• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Експерти РПР: Бюджет 2015 року не є бюджетом реформ
    2015-01-13 14:18:47

    Закон «Про державний бюджет України» замість того, аби вирішити економічні проблеми країни та сприяти реформам, перешкоджає виходу економіки з кризи. Держкарбницю знову планують наповнювати, ґрунтуючись на малоймовірних макропоказниках, не скорочуючи при цьому роздуті витрати держапарату. У документі передбачається підвищення частки державних доходів і витрат у ВВП на 3-3,5% від ВВП, замість необхідного для країни зниження цієї частки. Таку заяву зробили експерти Реанімаційного пакету реформ під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

    Дохідна частина бюджету складена занадто оптимістично. По податку на доходи, прибуток і приріст ринкової вартості планується зібрати ту ж частку у ВВП, що і в 2013 році, тоді як під час кризи вона, як правило, просідає (наприклад, в 1-3 квартали 2014 р. просіла на 0,7% від ВВП). Таким чином, заявлений дефіцит державного бюджету в 63 670 млн гривень (3,6% від очікуваного МВФ в 2014 році номінального ВВП) занижений, в реальності він буде більшим.

    Передбачено цілий ряд статей витрат, які фінансуються за допомогою облігацій внутрішньої держпозики, що в нинішніх умовах означає емісійне фінансування з боку НБУ – 31 500 млн грн для покриття збитків Нафтогазу України, 20 000 млн грн для фінансування фонду ґарантування вкладів фіз.осіб і 36 500 млн грн для рекапіталізації банків. Крім того, 65 400 млн грн свого прибутку до бюджету повинен перерахувати НБУ, що, фактично, також є емісійним фінансуванням. Таким чином, сукупний дефіцит бюджету держсектора складе близько 13% від ВВП, де більша частина його буде покриватися за допомогою друкарського верстата. Це загрожує подальшим падінням гривні, високою інфляцією і вимиванням резервів НБУ, а в найближчій перспективі (залежно від ситуації, це може статися вже в 2015 році) – гіперінфляцією, схожою з тією, яка була в 90-х.

    Експерт РПР Павло Кухта зазначає: «Прийнятий бюджет перешкоджає макроекономічній стабілізації та виходу економіки з кризи. Єдиний варіант, при якому його виконання не призведе до подальшого обвалу гривні і загрози гіперінфляції, якщо його погодяться профінансувати у великому обсязі міжнародні кредитори. Однак для цього він повинен бути реформістським. Країна може прожити по цьому бюджету в якості тимчасового документа до середини лютого, проте в середині лютого його, в будь-якому випадку, доведеться кардинально змінювати. У грудні депутатами і РПР вже робилися пропозиції, що дозволяють знизити витрати на 3% від ВВП і підняти доходи на 4% від ВВП, за рахунок підвищення оподаткування найбільш корумпованої частини нафтогазового сектора».

    На неправомірності ухвалення документу наголошує експерт РПР Віктор Мазярчук: «Внесення до ВРУ проекту державного бюджету, його обговорення та прийняття відбувалося з порушенням регламенту ВРУ та з мінімальним обговореннм експертного середовища. Окрім цього, досі не опубліковані додатки до держбюджету. Це дозволяє маніпулювати з його цифрами».

    Експертне середовище наголошує на доцільності всебічного залучення експертів РПР та інших організацій до підготовки змін до Державного бюджету на 2015 рік, які відбудуться як наслідок надання рекомендацій МВФ та дотримання узгодженої Дорожньої Карти Реформ.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.