• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Как может навредить киевлянам ртуть с завода «Радикал»
    2013-09-01 04:31:11

    У недавньому повідомленні влада Києва повідомила, що на території колишнього заводу «Радикал» залишається близько 200 тисяч тон ртуті. При цьому, на те щоб їх вивести, в бюджеті не виділили коштів у цьому році. Про те, який вплив ця ртуть має на довкілля та людей, що працюють і живуть навколо, а також чим обернеться зволікання влади, розповів Великій Епосі еколог Денис Павловський, координатор проектів з хімічної безпеки екологічної організації МАМА-86.

    — Наскільки небезпечним з точки зору екології та здоров'я є вплив отих 200 тисяч тон ртутовмісних відходів?
    — Щоб зрозуміти, який вплив, потрібно порівняти з чимось. 200 тисяч тон ртутовмісних відходів — це разом із тим обладнанням, матеріалами, землею, бетонною підлогою, які забруднені і очікують вивезення. А конкретно самого ядра небезпеки — ртуті — там міститься 200 тон.

    Звичайна люмінесцентна лампочка, з якою можна порівняти, містить в середньому від 2 до 5 мг ртуті. І якщо таку лампочку розбити, скажімо, в кімнаті площею 15 кв. м і висотою стелі 2,7 м, то перевищення ГДК ртуті у повітрі становитиме 300—400 разів. Ми можемо собі уявити, що робиться, якщо 200 тон ртуті випаровується.

    Нині небезпеку, яку несе собою ртуть, установлено у всьому світі.

    Це й стало підставою для створення глобальної конвенції по ртуті, яка повинна бути підписана у жовтні цього року. Її офіційна назва — конвенція Мінамата, на честь жертв, що отруїлися ртуттю. Її цілі — це зменшення використання ртуті та наражання впливу ртутних сполук на організм.

    — Чим може обернутися для громадян, які працюють (наприклад, ТЦ «Даринок» — близько 600 метрів, транспортна компанія «Інтайм» — близько 150 м) та живуть у близькому радіусі (Червоноградська, 1,2 км) до заводу «Радикал» таке зволікання влади і відтягування «на потім» процесу вивезення ртуті?

    — Ртуть випаровується і, відповідно, розноситься повітрям. Гарного воно нічого не несе. Все залежить від того, який вітер і яка температура, це основне. Чим більша температура — тим більше випаровується.

    Постійне випаровування ртуті, тих 200 тон, є особливо небезпечним для нашого організму через те, що викликає порушення слуху, зору, неврологічні розлади. Але ще страшніше те, що вони [пари ртуті] накопичуються в організмі. З часом вони можуть вивестися, а можуть і не вивестися. Молодий організм якимось чином ще виведе. А людям середнього віку вже важко буде вивести це. Може вплинути на плід жінки і викликати у дитини захворювання мозку, нервової системи та вади серця.

    Крім того, ртуть, що потрапила до ґрунтових вод, розноситься водою і все це йде в харчування. Але основна шкода — це накопичення в організмі.

    Щодо зволікання влади — то це наражання людей на небезпеку. Тому що там поруч є приміщення, і як би вони не боролися з ртуттю — роблять спеціальні покриття, щоб ця ртуть не всмоктувалася в будівлю і т.д., але все одно вона потрапляє, і люди дихають цим. Особливо коли холодно, ртуть конденсується і починає всмоктуватися.

    — Що ви порекомендуєте людям, які працюють та живуть на цій території, скажімо, в радіусі 1—2 км: як можна мінімізувати негативний вплив ртуті на свій організм?

    — Тут ти нічого не вдієш. Єдине, що потрібно, — просто громадянам відстоювати свої інтереси і добиватися у влади фінансування вивезення цих відходів на утилізацію.

    Населенню потрібно не бути байдужим до цієї ситуації, потрібно кооперуватися, відстоювати свої інтереси. Писати відповідні звернення, залучати засоби масової інформації, виступати, говорити про цю проблему. Все-таки тут велика роль відводиться і громадським організаціям, щоб вони проводили широку інформаційну кампанію щодо негативного впливу ртуті на людський організм. Захистити себе від парів ртуті у цьому випадку важко. Можна захистити себе від ртуті, яка навколо, — тільки якщо вивезти її кудись на утилізацію.

     

    epochtimes.com.ua

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.