• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Чи є бойовики, яких підтримує Москва, «терористами»?
    2014-08-06 20:50:28

    З’явившись на CNN минулого тижня з Крістіан Аманпур, Президент України Петро Порошенко закликав ведучу називати антиурядових бойовиків на Донбасі не «сепаратистами», як зазвичай називають промосковських бойовиків на Донбасі, а «терористами». «Будь ласка, Крістіан, не називайте їх сепаратистами. Там немає сепаратистів. Вони терористи, вони вбивають невинних людей, і я думаю, що їх спроба знищити докази була марною», – сказав Порошенко.

    Український уряд незмінно називає бойовиків на Донбасі «терористами», стверджуючи, що іноземна підтримка бойовиків, присутність неукраїнських громадян серед бійців та жорстоке поводження, що призвело до смерті, щодо озброєних і неозброєних супротивників підтверджує поняття «терорист». Президент Порошенко чітко провів паралель між трагедією MH17 і терактами 11 вересня в Нью-Йорку, зазначивши, що він «не бачить жодної різниці [між - УКМЦ] трагедією Локербі, подіями 9/11 і трагедією Габрово в українському небі». Український уряд звернувся до міжнародної співтовариства з проханням розглядати сепаратистські Донецьку Народну Республіку (ДНР) та Луганську Народну Республіку (ЛНР) як «терористичні організації». Декілька західних політиків також підтримали ідею, в тому числі сенатори Сполучених Штатів Америки Дайан Файнштейн і Роберт Менендес, які нещодавно написали листа президенту Обамі із закликом надати ДНР і ЛНР статус «іноземних терористичних організацій» (ІТО), згідно з американськими законами.

    Чи є донбаські бойовики насправді терористами? Це залежить від того, кого запитати. Наразі немає узгодженого на міжнародному рівні визначення поняття «тероризм». Однак окремі держави взялися самостійно визначати поняття «тероризм» й призначати покарання для терористів і тих, хто матеріально підтримує терористичні групи. Крім того, статус Росії як постійного члена Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй з правом вето виключає можливість цією міжнародною організацією визнати бойовиків «терористами».

    Питання про те, чи має міжнародне право містити всеосяжне визначення поняття «тероризм» не повинно нівелювати тривожні повідомлення про порушення прав людини, позасудові страти та інші тяжкі злочини, які скоєні групами бойовиків в Східній Україні. Моніторингова місія Організації Об’єднаних Націй з прав людини в Україні, що нещодавно опублікувала доповідь про ситуацію в Україні, представила велику кількість випадків серйозних порушень прав людини з боку ЛНР та ДНР. Моніторингова місія ООН підтвердила існування наказів про страту, що підписані військовим лідером бойовиків Ігорем «Стрєлком» Гіркіним, і зафіксувала численні випадки викрадення і залякування з боку груп бойовиків. Виступаючи на прес-конференції у Києві, голова місії ООН Армен Арутюнян заявив, що проросійські бойовики використовують мирне населення як «живий щит». «Озброєні групи розташовуються в житлових зонах, що збільшує кількість жертв серед цивільного населення», – сказав Арутюнян.

    Прибічники України у міжнародному співтоваристві, особливо Сполучені Штати та Європейський Союз, можуть продемонструвати солідарність, визнавши сепаратистські групи в Східній Україні, згідно із своїм законодавством, «іноземними терористичними організаціями». Сполучені Штати та більшість країн-членів ЄС приблизно так визначають «міжнародний тероризм» – насильницькі дії, які загрожують людському життю та мають на меті залякати цивільне населення і вплинути на політику суверенної держави. Відповідно до Державного департаменту Сполучених Штатів, ІТО повинна бути іноземною організацією, займатися тероризмом, згідно з американськими законами, і діяльність організації має загрожувати інтересам США або її громадянам.

    Крім того, британська розвідка MI5 визначає терористичні організації як ті, що використовують насильство, «спрямоване вплинути на уряд або міжнародну урядову організацію, або залякати суспільство або певну суспільну групу», організації, що мають на меті «просування політичних, релігійних, расових чи ідеологічних цілей». Після збитого літака MH17, коли було вбито багато громадян ЄС та один громадянин Америки [один із громадян Нідерландів мав також громадянство США - УКМЦ], та який став доказом участі бойовиків у нападі, ці організації тепер загрожують не тільки життю українців, а й іноземних громадян.

    Визнання ДНР і ЛНР «іноземними терористичними організаціями» не вирішить водночас всі проблеми. Це не змінить розрахунків Кремля і значно не скоротить фінансування груп бойовиків з Росії. Однак визнання організацій як ІТО буде розглядатися як знак солідарності з Україною як суверенною державою і з українськими громадянами, які зазнали насильства з боку російських бойовиків. Це стане ще одним маленьким кроком до збільшення тиску на Росію діяти відповідно до міжнародних норм поведінки.

    Таке визнання тільки засвідчило б реальність, що підтримана Кремлем війна в самому серці Європи не є суто українською проблемою, а європейською і міжнародною, що стало зрозуміло після жахливої трагедії літака МH17.

    Відкинувши юридичні перешкоди, кожному неспеціалісту має бути очевидно, що вищевказані групи зазвичай називають «терористами». Це час для ЄС і США, а також для інших іноземних держав постати проти насильницького сепаратизму і визнати «терористами» бойовиків, яких підтримує Росія.

    Кріс Даннетт для Українського кризового медіа-центру

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.