• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Підвищення цін на мінеральні добрива може принести аграріям понад 0.7 млрд грн. додаткових витрат
    2014-07-31 09:50:32

    Відповідно до моніторингу цін на мінеральні добрива вітчизняних хімічних підприємств, який проводиться Мінагрополітики, станом на 18 липня 2014 року певні види мінеральних добрив зросли в ціні за останні 6 місяців на 10,6-36,1%. Дана ситуація в сукупності з останніми рішеннями Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі призведе до додаткових витрат аграріїв на суму в 672,8-743,1 млн грн. лише до кінця поточного року. У зв’язку з цим аграрні асоціації звернулися з листом до Міністра економічного розвитку і торгівлі з проханням скасувати рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі від 01 липня 2014 року № АД – 315/2014/4421-06.

    За даними моніторингу, незмінною залишається лише ціна на аміачну воду – близько 1602 грн. Найменшого зростання зазнала ціна на аміачну селітру, що збільшилася на 351 грн. або 10,6%. Найбільше подорожчали: КАС – на 20,7% до 3321 грн., амофос (12:52) – на 23,2% до 6100 грн. та безводний аміак на 36,1% до 6935 грн. Серед основних причин: девальвація гривні та подорожчання газу.

    Згідно з розрахунками асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ), вже наявне зростання цін на мінеральні добрива вітчизняного виробництва може принести українським аграріям близько 372,5 млн грн. або 32 млн дол. США додаткових витрат до кінця 2014 року, зважаючи на заявлені підприємствами обсяги поставок.

    За 6 місяців 2014 року імпорт азотних добрив зменшився на 83% до 385,9 тис. тонн, порівняно з аналогічним періодом 2013 року, проте імпорт фосфорних та калійних добрив зріс: з 0 до 725 тонн фосфорних добрив та у 16 разів до 32,8 тис. тонн калійних. Обсяг імпорту складних добрив також зменшився на 22,8% до 439,7 тис. тонн.

    Наразі існують передумови для подальшого збільшення вартості імпортних добрив. Спочатку підвищення цін було зумовлене девальвацією гривні, зараз же ситуація ускладнюється через останні рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі. Зокрема, мова йде про трикратне підвищення антидемпінгового мита (макс. – 36,03%) на аміачну селітру з Російської Федерації (близько 99% імпорту групи), а також підвищення до 55,29% імпортного мита на складні трьохкомпонентні добрива з Білорусі (23% від всього імпорту групи).

    «За розрахунками асоціації, додаткові втрати аграріїв через підвищення антидемпінгового мита можуть скласти 159,8 млн гривень або 13,5 млн доларів США безпосередньо від підвищення мита на імпортний товар та 140,5-210,8 млн гривень (11,9-17,8 млн доларів США) від впливу на внутрішні ціни. Прогнозується, що частка імпорту аміачної селітри з Російської Федерації цього року може сягнути 17% від загальної пропозиції в Україні, тож внаслідок даних санкцій очікується збільшення вартості російських добрив цієї групи приблизно на 20-22% і збільшення вартості вітчизняного товару даної групи в Україні ще на 10-15%. Щодо білоруських добрив, то їх імпорт взагалі стає економічно невигідним»,- підсумовує експерт аграрних ринків асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Ігор Остапчук.

    Зважаючи на це, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса, президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Микола Миркевич та голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков звернулися з листом до Міністра економічного розвитку та торгівлі України Павла Шеремети з проханням скасувати рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі від 01 липня 2014 року № АД – 315/2014/4421-06.

    Асоціація Український клуб аграрного бізнесу

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.