• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Основные тенденции денежно-кредитного рынка за октябрь 2010 г.
    2010-11-05 12:23:09

    Ситуація на грошово-кредитному ринку у жовтні 2010 року була стабільною та прогнозованою і характеризувалася продовженням позитивних тенденцій до розширення ресурсної бази банків та зменшення вартості залучених коштів.

    Загальний обсяг депозитів у жовтні збільшився на 1,8% (з початку року – на 22,0%) – до 400,0 млрд. грн. Як і раніше, більш високі темпи зростання демонстрували кошти в національній валюті, обсяг яких за місяць збільшився на 2,0% (з початку року – на 32,2%), тоді як в іноземній – на 1,6% (з початку року – на 10,7%).

    Одночасно відбулося покращення строкової структури депозитів. Частка довгострокових депозитів у загальному їх обсязі упродовж жовтня збільшилася з 28,9% до 29,8% (на початок року становила 24,4%).

    Кошти юридичних осіб у жовтні продовжували зростати більшими темпами (на 2,7%) порівняно із депозитами населення (1,3%). На динаміку коштів юридичних осіб упродовж останніх двох місяців позитивно вплинуло виконання державою зобов’язань із погашення заборгованості з ПДВ, яке було здійснене шляхом випуску державних цінних паперів. Реалізуючи на ринку ці цінні папери, суб’єкти господарювання отримували на свої рахунки в банках ліквідні кошти.

    Позитивна динаміка депозитів визначала динаміку грошової маси, обсяг якої у жовтні збільшився на 1,4% (з початку року – на 18,3%) – до 576,6 млрд. грн.

    Обсяг іншої складової грошової маси – готівка поза банками – у жовтні збільшився лише на 0,2% (з початку року – на 11,6%) – до 175,2 млрд. грн. Питома вага готівки в структурі грошової маси упродовж жовтня зменшилася з 30,7% до 30,4% (на початок року становила 32,2%).

    Монетарна база у жовтні збільшилася на 2,2% (з початку року – на 13,6%) – до 221,6 млрд. грн. Головним чинником зростання монетарної бази у жовтні було збільшення обсягів коррахунків банків на 15,0% (з початку року – на 27,6%) – до 22,2 млрд. грн. Утім, таке номінальне зростання обсягів коррахунків банків за жовтень не створювало монетарних ризиків стабільності грошової одиниці, оскільки їх середньоденне значення в цьому місяці зменшилося до 22,9 млрд. грн. порівняно із 24,0 млрд. грн. у вересні.

    Обсяг обов’язкових резервів, сформованих банками у жовтні, становив 12,2 млрд. грн., з них було перераховано на окремий рахунок у Національному банку України 7,6 млрд. грн.

    На стан ліквідності банків продовжувала чинити вплив динаміка бюджетних коштів. Обсяг коштів Уряду в національній валюті на рахунках у Національному банку України у жовтні знизився з 8,8 млрд. грн. до 2,0 млрд. грн., і лише в останній день місяця він збільшився до 5,8 млрд. грн.

    З метою забезпечення рівноваги на грошово-кредитному ринку Національний банк України продовжував здійснювати операції з абсорбування надлишкової ліквідності. Протягом жовтня загальний обсяг операцій з мобілізації коштів банків становив 13,4 млрд. грн. (з початку року – 229,9 млрд. грн.). У той час обсяг операцій з рефінансування становив лише 62,0 млн. грн. (з початку року – 4,6 млрд. грн.). Увесь обсяг підтримки ліквідності у жовтні був наданий через проведення операцій прямого репо.

    Середньозважена процентна ставка за мобілізаційними операціями у жовтні становила 2,17% річних, за операціями рефінансування (пряме репо) – 9,25% річних.

    Операції з купівлі-продажу державних облігацій України (у т.ч. через механізм їх двостороннього котирування) у жовтні Національним банком України не здійснювалися.

    Певне збільшення інфляційних очікувань мало наслідком зростання середньозваженої вартості кредитів у національній валюті у жовтні з 13,0% до 13,1%. Водночас інфляційні ризики не позначилися на динаміці вартості депозитів, середньозважене значення якої в національній валюті у жовтні зменшилося до 7,7% (у вересні – 8,1%). На міжбанківському кредитному ринку середньозважена вартість коштів у жовтні знизилася до 2,3% (за кредитами овернайт – до 1,6%), порівняно із 2,5% (за кредитами овернайт – 1,9%) у вересні.

    На динаміці вартості депозитів позначилося зменшення зацікавленості банків у залученні додаткових коштів в умовах повільного зростання попиту на кредити. У жовтні обсяг кредитних вкладень збільшився на 0,7% (з початку року – на 1,1%) – до 725,2 млрд. грн. Збільшення залишків кредитних вкладень у жовтні відбулося за рахунок позик юридичним особам – на 1,2% за рахунок зростання залишків за кредитами як в національній, так і в іноземній валюті. Обсяг кредитів населенню у жовтні зменшився на 0,6%, що відбулося за рахунок зменшення на 1,3% позик в іноземній валюті, тоді як кредити в національній валюті збільшилися на 1,0%.

    Слід відзначити, що попит на кредити з боку юридичних осіб стримувався через наявність у них інших джерел фінансування. Зокрема, вони отримали ліквідні кошти за рахунок суттєвого покращення свого фінансового стану та випуску в серпні Міністерством фінансів України ОВДП для відшкодування прострочених сум податку на додану вартість.

    За результатами розміщення на первинних аукціонах облігацій внутрішніх державних позик (далі – ОВДП) до Державного бюджету України у жовтні надійшло коштів на загальну суму 2 704,8 млн. грн. (з початку року – 37820,3 млн. грн.).

    Усього з початку 2010 року Міністерство фінансів України здійснило розміщення ОВДП (з урахуванням ОВДП, що випущені для рекапіталізації банків і погашення простроченої бюджетної заборгованості з податку на додану вартість) на загальну суму 60 652,9 млн. грн. У жовтні випуск ОВДП для погашення простроченої бюджетної заборгованості з податку на додану вартість і випуск ОВДП для рекапіталізації банків не здійснювалися.

    Середньозважена дохідність ОВДП за результатами проведення аукціонів з їх первинного розміщення у жовтні становила 7,9% річних (з початку року – 12,88% річних). Середньозважена дохідність ОВДП з урахуванням ОВДП, випущених для рекапіталізації банків і погашення простроченої заборгованості з податку на додану вартість, з початку року становила 10,52%.

    Погашення та сплата доходу за ОВДП здійснювалися своєчасно і в повному обсязі, який з початку року становив 25 460,1 млн. грн., у тому числі основний борг – 16 667,1 млн. грн., сплата доходу – 8 793,0 млн. грн.

    Инф. fin.biz.ua

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.