодо запровадження нового проекту присвоєння персоналізованих індексів – тема зустрічі заступника начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Леонова Валерія з начальником відділу розвитку бізнесу з корпоративними клієнтами Дніпропетровської дирекції Укрпошта Романовською Оленою.
    Під час зустрічі обговорювалися актуальні питання, зокрема пов’язані із запровадженням персоналізованого індексу.
    У ході спілкування представники обох організацій висловили свою позицію по кожному детально проаналізованому питанню.
    На завершення заходу учасники зустрічі домовились про продовження співпраці та поглиблення взаємодії задля здійснення функцій, які на них покладає держава.
    Працюємо та наближаємо нашу Перемогу!


    До уваги платників!

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що 24.11.2023 набрали чинності:
    - наказ Міністерства фінансів України від 20.09.2023 № 506 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з туристичного збору», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 04 жовтня 2023 р. за № 1742/40798;
    - наказ Міністерства фінансів України від 26.09.2023 № 519 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 10 жовтня 2023 р. за № 1767/40823;
    - наказ Міністерства фінансів України від 18.09.2023 № 503 «Про внесення змін до розділу II Порядку підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов'язків, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 02 жовтня 2023 р. за № 1732/40788.
    Вищезазначені накази опубліковано в бюлетені «Офіційний вісник України» від 24.11.202 № 94.


    Платникам акцизного податку про відновлення правил оподаткування

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що у зв’язку із завершенням дії карантину, з 01 липня 2023 року припинено дію норм Податкового кодексу України (далі – Кодекс), якими на період дії карантину встановлювалися окремі пільгові режими оподаткування.
    Окрім того, 30 червня 2023 року завершилась дія окремих правил оподаткування, зокрема акцизним податком операцій з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України бензинів моторних, важких дистилятів, скрапленого газу, біодизелю, палива моторного альтернативного, що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД, визначеними пунктом 41 підрозділу 5 розділу ХХ Кодексу (пункт 82 підрозділу 2, пункт 41 підрозділу 5 розділу ХХ Кодексу).
    Отже, з 1-го липня відновились правила оподаткування, які були змінені чи призупинені до 01.07.2023 та/або до завершення дії карантину.
    Так, в частині акцизного податку відновились базові ставки акцизного податку, встановлені підпунктом 215.3.4 пункту 215.3 статті 215 Кодексу*, а саме:
    - на бензини моторні, інші нафтопродукти – 213,50 євро за 1000 літрів;
    - на важкі дистиляти – 139,50 євро за 1000 літрів;
    - на паливо моторне альтернативне – 162 євро за 1000 літрів.
    Довідково: * п. 41 підрозділу 5 розділу ХХ Кодексу ‒ «Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, але не довше ніж до 1 липня 2023 року…»
    Також скасовано тимчасовий порядок відвантаження спирту етилового для виробництва дезінфекційних засобів.
    Почали застосовуватися до виробників лікарських засобів загальні вимоги щодо особливостей оподаткування, цільового використання та погашення податкових векселів, які встановлені статтею 229 розділу VІ Кодексу при виробництві дезінфекційних засобів, з використанням спирту етилового, який оподатковується за ставкою 0 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту.


    Податковий календар на 30 листопада 2023 року

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що 30 листопада, четвер, останній день сплати:

    - акцизного податку за жовтень 2023 року;
    - військового збору з нарахованого, але не виплаченого доходу за жовтень 2023 року;
    - ПДФО:
    ● із загальної суми доходів у вигляді процентів, нарахованих за жовтень 2023 року на суми банківських вкладних (депозитних) або поточних рахунків, ощадних (депозитних) сертифікатів, вкладів (депозитів) членів кредитної спілки у кредитній спілці;
    ● з нарахованого, але не виплаченого доходу за жовтень 2023 року;
    - земельного податку та/або орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності) (крім громадян) за жовтень 2023 року;
    - ПДВ за жовтень 2023 року;
    - авансового внеску з податку на прибуток підприємств з пунктів обміну іноземних валют за листопад 2023 року;
    - рентної плати:
    ● за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини за жовтень 2023 року;
    ● за користування радіочастотним ресурсом України за жовтень 2023 року;
    ● за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами за жовтень 2023 року;
    ● за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України за жовтень 2023 року.


    Понад 588,1 млн грн податку на нерухоме майно спрямовано юридичними особами до місцевих бюджетів Дніпропетровщини

    Протягом січня – жовтня 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області надійшло понад 588,1 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Надходження збільшились у порівнянні з відповідним періодом 2022 року на понад 42,6 млн грн, або на 7,8 відсотків. Про це повідомила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш.
    Наталя Федаш подякувала платникам за своєчасну сплату податків та нагадала, що за наявності у власності платника податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, більше одного об’єкта житлової нерухомості одного типу, в тому числі їх часток, податок обчислюється виходячи із сумарної загальної площі таких об’єктів, зменшеної відповідно до підпунктів «а» або «б» підпункту 266.4.1 пункту 266.4 статті 266 Податкового кодексу України, та відповідної ставки податку.


    Cервіси Електронного кабінету доступні з персональних комп’ютерів та смарт-пристроїв, підключених до мережі Інтернет

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що сервіси          Електронного кабінету (Е-кабінету) доступні з персональних комп’ютерів та смарт-пристроїв, підключених до мережі Інтернет.
    Повну інструкцію щодо його функціоналу, можливостей режимів та сервісів, відповіді на  популярні запитання тощо розміщено за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/help/.
    Доступно та просто про сервіси Е-кабінету, Е-кабінету для громадян та InfoTAX для платників податків у інформації підрозділу «Е-кабінет» розділу «Онлайн-навчання» вебпорталу ДПС (https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya/e-kabinet/).
    Також розміщено карту Електронного кабінету, яка дозволяє швидко зорієнтуватися у пошуку необхідної інформації.
    Переглянути інструктивні матеріали щодо функціоналу Електронного кабінету за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya/e-kabinet/funktsional-e-kabinetu/instruktivni-materiali/.


    За якою ставкою ПДВ оподатковуються операції з постачання пального та нафтопродуктів (крім операцій, що оподатковуються за ставкою 0 відс.), якщо попередню часткову оплату за такі товари отримано до 01.07.2023, а відвантаження відбулося після цієї дати?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що відповідно до п. 82 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022 (далі – Указ № 64/2022), затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, але не довше ніж до 01 липня 2023 року, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України бензинів моторних, важких дистилятів, скрапленого газу, біодизелю, палива моторного альтернативного, що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД, визначеними п. 41 підрозд. 5 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, яким встановлено ставки акцизного податку на такі товари, а також нафти або нафтопродуктів сирих, одержаних з бітумінозних порід (мінералів), що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД 2709 00 10 00 та 2709 00 90 00, оподатковуються за ставкою у розмірі 7 відсотків.
    Відповідно до п. 187.1 ст. 187 ПКУ датою виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:
    а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на рахунок платника податку в банку/небанківському надавачу платіжних послуг як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг, оплата яких здійснюється електронними грошима, – дата зарахування електронних грошей платнику податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, на електронний гаманець, а в разі постачання товарів/послуг за готівку – дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої – дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;
    б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів – дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг – дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.
    На дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений ПКУ термін (п. 201.1 ст. 201 ПКУ).
    Пунктом 201.7 ст. 201 ПКУ визначено, що податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на рахунок у банку/небанківському надавачу платіжних послуг як попередня оплата (аванс).
    Таким чином, при визначенні порядку оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів/послуг слід керуватися нормами ПКУ, які діють на дату визначення податкових зобов’язань з ПДВ за такою операцією, тобто на дату настання «першої події».
    Враховуючи зазначене, якщо за операції з постачання пального та нафтопродуктів платник податку - постачальник отримав до 01.07.2023 часткову попередню оплату, то на дату отримання коштів він повинен скласти податкову накладну з нарахуванням ПДВ за ставкою 7 відсотків виходячи із суми такої попередньої оплати. У відповідній графі цієї податкової накладної має бути зазначена частина кількості товару, за яку було отримано часткову попередню оплату.
    Фактичне відвантаження товарів (пального та нафтопродуктів) у періоді після зміни ставки оподаткування ПДВ на 20 відс. (тобто починаючи з 01.07.2023) у межах отриманої часткової попередньої оплати («друга подія») не зумовлює у платника податкових наслідків у частині ПДВ. На дату відвантаження товару понад обсяг отриманої часткової попередньої оплати («перша подія») на неоплачену частину відвантажених товарів складається податкова накладна з нарахуванням ПДВ за ставкою 20 відсотків.


    Що означає поняття тип ПРРО «Стаціонарний» з метою заповнення розд. 4 заяви за ф. № 1-ПРРО?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
    З метою заповнення розд. 4 «Дані щодо ПРРО» заяви про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за ф. № 1-ПРРО (далі – Заява за ф. № 1-ПРРО), форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 № 317 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547», із змінами, поняття тип програмного реєстратора розрахункових операцій (далі – ПРРО)  «Стаціонарний» означає, що такий ПРРО встановлений на конкретну господарську одиницю та використовується за адресою, зазначеною в реєстраційній Заяві за ф. № 1-ПРРО.


    Земельна ділянка с/г підприємства (платника єдиного податку) у 2022 році знаходилася на території активних бойових дій: які податки враховувати при визначенні МПЗ за січень – лютий 2022 року?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
    При розрахунку МПЗ включається, зокрема, загальна сума сплачених платником єдиного податку податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов'язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, та визначених відповідно до пунктів 297 прим.1.2, 297 прим.1.3, 297 прим.1.4 або 297 прим.1.5 статті 297 прим.1 витрат на оренду земельних ділянок (загальна сума сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок) протягом податкового (звітного) року (пункт 297 прим.1.1 статті 297 прим.1 ПКУ).
    Більше відповідей на запитання щодо єдиного податку четвертої групи (юридичні особи) та МПЗ – на вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya/ediniy-podatok/yuridichni-osobi/ediniy-podatok-dlya-platnikiv-chetvertoi-grupi/osoblivosti/726800.html.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.