• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Влада штучно затягує створення антикорупційного бюро – активісти
    2014-12-18 13:58:55

    Президент Петро Порошенко та Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк затягують процес призначення складу номінаційної комісії, яка обиратиме директора Національного Антикорупційного Бюро, та відтерміновують запуск роботи нового правоохоронного органу на невизначений термін. Про це під час брифінгу в Українському кризовому медіа центрі повідомили громадські активісти з Центру протидії корупції та Реанімаційного пакету реформ. Створення спеціальної комісії з 9 представників від Президента, Верховної Ради та Уряду для проведення прозорого публічного конкурсу на посаду директора Бюро – перший крок з реалізації закону, що був ухвалений у жовтні поточного року.

    Окрім того, Міністерство Фінансів України має розробити кошторис нового правоохоронного органу та передбачити у державному бюджеті на 2015 рік відповідну статтю фінансування.

    «України передбачено, що саме Мінфін зобов’язаний розробити кошторис Бюро. Прем’єр-міністр Яценюк дав пряме доручення Мінфіну та Мінюсту це зробити. Ані кошторису, ані статті в бюджеті наразі немає. Якщо Мінфін не в змозі це прорахувати, то можливо, нам не потрібен такий Мінфін? Нещодавно на зустрічі депутатів з новим Мінстром фінансів ми почули, що це питання “не на часі”. Створення НацБюро було і є ключовою умовою МВФ надання Україні грошей. Не отримаємо фінансування від МВФ і тоді вже все буде не на часі. Поки ми спостерігаємо боротьбу жадібності з адекватністю, нас перемагає корупція», – упевнений Сергій Лещенко, член Комітету ВР з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією.

    Без цих двох кроків «український ФБР», який займатиметься боротьбою з корупцією виключно серед високопосадовців – міністрів, депутатів, суддів, прокурорів, вищого офіцерського складу військовослужбовців, керівників великих державних підприємств, тощо,  не запрацює, а Україна – не виконає зобов’язання перед міжнародними донорами, серед яких Європейський Союз та Міжнародний валютний фонд.

    «Антикорупційний Комітет звернувся до всіх фракцій з проханням висунути кандидатур до складу конкурсної комісії. Фракції Коаліції мають подати трьох узгоджених кандидатів до 23 грудня, тоді вже наступного дня комітет зможе ухвалити цю трійку, а Рада – проголосувати за них на найближчому засідання парламенту, тобто – 25 грудня. Тільки за умов єдності усіх фракцій щодо кандидатів у комісію Парламент стане першим органом, який не зволікатиме з формуванням комісії, проведенням конкурсу та обранням директора Бюро», – пояснює Єгор Соболєв, голова Комітету ВР з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією.

    Нагадаємо, раніше громадські антикорупційні організації запропонували включити до складу конкурсної комісії 9 з 12 осіб, серед яких – відомі журналісти, правники, судді та громадські активісти, а також – іноземці:  американський прокурор, директор Європейського бюро по боротьбі з шахрайством та суддю федерального суду США.

    «Якщо погоджених Коаліцією кандидатур не буде, комітет буде змушений подати в залу всіх кандидатів від фракцій. Це затягне процес голосування щонайменше до лютого. Нагадаю, що новообраний директор Бюро має вийти на роботу 25 січня, а до того треба встигнути провести конкурс, відібрати гідних кандидатів, проголосувати найкращу кандидатуру в Парламенті тощо, тощо. У такому випадку Бюро реально запрацює влітку», – зауважує Соболєв.

    11 грудня народні депутати від усіх парламентських фракцій зареєстрували законопроект №1406, який вносить зміни до уже ухваленого закону про Антикорупційне Бюро, які мають повернути політичну незалежність Директор Бюро, великі зарплати його співробітникам та позбавити можливості працювати в Бюро особам, які протягом останніх п’яти років працювали у спеціально уповноважених підрозділах по боротьбі з корупцією в існуючих органах правопорядку тощо.

    «Закон про НацБюро був прийнятий із правками, які фактично нівелювали незалежність директора.  Це стало вимушеним компромісом з регіоналами, без голосів яких не відбулося б прийняття закону. У новому парламенті зовсім інші сили диктують умови. У Раді уже зареєстровано законопроект з правками, що деполітизують процедуру призначення та звільнення директора Бюро та дозволяють розслідувати злочини, скоєні колишніми президентами України, в першу чергу – Януковичем», – пояснює необхідність ухвалення змін до закону Віктор Чумак, заступник голови комітету ВР з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією.

    Антикорупційний комітет ВР має намір проголосувати за законопроект на найближчому засіданні, отже, нові народні депутати матимуть змогу прибрати з закону нівелюючи правки, які були внесені в текст закону про Антикорупційне Бюро в ніч перед голосуванням.

    Ключові зміни до закону про Національне Антикорупційне Бюро законопроекту№1406:

    конкретизуються положення щодо проведення конкурсу на зайняття вакантних посад у Національному антикорупційному бюро, підстави для притягнення працівників бюро до дисциплінарної відповідальності
    пропонується надати Директору бюро можливість створювати додаткові територіальні управління в межах визначеної законом штатної чисельності, а також на власний розсуд створювати підрозділи внутрішнього контролю у складі територіальних управлінь
    пропонується унормувати питання взаємодії Національного антикорупційного бюро з органами внутрішніх справ, Службою безпеки України, іншими правоохоронними та державними органами.
    посадові оклади працівників Національного бюро «прив’язуються» до розміру мінімальної заробітної плати
    заборона приймати на службу до бюро осіб, які протягом останніх п’яти років працювали у спеціально уповноважених підрозділах по боротьбі з корупцією в існуючих органах правопорядку
    уточняється підслідності бюро – додається до переліку посадових осіб, щодо яких можна вести досудове розслідування, Президент України, повноваження якого припинено.
    дозволити укладання угод зі слідством незалежно від ступеню тяжкості скоєного злочину, яке розслідуються Національним антикорупційним бюро.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.