• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Фінансування освіти 2015 року кардинально змінено – експерти
    2015-01-16 13:50:18

    Освітяни отримали додаткові гарантії вчасного отримання заробітної платні, оскільки у 2015 року ці видатки фінансуватимуться із державного бюджету. Про це під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі заявила Інна Совсун, перший заступник міністра освіти України. «У рамках заявленого Президентом і урядом курсу на децентралізацію, відбуваються зміни у фінансуванні шкільної освіти – її виведено на державний рівень. Це означає що всі кошти на школи будуть йти напряму з МОН в області та райони, і там будуть розподілятися за певною формулою», – заявила Інна Совсун.

    Зміни до Бюджетного кодексу, ухвалені Верховною Радою наприкінці 2014 року, запровадили освітню субвенцію  з держбюджету до місцевих бюджетів. Загальний обсяг цієї субвенції складе 47,3 млрд грн. ЇЇ розподіл мусить відбуватись за формулою, яку розробить Мінфін та затвердить уряд до кінця січня 2015 року. Формула, зокрема, має враховувати кількість учнів у школах різної місцевості, наповнюваність класів та коефіцієнти для різних типів шкіл. «Вчора на засіданні уряду було ухвалено рішення про порядок розподілу цієї субвенції. Ми були першими з міністерств, задіяних у цьому процесі. Ми свою роботу зробили. Це означає, що серйозних затримок із виплатом заробітної платні не повинно бути. Принаймні МОН зі свого боку зробив усе можливе, щоб привести нормативну базу у відповідність із новими вимогами децентралізації», – повідомила перший заступник міністра освіти.

    Інна Совсун повідомила, що МОН вдалося відстояти збереження зарплат освітянам. Проте Єгор Стадний, експерт Центру дослідження суспільства зазначив, що цю тему варто пильнувати, оскільки не можна виключати спроби коригувань у процесі внесення змін до бюджету-2015, що заплановано на середину лютого.

    Ще одна з новацій  – з 2015 року підручники для учнів загальноосвітніх  шкіл стануть платними, за виключенням малозабезпечених верств населення та частково для національних меншин. Наразі МОН працює над розробкою відповідного порядку. «Маємо продумати таку модель, яка дозволить розподілити вартість сплати підручників на кілька років.  У перший рік користування підручником буде одна платня, на другий – менша, щоб розподілити цю вартість між користувачами кількох років. Вочевидь, користування підручником на п’ятий рік має коштувати дешевше, ніж за перший», – заявила чиновниця.

    Єгор Стадний, експерт Центру дослідження суспільства, вказав на дві новації законодавства, які можуть призвести до негативних наслідків. Йдеться про відміну мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості в купі з позбавленням учнів, студентів та педагогів гарантованого державою права на пільговий проїзд  до місця навчання. «Якщо ми оптимізуємо мережу шкіл, то скасовувати пільги на проїзд не можна. Найболючіша проблема – не перекладання на місцевий бюджет вартості проїзду студентів у метрополітені, а фінансування пільги на проїзд у сільській місцевості, де без транспорту дістатися до навчального закладу буде просто неможливо», – звернув увагу на проблему експерт.

    Експерт також наголосив на тому, що незмінною залишився принцип фінансування наукових досліджень, за яким кошти виділяються не за конкурсом, а розпорошуються між багатьма науковими закладами, що є вкрай неефективнім.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.