• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • На Кіровоградщині проведена організаційна робота по реалізації Програми залучення інвестицій для економічного розвитку області на 2003-2005 роки
    2005-12-22 16:01:00
    З метою реалізації інвестиційної політики в області, нарощення обсягів інвестиційних ресурсів Кіровоградською облдержадміністрацією, райдержадміністраціями, міськвиконкомами проведена відповідна організаційна робота по реалізації Програми залучення інвестицій для економічного розвитку області на 2003-2005 роки.
     
    За цей період видано 12 розпоряджень голови облдержадміністрації з питань інвестиційної діяльності.
     
    Основними напрямками інвестиційної діяльності є концентрація інвестиційних ресурсів у розвиток соціальної сфери, газифікацію сільської місцевості з метою вирівнювання відставання розвитку об’єктів соціальної сфери до рівня середнього по державі, вирішення проблем недобудов, а також на усунення аварійності об’єктів житлово-комунального господарства.
     
    Починаючи з 2003 року в економіку області вкладено 3930,8 млн.грн. капітальних інвестицій. Переважну частку 82,8проц. освоєних обсягів становили інвестиції в основний капітал (у капітальне будівництво і придбання машин та обладнання).
    В цілому по області обсяги освоєння інвестицій в основний капітал за останні три роки зросли удвічі. Так, за попередніми даними підприємствами і організаціями всіх форм власності за рахунок усіх джерел фінансування за 2003-2005 роки їх освоєно 3256,1 млн.грн.
     
    Високі темпи інвестицій насамперед зумовлені освоєнням значних обсягів на будівництво та реконструкцію промислових об’єктів, транспортних споруд, будівництво та капітальний ремонт автомобільних доріг, шляхопроводів.
    Упродовж останніх років зазнала змін структура інвестицій в основний капітал за джерелами фінансування. Основними з них залишаються власні кошти підприємств та організацій, за рахунок яких освоєно 44,4 проц. від загального обсягу вкладень.
    За три роки зросла питома вага витрат, здійснених за рахунок державного бюджету і склала 20 проц., кошти іноземних інвесторів у загальному обсязі - 7,4 проц.
     
    Кредити банків та інших позик зрослиу 2 рази порівняно з 2003 роком і складають 6 проц. у загальному обсязі інвестицій.
    Очікуване надходження інвестицій в основний капітал у поточному році складає 1200,0 млн.грн. , у тому числі з державного бюджету – 130,2 млн.грн. (10,8%), кредитів банків та інших позик – 115 млн.грн. (9,6%), коштів іноземних інвесторів – 102,3 млн.грн. (8,5%).
     
    Спрямування значних обсягів інвестицій в основний капітал у поточному році сприяло завершенню будівництва ряду об’єктів, у тому числі соціальної сфери: дошкільного закладу на 20 місць у с. Павлівка та дитячий будинок на 20 місць у с.Микільське Світловодського району, будинок відпочинку на 10 місць у Кіровоградському районі, 2 котельні у м.Кіровограді (будинку дитини та кардіологічного центру), 2 шкільні котельні у с.Аджамка Кіровоградського району та у с. Витязівка Бобринецького району, 90,3 км магістральних газопроводів (у тому числі магістральний газопровід до міст Ульянова, Гайворон, Голованівськ та ТОВ “Побужський феронікелевий комбінат» протяжністю 33,3 км). Підприємствами області введено в експлуатацію ряд виробничих потужностей, а також 8 тис. номерів міських та 0,6 тис. номерів сільських автоматичних телефонних станцій, 58,4 км ліній електропередач середньої напруги, 44 км автомобільних доріг з твердим покриттям загального призначення (у т.ч. 37,2 км магістральна автодорога Київ-Одеса).
    Сформовані і схвалені рішенням обласної ради від 25 червня 2005 р. №430 основні напрямки розвитку соціальної сфери, вирішення проблем недобудов та газифікації сільських населених пунктів області на 2006-2015 роки, які взяті за основу для розробки регіональних програм газифікації сільських населених пунктів області.
     
    За попередніми даними середньорічний обсяг іноземних інвестицій, вкладених в економіку області за останні три роки становить 29,1 млн.дол.США. Загальний обсяг іноземних інвестицій на кінець 2005 року (за оперативними даними) становить 118,8 млн.дол.США. Найбільші обсяги інвестицій вкладені у промисловість – 72,5 % від загального обсягу інвестицій, з них 70,5 % – в обробну, 2 % – у добувну. Значні інвестиції вкладено в підприємства, основним видом діяльності яких була оптова та роздрібна торгівля –11,5 %, операції з нерухомістю, здавання під найм та послуги юридичним особам –8,8%.
     
    Серед регіонів області провідні місця за обсягами іноземних інвестицій займають м. Кіровоград, Голованівський, Кіровоградський райони.
     
    Інвестори 26 країн світу вклали капітал в економіку області. Серед них провідні партнери: Сент-Вінсент і Гренадіни – 57,9 проц., Сполучене Королівство – 16,4 проц., Віргінські Острови – 7,3 проц., Швейцарія – 6,1 проц., Сполучені Штати – 4,4 проц.
     
    Здійснювалася фінансова підтримка суб’єктів малого і середнього бізнесу за рахунок Регіонального фонду підтримки підприємництва. Протягом 2003-2005 років надана фінансова допомога 110 таким суб’єктам, у тому числі 40 фермерським господарствам на загальну суму 1836,6 тис.грн., у тому числі у 2005 році – 580 тис.грн.
    В області створені сприятливі умови для започаткування і здійснення підприємницької діяльності: реєстрація суб’єктів підприємницької діяльності в усіх райдержадміністраціях та міськвиконкомах за принципом “єдиного вікна” протягом усього робочого тижня, функціонування 25 центрів видачі документів дозвільного характеру за принципом організаційної єдності, робота регіонального Фонду підтримки підприємництва для надання фінансової підтримки підприємствам, що працюють у пріоритетних напрямках розвитку підприємництва.
     
    Одним із ресурсів інвестицій є банківське кредитування. Станом на 1ня 2005 року вимоги банківських установ області за кредитами склали 913,8 млн.грн., в яких частка інвестиційних кредитів – 14,7 проц. і збільшилася в 2,5 раза порівняно з відповідним періодом минулого року.
    Значним фінансовим ресурсом для інвестування є вклади населення. Станом на 1 жовтня 2005 року загальний обсяг зобов’язань за коштами, залученими на рахунки фізичних осіб в банках в національній валюті зріс на 54,6 проц., в іноземній валюті – на 26 проц. порівняно з початком року.
     
    У поточному році продовжувалася практика фінансової підтримки підприємств агропромислового комплексу через механізм здешевлення кредитів комерційних банків за рахунок державного бюджету, яка склала 302,2 млн.грн., та часткова компенсація ставки за кредитами банківської системи області - 20,9 млн.грн.
     
    Пріоритетним напрямком будівництва у соціальній сфері залишається житлове будівництво. За останні три роки загальний обсяг введеного в експлуатацію житла складає 302,3 тис.кв.м (без урахування показників реконструкції житлових будинків перших масових серій).
    Запровадження будівництва житла відповідно до соціальних програм щодо забезпечення житлом молоді, індивідуальних сільських забудовників, військовослужбовців та військовослужбовців, звільнених у запас або у відставку дало можливість:залучити інвестиції у сумі 6797,1 тис.грн. та надати 208 квартир військовослужбовцям;
    збільшити обсяги житлового будівництва за рахунок надання кредитів у сумі 7205,7 тис.грн та забезпечити житлом 82 молоді сім’ї;
    отримати житло 112 сільських забудовників за рахунок надання кредитів на суму 2421,6 тис.грн.
    За 9 місяців 2005 року в області введено в експлуатацію 752 квартири загальною площею 67,6 тис.кв.м, що на 13,8 проц. більше, ніж за відповідний період 2004 року.
    Одним із напрямків, що сприяють соціальному розвитку економіки області та підвищення добробуту населення, є вирішення проблеми газифікації сільських населених пунктів. Так, за 2003-2005 роки очікується ввести 384 км газових мереж.
    Найбільш інвестиційноємною галуззю за 2003-2005 роки визнано шляхове господарство. За цей період вкладено більше, як 680 млн.грн. інвестицій і прокладено 862,2 км доріг.
    За 2003-2004 роки кількість незавершених об’єктів на 159 зменшилась, що дало можливість ввести в дію основних фондів на суму 74 млн.грн.
    За цей період введено в експлуатацію 2 лікарні на 470 ліжок, навчальний заклад на 145 уч.місць, 2 дошкільних заклади на 40 місць та 3 спортивні оздоровчі комплекси на 320 місць.
     
    У поточному році в Олександрійському і Світловодському районах започатковано реалізацію проекту “Фонд соціальних інвестицій”, який підтримується міжнародною фінансовою організацією. Передбачається фінансова підтримка місцевих територіальних громад у секторі соціального розвитку.
     
    З метою активізації інвестиційної діяльності в області, пропаганди здобутків місцевих товаровиробників, науково-технічних досягнень, сприяння розширенню господарських та економічних зв’язків у рамках Програми “Інвестиційний імідж України” 15-16 вересня 2005 року у м. Кіровограді проведений Міжнародний інвестиційний форум. У даний час проводиться активна робота по відпрацюванню з керівниками підприємств – учасниками Форуму результатів проведених переговорів щодо укладання та підписання відповідних угод.
     
    Інформація щодо інвестиційних пропозицій області українською та англійською мовами розміщена на сторінках буклету Кіровоградської області і на презентаційних дисках з метою подальшого розповсюдження її серед потенційних інвесторів.
     
    Активна робота проводиться по залученню підприємств регіону до участі у міжнародних виставках та інвестиційних форумах як в Україні, так і за кордоном. Лише у поточному році підприємства області взяли участь у роботі міжнародної виставки “Зелений тиждень” (м. Берлін, Німеччина), Всесвітньої виставки “Експо 2005” (м.Айчі, Японія), Міжнародної виставки “Агро 2005”, загальнодержавної виставкової акції “Барвиста Україна” (м.Київ), інших заходах.
     
    Здійснюється постійна робота щодо розвитку діючих та запровадження нових напрямків міжрегіонального співробітництва. У 2005 році у рамках Угоди між Кіровоградською облдержадміністрацією та Адміністрацією Нижньосілезького воєводства про регіональну співпрацю та на виконання Програми заходів Року України в Республіці Польща у квітні п.р. відбувся візит офіційної делегації та представників ділових кіл області у Нижню Сілезію. За результатами зустрічі керівництва облдержадміністрації та Виконкому Скупщини м. Алексинаца під час візиту у травні п.р. делегації області у Сербію і Чорногорію досягнуто домовленості щодо сприяння налагодженню та розширенню контактів між закладами культури та туристичними організаціями. Продовжується активна співпраця з Могильовською областю Республіки Білорусь, м. Астрахань Російської Федерації, Нішським округом Сербії і Чорногорії, м.Сюйчжоу провінції Цзянсу Китайської Народної Республіки, іншими регіонами.
     
    Значна увага приділяється підготовці кадрів з питань інвестиційної політики. У Центрі підготовки та підвищення кваліфікації органів державної влади, органів місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ і організацій протягом 2003-2005 років в рамках 22 тематичних короткотермінових семінарів проведено навчання у формі тренінгів та “круглих столів” з питань інвестиційної діяльності 940 осіб.
     
    У поточному році за участю недержавного аналітичного центру “Інститут Реформ” у рамках проекту “Розвиток регіонів України зусиллями влади, громадськості та бізнесу” під патронатом облдержадміністрації у поточному році проведено 2 семінари-тренінги для керівників місцевих органів виконавчої влади, економічних підрозділів, керівників підприємств області з питань бізнес-планування, управління проектами місцевого економічного розвитку.
     
    З метою створення привабливого інвестиційного клімату та розвитку інфраструктури інвестиційної діяльності для забезпечення сталого економічного зростання та підвищення життєвого рівня населення області розроблений проект Програми розвитку інвестиційної діяльності в Кіровоградській області на 2006-2010 роки.
     
    Прес-служба Кабінету міністрів України
    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.