• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Експерти презентувати дослідження «Біометричні паспорти в ЄС та Україні. Аналіз та порівняльна характеристика»
    2015-02-03 13:53:10

    В Українському кризовому медіа-центрі експерти Українського інституту міжнародної політики презентували дослідження «Біометричні паспорти в ЄС та Україні. Аналіз та порівняльна характеристика». В дослідженні автори Ростислав Томенчук та Катерина Сідаш спробували спростувати стереотипи про дешевизну українських біометричних паспортів та проаналізували систему формування ціни паспорта в ЄС та інших країнах. В рамках дослідженні експерти охарактеризували різні стратегії державної політики щодо формування ціни на біометричні паспорти.

    У рамках презентації дослідження було визначено рейтинг країн  з найвищою та найнижчою вартістю біометричного паспорта. «Для порівняння вартості біометричних документів ми використали показники середньої  місячної заробітної плати.  В результаті вийшли на цікаві порівняння: вартість біометричного паспорту в Україні є однією з найдорожчих у порівнянні з країнам ЄС. Конкуренцію Україні складають тільки країни Східного партнерства, особливо Вірменія та Молдова. Проблема полягає не у високій вартості документа, а в низькій купівельній спроможності громадян», – пояснив Ростилав Томенчук.

    Найдорожчі біометричні паспорти:

    1. Австралія – 169 Євро

    2. Італія – 116 Євро

    3. Швейцарія – 114 Євро

    4. Канада – 107 євро

    5. Великобританія – 91 Євро

    Найдешевші біометричні паспорти

    1. Болгарія – 20 Євро

    2. Боснія та Герцеговина – 20 Євро

    3. Чехія – 22 Євро

    4. Іспанія – 25 Євро

    5 . Естонія – 28 Євро

    Експерти говорять, що аналізуючи вартість документу у різних країнах світу, не зустрічали ціни нижчої за 20 Євро. «Ми дотримуємося думки, що не варто вираховувати окремо собівартість документа безпосередньо, про що часто чуємо в ЗМІ. Отримуючи біометричний паспорт громадянин оплачує гарантії збереження даних, безпеку при перетині кордону, витрати на державний апарат, який працював над виготовленням, видачею та обслуговуванням біометричного документа.   Середня вартість біометрики в ЄС становить 50-60 Євро. В країнах з нестабільною економічною ситуацією 20-50 Євро. Важливо, щоб кошти, які оплачує громадянин за документ, використовувалися за призначенням», – розповіла Катерина Сідаш.

    Експерти говорять, що до вартості біометричного паспорта слід відноситися як до одного з способів оподаткування державою, за ті послуги, які надає держава, а «завдання громадськості – контролювати ефективне використання податків, в тому числі і від біометричних документів».

    За результатами моніторингу ситуації з видачею біометричних паспортів в Україні, експерти рекомендують владі:

    Збільшити частку державного мита у вартості паспорту та відповідно прибрати інші послуги, які входять у вартість біометричного паспорту не збільшуючи його вартості;
    2.     На підтвердження принципів децентралізації розглянути можливість залучення місцевих органів влади  до видачі біометричних паспортів. Тим самим давши можливість регіонам закладати місцевий податок до вартості паспорта. За основу можна взяти практику Нідерландів чи Бельгії.
    Забезпечити оплату вартості біометричного паспорта одною сумою і заборонити накладати оплату додаткових послуг.
    Відмінити плату за банківські послуги, які знімаються додатково у заявників.
    Передбачити цільове використання коштів у бюджеті від отриманих надходжень за виготовлення біометричних паспортів.
    Припинити видачу звичайних паспортів для виїзду за кордон після введення в дію усіх пунктів видачі біометричних паспортів;
    Передбачити можливість виготовлення паспорта з більшою кількістю сторінок за додаткову оплату.
    Передбачити пільги для пенсіонерів. Враховуючи високий пенсійний вік в Україні та високу смертність, є прогнози, що кількість бажаючих пенсійного віку, які готові зробити біометричний паспорт буде незначна (не більше 3 %), а це не сприятиме збільшенню відвідування країн ЄС українськими громадянами похилого віку, які не мали змоги раніше побувати за кордоном. Відсоток людей, які раніше не були за кордоном серед пенсіонерів найвищий.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.