• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Круглий стіл «Антикорупційні закони: як не зробити крок назад?»
    2014-10-14 13:43:39

    Завтра дуже важливий день для України: велике свято Покрови співпадає з голосуванням у ВРУ антикорупційного пакету законів. Наразі законопроекти знаходяться на розгляді профільного комітету зі 150-200 правками до кожного з них. Задача комітету полягає в тому, щоб прийняти або відхилити кожну з правок, подану народними депутатами, та підготувати Законопроекти до голосування у другому читанні у ВРУ 14 жовтня. Про це сказав під час круглого столу, організованого Центром підтримки реформ за сприяння Міжнародного Фонду «Відродження» в Українському кризовому медіа-центрі Віктор Таран, Центр політичних студій та аналітики. «Судячи з кількості правок, найбільше наших депутатів наразі хвилює законопроект 5114 щодо розкриття інформації про кінцевих бенефіціарів і власників бізнесу», – сказав Віктор. При цьому, на думку експертів – учасників Круглого столу, закони таки можуть бути прийняті завтра.

    Експерти підтвердили, що найважчою запропонованою зміною для чиновників є забезпечення прозорості в державних органах влади шляхом розміщення декларацій про доходи та видатки і реєстрів приватної власності та майна всіх державних службовців у режимі онлайн, неможливості приховання реальних власників офшорних компаній та впровадження так званої «перевірки на стиль життя», тобто відповідності рівня життя сім’ї задекларованим видаткам та доходам. «Насправді це – прорив для України. Сьогодні треба зробити все можливе, аби завтра Закон проголосували, а вже далі працювати над його реалізацією», – сказав Голова правління Transparency International Україна Андрій Марусов. За його словами, завтра – той день, коли кількість матиме значення. Він переконаний, що голосування можливе лише під тиском громадськості.

    «Нам треба реально усвідомлювати, що єдина мотивація голосувати завтра – це вибори до Верховної Ради України», – сказала Дар’я Каленюк, Центр протидії корупції. Вона додала, що гарантій того, що Антикорупційне Бюро не стане каральним політичним органом сьогодні не має ніхто, проте законопроекти виписані таким чином, щоб максимально забезпечити незалежність органу. «Знайти фахових і незалежних людей в Україні буде непросто, за умови якщо ми не надамо їм ті умови та заробітну платню, яка дозволить не думати про додаткове забезпечення», – сказала Дар’я.

    На думку Голови правління Всеукраїнської колегії по боротьбі з організованою злочинністю Юрія Лавренюка, важливо також, щоб правки, які будуть прийняті до законопроектів, не викривили основні досягнення цього пакету. Він наголосив, що прийняття законопроектів не гарантує їх виконання, тому, окрім серйозної реформи судової та правоохоронної гілок влади, потрібен буде постійний контроль громадськості на кожному із етапів зрушень в державі.

    Досвід Німеччини в дискусії представляв Клаус Хьонер, Головний експерт проекту ЄС «Підтримка реформ у секторі юстиції в Україні». За його словами, Німеччина не має таких радикальних комплексних законопроектів, як пострадянські країни, тому що рівень престижності і довіри до державного службовця, а також судді в Німеччині дуже високі. Водночас пан Марусов додав, що для України дуже показовим серед європейських країн може бути Італія з найвищим рівнем корупції і зв’язками державних органів влади навіть з мафією. «Компанія «Чисті руки» у 1980-их була справді успішною, головним чином, завдяки тому, що частина суддівського корпусу була готова протидіяти системі», – сказав Андрій Марусов. Саме тому, за словами експерта, «задача українського суспільства сьогодні не лише контролювати, а й підвищувати градус дискусії – зробити ставку на 700 спартанців, які увійдуть до Антикорупційного бюро з розумінням, що в їхній руках – останній шанс для очищення країни».

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.