• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Финансовая катастрофа в Киеве
    2014-01-21 08:43:00

    Нестача коштів тільки в загальному фонді бюджету Києва на 2014 рік, з якого виплачуються зарплати, може скласти не менше 3 млрд грн. У мерії кажуть, що коштів вистачить тільки до осені, і сподіваються на додаткові дотації та субвенції з державної скарбниці, а народні депутати вважають, що масштабних вливань звідти чекати не слід через незбалансованість самого держбюджету.

    Виходячи з попередніх розрахунків, доходи столичного бюджету на цей рік становитимуть трохи більше 13 млрд грн. Тим часом, пише «КоммерсантЪ-Украина» у статті «Бюджетное существование», виходячи з показників держбюджету, прийнятого 17 січня, дефіцит тільки загального фонду міської скарбниці, з якого виплачуються зарплати, муніципальні надбавки, стипендії може досягти 3 млрд грн. З доходів так званої першої корзини загального фонду в розмірі 8,57 млрд грн на користь держскарбниці буде вилучено 1,46 млрд грн. Ще 900 млн грн підуть на цільові витрати щодо соцзахисту (наприклад, держсоцвиплати різним категоріям пільговиків).

    «Народні депутати з бюджетного комітету обіцяли Києву близько 2 млрд грн дотацій, але столиця отримає тільки 234 млн грн», – повідомило джерело в столичній мерії. Разом на різні виплати бюджетним організаціям залишається трохи більше 6,4 млрд грн. Однак з урахуванням розміру мінімальної заробітної плати лише на оклади бюджетникам необхідно близько 7 млрд грн, на 20-процентні муніципальні надбавки вчителям і лікарям – близько 900 млн грн, на оплату за енергоносії – близько 1 млрд грн, на харчування та медикаменти – близько 700 млн грн, на виплату стипендій – близько 100 млн грн.

    З доходів так званого другого кошика загального фонду віднімуть 1,6 млрд грн на погашення боргу за євробондами й облігаціями. При цьому на витрати підприємств комунального сектора залишиться близько 800 млн грн при потребі майже в 2 млрд грн. У спецфонд бюджету від дивідендів, продажу землі, відчуження комунальної власності та єдиного податку очікується надходження близько 2 млрд грн, проте тільки на оплату кредитних зобов’язань необхідно близько 800 млн грн.

    У Київській міській держадміністрації (КМДА) сподіваються на додаткове фінансування з держбюджету. «За такими показниками грошей вистачить тільки до осені», – повідомило джерело в мерії. У четвер в.о. голови КМДА Анатолій Голубченко зазначив, що в 2014 році в Києві «буде збалансований бюджет з точки зору загального фонду». Водночас член постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Андрій Странніков (фракція УДАР) заявив, що поки не бачить «об’єктивних підстав, які зробили б бюджет краще»: «Багатомільярдні вилучення як були, так і залишилися (до держбюджету 2014 Київ віддасть 8,5 млрд грн прибуткового податку, згідно з нормами Бюджетного кодексу – «Ъ»), джерела доходів не збільшилися, бюджет 2013 року не виконаний, влада в стані колапсу».

    Голова постійної комісії Київради з питань гуманітарної політики Алла Шлапак («Соціальна справедливість») вважає, що бюджет необхідно приймати найближчим часом, змінивши пріоритети в розподілі коштів на виплату зарплат : «За те, що не залишається коштів на розвиток міста, відповідальність несуть обрані по Києву народні депутати, які не подавали свої пропозиції і не змогли відстояти виділення коштів на столицю».

    Тим часом член бюджетного комітету Верховної Ради Олександр Чорноволенко («Батьківщина»), обраний по столичному округу №220, не згоден з такою оцінкою. Він пропонував залишити всі 100% прибуткового податку в столичному бюджеті, скасувати вилучення до держбюджету в розмірі 1,46 млрд грн, виділити 150 млн грн на початок будівництва гілки метро на Троєщину, а також 20 млн грн для закупівлі обладнання для Центру ендокринної хірургії. «Ці суми повністю збалансовані – наприклад, тільки 7 млрд грн можна було б повернути держскарбниці, скоротивши втричі кількість співробітників МВС», – розповів пан Чорноволенко. Він також зазначив, що глава бюджетного комітету Верховної ради Євген Геллер (Партія регіонів) пообіцяв виділити на розвиток метрополітену спочатку 150 млн грн, потім сума зменшилася до 50 млн грн.

    Слід зазначити, що виконати план з прибуткової частини бюджету на 100% не виходить протягом багатьох років. Наприклад, за оперативними даними на 1 січня показник виконання скоригованого бюджету 2013 року по доходах склав 84,4%. Алла Шлапак поки не змогла повідомити дату проведення сесії Київради для прийняття бюджету на 2014 рік до відома. Раніше Анатолій Голубченко заявляв про плани провести її до кінця січня.

    Источник

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.