• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Львівська залізниця не відмовиться від законного оформлення жодного метра землі
    2015-05-05 09:08:41

    Протягом останнього часу Львівська залізниця та керівництво магістралі зазнають неабиякої інформаційної атаки з боку груп осіб, які заперечують законне прагнення залізничників відповідно до чинного законодавства України оформити право власності на землі залізничного призначення, зокрема у смт.Брюховичі на Львівщині. Вводячи в оману місцеві громади та неправдиво обіцяючи громадянам посприяти у вирішенні земельних спорів на їх користь, новостворені організації, помічники депутатів, юристи, підбурюють мешканців не виконувати рішення судів та провокують громаду на хуліганські дії.

    Зі свого боку ДТГО «Львівська залізниця», діючи в усіх ситуаціях виключно в межах законодавства, намагається максимально толерантно відстоювати права державного підприємства, наполягаючи, що кожен метр залізничної землі є потрібним і важливим для діяльності, функціонування, розвитку та забезпечення безпеки перевезень на магістралі.

    Залізничники усвідомлюють, що спірні земельні питання зачіпають інтереси громадян, які, у переважній більшості випадків знають, що неправдивим шляхом отримали у користування земельні наділи, намагаються будь-яким способом продовжити термін незаконного володіння землею, часом ігноруючи навіть те, що приватні будинки, господарські споруди чи городи знаходяться всього за кілька метрів від колії.

    Прикро бачити, що громадяни дозволяють вводити себе в оману, йдуть на повідку у неосвічених і, на жаль, дуже брутальних і невихованих осіб, які не здатні вести кваліфіковану дискусію, більше того — спонукають людей до кримінальних злочинів, невиконання рішень судів, протиправної поведінки, погроз та інших незаконних дій.

    Вкотре наполягаємо, що залізниця і надалі буде відстоювати інтереси держави та законними методами оформлюватиме земельні ділянки. Усі спірні моменти залізничники вирішуватимуть в межах своїх повноважень, а в разі потреби — у судах, та проситимуть дотичні органи та служби забезпечувати виконання прийнятих рішень. Звертаємо увагу тих, хто намагається викривити чи пересмикнути акценти у питанні оформлення земель залізницею, на те, що вдаючись до таких методів, вони не лише ускладнюють проведення надзвичайно важливого для залізниці і держави процесу, але й вводять в оману та злочинно «грають» на почуттях та інтересах громадян.

    Довідково. Станом на 23.04.2015 (з початку 2014 року) судами України порушено провадження по 189 нових справах за позовами залізниці та органів прокуратури в інтересах залізниці щодо земельних спорів.

    За період із 2009 року провадження порушено по 403 справах, з яких пов’язаних із визнанням незаконними рішень про надання земель із смуги відведення залізниці стороннім особам, визнанням недійсними державних актів, договорів, свідоцтв — 317.

    По областях: Львівська –147 справ, Тернопільська – 7, Волинська – 3, Івано-Франківська – 41, Чернівецька –152, Закарпатська –53.

    У справах, щодо яких було порушено провадження у поточному та минулих роках, прийнято такі рішення: про задоволення позовів в інтересах залізниці, пов’язаних із визнанням незаконними рішень про надання земель із смуги відведення залізниці стороннім особам, визнанням недійсними державних актів, договорів, свідоцтв – 172, з яких 110 повністю,  62 частково.

    Окремо зазначаємо, що Стаття 68 Земельного кодексу України 2001 року ст.6 Закону України «Про залізничний транспорт» Стаття 11 Закону України «Про транспорт» встановлюють, що землями транспорту визнаються землі, надані в користування підприємствам і організаціям транспорту згідно із Земельним кодексом України, для виконання покладених на них завдань щодо експлуатації, ремонту, вдосконалення і розвитку об'єктів транспорту. Розміри земельних ділянок, що надаються для зазначених цілей, визначаються відповідно до затверджених у встановленому порядку норм або проектно-технічної документації.

    При цьому, згідно з п. 4 ст. 3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» права на нерухоме майно, що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, або якщо на момент виникнення прав діяло законодавство, що не передбачало обов’язкової реєстрації таких прав.

    Право залізниці на земельну ділянку, межі якої визначені Планом смуги відведення лінії Рудно – Підбірці 1962 року, виникло у 1958 році, з моменту побудови на ній залізничної колії, що підтверджується інвентарною карткою обліку основних засобів.

    Таке право в залізниці виникло відповідно до Положення «Про землі надані транспорту», від 07.02.1933, яке в межах смт. Брюховичі діяло до 1981 року  на землях залізничного транспорту УРСР на підставі Закону СРСР від 01.11.1939 «Про включення Західної України у склад СРСР із возз’єднанням її із УРСР».

    Саме з тих підстав, що залізнична колія була побудована до набрання чинності Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», при захисті своїх прав залізниця посилається на земельне законодавство, яке діяло на момент виникнення таких прав, в тому числі на норми ЗК УРСР від 25.10.1922.

    Окремо слід зупинитись на постанові Верховної Ради Української РСР від 08.12.1990 «Про земельну реформу», відповідно до якої залізниця в тому числі, повинна була до 1 січня 2008 року оформити право власності або право користування землею. Після закінчення вказаного строку раніше надане їм право втрачається.

    Проте, згідно з рішенням Конституційного Суду України від 22.09.2005 №5-рп/2005 року юридичні особи не можуть втрачати раніше наданого їм права постійного користування земельною ділянкою і наведене в постанові Верховної Ради Української РСР від 08.12.1990 «Про земельну реформу» положення щодо обмеження строку оформлення права користування є неконституційним.

    Через смт.Брюховичі проходять дві залізничні колії, одна з яких, напрямку Львів – Рава-Руська, побудована ще наприкінці XIX століття.

    Щодо смуги напрямку Рудно-Підбірці варто зазначити таке.

    План смуги відведення лінії Рудно–Підбірці Львівскої залізниці в адміністративних межах міста Львова від км 4 + 850 м до км 11 + 106 м розроблений проектною організацією Дорпроект Південно-Західної залізниці у 1962 році, є проектно-технічною документацією, та у розумінні ст.17 Закону України «Про основи містобудування» є містобудівною документацією, що є основою при наданні у власність земель.

    Цим планом визначено ширину смуги відведення залізниці на різних її ділянках різною, і вона не є сталою на усьому проміжку.

    Щодо «Інструкції про норми та порядок відведення землі для залізниць і використання смуги відведення» слід зазначити, що такої не існувало на момент затвердження Плану смуги Рудно-Підбірці (1962), оскільки вона була затверджена лише у 1963 році, тому її застосування саме до цієї ділянки є недоречним.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.