• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Україна: експерт ООН закликає до швидкого реагування на скрутну ситуацію з внутрішнім переміщенням осіб в умовах наближення зими
    2014-09-26 13:44:30

    Сьогодні Спеціальний Доповідач ООН з прав людини внутрішньо переміщених осіб пан Чалока Бейяні закликав Уряд України запровадити більш ефективну систему, а також активізувати зусилля з метою задоволення потреб та захисту прав осіб, переміщених з охопленого конфліктом сходу та з Автономної Республіки Крим.

    Пан Бейяні застеріг, що швидке падіння температур спричиняє все більші труднощі для багатьох внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які втекли з невеликою кількістю речей; тисячі з них на даний момент розміщені в тимчасових приміщеннях, погано пристосованих до зимових умов.

    «Український Уряд повинен виконувати свої основні обов’язки та вжити термінових заходів аби полегшити труднощі, з якими стикаються тисячі жінок, чоловіків та дітей, шанси яких на безпечне повернення до своїх домівок до настання зими, маловірогідні», – заявив експерт після десятиденного офіційного візиту в Україну, протягом якого він відвідав Київ, Харків, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Луганську та Донецьку області.

    Він зауважив, що «в той час, коли за офіційними даними кількість ВПО перевищує 300 000 осіб, за неофіційними прогнозами ця цифра може бути до трьох разів більшою».

    Спеціальний Доповідач закликав до негайного прийняття закону про ВПО, заснованого на міжнародних стандартах в галузі прав людини, як життєво необхідного елементу для «надання змоги усім учасникам ефективно реагувати на їхніх потреб в межах доступних коштів». Він наполягає на тому, що прийняття законопроекту, розгляд якого заплановано на 14 жовтня, не повинно  надалі відкладатись, а під час перехідного періоду необхідно вжити інших нормативних заходів.

    «За підтримки агентств ООН та неурядових організацій, громадянське суспільство, церкви та волонтери докладають героїчних зусиль по всій країні. Їхні можливості та ресурси вичерпуються, та потребують більш інтенсивного втручання зі сторони установ державних органів влади, що тісно з ними співпрацюють», – зауважив пан Бейяні.

    Координація поміж державними установами має бути покращена з метою забезпечення якнайшвидшого надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, які мають незначні фінансові ресурси, якщо такі взагалі залишились, та залежать від постійного доступу до своїх пенсій та інших виплат.»

    Експерт ООН зустрівся з численними ВПО, які поділилися своїм досвідом, включаючи невибірковий обстріл та руйнування їхніх домівок, що змусило їх тікати, та невпевненість у своєму майбутньому. «Фінансові ресурси багатьох внутрішньо переміщених швидко виснажилися, і зараз вони повністю покладаються на підтримку в наданні притулку, харчування та задоволення усіх інших ключових потреб», – застеріг він. «Літні особи, особи з обмеженими можливостями та хронічними захворюваннями, вагітні жінки та одинокі матері потребують особливого піклування та забезпечення, що є проблематичним в умовах їхнього переміщення.»

    «Україна повинна вчитися на досвіді схожих ситуацій в регіонах, де внутрішнє переміщення стало затяжним», – зазначив експерт. «Отриманий досвід може допомогти Україні при запровадженні життєво важливих стратегій, нормативно-правової бази, структур та програм підтримки, за допомогою яких багато внутрішньо переміщених осіб можуть матимуть змогу безпечно повернутись додому або знайти альтернативні довгострокові рішення.»

    Враховуючи відсутність комплексних даних щодо кількості, місцезнаходження та потреб переміщених осіб, пан Бейяні наголосив, що проведення повної реєстрації та отримання всіх відомостей про внутрішньо переміщених осіб, включаючи визначення їх потреб, є необхідним.

    На його погляд всі реєстраційні процедури мають бути гармонізовані шляхом видачі ВПО документів для доступу до ключових послуг та можливості працевлаштування, та отримання джерел існування, а також можливості проголосувати на виборах, що наближаються.

    «Уряд повинен гарантувати дотримання міжнародних стандартів, встановлених у Керівних принципах ООН з питань переміщення осіб всередині країни 1998 року, для всіх ВПО», – зазначив він. Спеціальний Доповідач нагадав Уряду та збройним групам, що відповідно до цих стандартів, ВПО не можуть піддаватись довільному арешту та затриманню, катуванням, поганому ставленню або будь-якій іншій формі порушення їх прав.»

    «Я з занепокоєнням дізнався про випадки стигматизації та дискримінації, спрямовані проти певних внутрішньо переміщених осіб через їхню ситуацію; ці випадки мають бути негайно перевірені» – зазначив пан Бейяні. «Однаково важливим є забезпечення свободи пересування та вільного вибору місця проживання для ВПО, а також забезпечення необхідною підтримкою спільнот та родин, які надають їм притулок».

    Експерт з прав людини також звернувся до міжнародної спільноти з проханням надати негайну та довгострокову підтримку проектам з капітальної реконструкції, проектам з відновлення водо- та електропостачання та надання інших ключових послуг.

    Спеціальний Доповідач підготує повний звіт та рекомендації, що буде представлений Раді ООН з прав людини в червні 2015 року.

    (*) Посилання на Автономну Республіку Крим слід розуміти відповідно до Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 68/262 від 27 березня 2014 року.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.