• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • На семінарі про заповнення декларації акцизного податку
    2015-08-25 16:41:24

    Двері податкової інспекції Дарницького району ГУ ДФС у м. Києві завжди відкриті для платників податків, адже надання кваліфікованої допомоги – це головне завдання податківців. Так нещодавно в дарницькій податковій відбувся семінар-практикум на тему: «Порядок заповнення декларації з акцизного податку».

    Начальником сектору контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Засухою Світланою Володимирівною, було акцентовано увагу присутніх на тому, що порядок заповнення та подання декларації акцизного податку затверджено наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 № 14.

    Основну увагу було приділено розділу ІІ та ІІІ вищезазначеного порядку.

    Складання декларації

    - декларація складається  платником у порядку, встановленому  статтею 48 глави 2 розділу II Кодексу. Додатки  до Декларації є її невід'ємною  частиною.

    - декларація складається  із загальної частини, що містить  необхідні обов'язкові реквізити  платника, та шести розділів, що  складаються платниками залежно  від виду підакцизних товарів, додатків розрахунків для обчислення  суми податку залежно від виду  встановлених ставок акцизного  податку, а також розділу, що заповнюється  працівниками Державної фіскальної служби України (далі - контролюючий орган) після подання Декларації. Порядок заповнення Декларації окремо за кожним розділом наводиться у розділі IV, а додатків - у розділі V цього Порядку.

    - у загальній частині  Декларації платник вказує тип  поданої Декларації (звітна, звітна  нова, уточнююча), звітний (податковий) період, за який подається Декларація, а у разі уточнення показників  попередніх звітних періодів - також  звітний (податковий) період, що уточнюється. Для уточнюючої декларації звітний (податковий) період та звітний (податковий) період, що уточнюється, заповнюються  однаковими значеннями, що відповідають  звітному (податковому) періоду, що  уточнюється.

    - у Декларації вказуються  згідно з реєстраційними документами  повне найменування та код  за ЄДРПОУ для юридичної особи (відокремленого підрозділу) та прізвище, ім'я, по батькові, реєстраційний  номер облікової картки платника  податків або серія та номер  паспорта - для фізичної особи - платника  податку. Серію та номер паспорта  зазначають фізичні особи, які  через свої релігійні переконання  відмовляються від прийняття  реєстраційного номера облікової  картки платника податків та  повідомили про це відповідний  контролюючий орган і мають  відмітку у паспорті про право  здійснювати будь-які платежі  за серією та номером паспорта. Дані про податкову адресу  зазначаються відповідно до вимог  статті 45 глави 1 розділу II Кодексу. Місце  провадження діяльності зазначають  суб'єкти господарювання роздрібної  торгівлі, які здійснюють реалізацію  підакцизних товарів.

    - декларація містить найменування  контролюючого органу, до якого  вона подається, дату подання, ініціали, прізвище, реєстраційний номер облікової  картки платника податків або  серію та номер паспорта (для  фізичних осіб, які через свої  релігійні переконання відмовляються  від прийняття реєстраційного  номера облікової картки платника  податків та повідомили про  це відповідний контролюючий  орган і мають відмітку у  паспорті про право здійснювати  будь-які платежі за серією  та номером паспорта) та підпис  платника - фізичної особи або  підписи посадових осіб платника, засвідчені печаткою платника (за  наявності).

    - у Декларації зазначаються  платники, перелік яких визначено  статтею 212 розділу VI Кодексу.

    - усі показники у Декларації (крім додатків) проставляються у  гривнях без копійок з відповідним  округленням за загальновстановленими  правилами.

    - декларація підписується: керівником платника або уповноваженою  особою, а також особою, яка відповідає  за ведення бухгалтерського обліку  та подання податкової декларації  до контролюючого органу; фізичною  особою - платником або його законним  представником.

    - якщо платник вважає, що форма Декларації збільшує  або зменшує його податкові  зобов'язання всупереч нормам  Кодексу, він має право зазначити  цей факт у додатку 9 до Декларації.

    Подання Декларації до контролюючих органів

    - платник самостійно обчислює  суму податкового зобов'язання, яку  зазначає у Декларації.

    - декларація за звітний (податковий) період, що дорівнює  календарному місяцю, подається  платником щомісяця не пізніше 20 числа наступного звітного періоду  до контролюючого органу за  місцем реєстрації такого платника. Місцем реєстрації платника, що  є суб'єктом господарювання роздрібної  торгівлі, який здійснює реалізацію  підакцизних товарів, є місцезнаходження  пункту продажу товарів.

    - платником заповнюються  лише відповідний розділ і  додатки до Декларації, які відповідають  виду господарської діяльності  платника, виду підакцизних товарів (продукції). Якщо платник є одночасно  платником акцизного податку  за різними видами господарської  діяльності згідно зі статтею 212 Кодексу, то він подає одну  Декларацію з відповідними розділами  та додатками до неї.

    Відмітка про подання конкретного розділу Декларації та додатка до Декларації із зазначенням кількості примірників та кількості сторінок проставляється на останньому аркуші Декларації.

    - платник, який має діючі (у тому числі призупинені) ліцензії  на право провадження діяльності  з підакцизною продукцією, яка  підлягає ліцензуванню згідно  із законодавством, зобов'язаний  подавати Декларацію за кожний  звітний (податковий) період незалежно  від того, чи провадив такий  платник господарську діяльність  у цьому періоді.

    - декларація подається  до контролюючого органу особисто  платником або уповноваженою  ним особою, або надсилається  поштою з повідомленням про  вручення та з описом вкладення, або надається засобами електронного  зв'язку в електронній формі  з дотриманням умови щодо реєстрації  електронного підпису підзвітних  осіб у порядку, визначеному законодавством.

    - у разі надсилання  Декларації поштою платник зобов'язаний  здійснити таке відправлення  на адресу відповідного контролюючого  органу не пізніше ніж за  десять днів до закінчення  граничного строку подання податкової  декларації.

    - у разі втрати або  зіпсуття поштового відправлення  чи затримки його вручення  контролюючому органу з вини  оператора поштового зв'язку такий  оператор несе відповідальність  відповідно до закону. У такому  разі платник звільняється від  будь-якої відповідальності за  неподання або несвоєчасне подання  Декларації.

    Платник протягом п'яти робочих днів з дня отримання повідомлення про втрату або зіпсуття поштового відправлення зобов'язаний надіслати поштою або надати особисто на його вибір контролюючому органу другий примірник Декларації разом з копією повідомлення про втрату або зіпсуття поштового відправлення.

    - незалежно від факту  втрати або зіпсуття такого  поштового відправлення чи затримки  його вручення платник зобов'язаний  сплатити суму податкового зобов'язання, самостійно визначену ним у  Декларації, протягом строків, установлених  Кодексом.

    - під час прийняття  Декларації уповноважена посадова  особа контролюючого органу, у  якому перебуває на обліку  платник, зобов'язана перевірити  наявність та достовірність заповнення  всіх обов'язкових реквізитів  платника, передбачених пунктами 48.3 та 48.4 статті 48 глави 2 розділу II Кодексу. Інші показники, зазначені в поданій  декларації платника податку, до  її прийняття перевірці не  підлягають.

    - посадова особа контролюючого  органу, у якому перебуває на  обліку платник, зобов'язана зареєструвати  подану Декларацію датою її  фактичного отримання за умови  дотримання платником податку  вимог статті 49 глави 2 розділу II Кодексу.

    - декларація, надана платником, вважається прийнятою за умови  дотримання умов, визначених статтями 48 та 49 глави 2 розділу II Кодексу. Відмова  посадової особи контролюючого  органу прийняти Декларацію з  будь-яких причин, не визначених  статтею 49 глави 2 розділу II Кодексу, забороняється.

    - у разі подання платником  до контролюючого органу Декларації, заповненої з порушеннями вимог  пунктів 48.3 та 48.4 статті 48 глави 2 розділу II Кодексу, такий контролюючий орган  зобов'язаний надати такому платнику  письмове повідомлення про відмову  у прийнятті Декларації із  зазначенням причин такої відмови: у разі отримання поштою або  засобами електронного зв'язку - протягом п'яти робочих днів  з дня її отримання, у разі  отримання особисто - протягом трьох  робочих днів з дня її отримання.

    - у разі отримання відмови  контролюючого органу у прийнятті  Декларації платник має право  подати нову Декларацію та  сплатити штраф у разі порушення  строку її подання або оскаржити  рішення контролюючого органу  у порядку, встановленому статтею 56 глави 4 розділу II Кодексу.

    - незалежно від наявності  відмови у прийнятті Декларації  платник зобов'язаний погасити  податкове зобов'язання, самостійно  визначене ним у такій Декларації, протягом строків, установлених  Кодексом.

    - якщо останній день  строку подання Декларації припадає  на вихідний або святковий  день, останнім днем строку вважається  операційний (банківський) день, що  настає за вихідним або святковим днем. Граничні строки подання зазначеної декларації можуть бути збільшені за правилами та на підставах, які передбачені Кодексом.

    - у Декларації вказуються  всі передбачені її формою  показники, а у разі незаповнення через їх відсутність ставиться прокреслення.

    - платник, який до початку  його перевірки контролюючим  органом самостійно виявляє факт  недоплати - заниження податкового  зобов'язання минулих звітних (податкових) періодів, зобов'язаний надати:

    або уточнюючу Декларацію разом із розрахунком суми акцизного податку, що збільшує або зменшує податкові зобов'язання внаслідок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах (додаток 8), і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі трьох відсотків такої суми до подання уточнюючої Декларації;

    або розрахунок суми акцизного податку, що збільшує або зменшує податкові зобов'язання внаслідок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах (додаток 8) у складі звітної (звітної нової) Декларації за звітний (податковий) період, що настає за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання, і сплатити суму податкового зобов'язання за звітний (податковий) період, суму недоплати та штраф у розмірі п'яти відсотків суми такої недоплати до подання звітної (звітної нової) Декларації.

    Якщо після подачі Декларації за звітний період платник подає нову Декларацію з виправленими показниками до закінчення граничного строку її подання за такий самий звітний період, штрафи, визначені пунктом 50.1 статті 50 глави 2 розділу II Кодексу, не застосовуються.

    - у разі коли за результатами  подання уточнюючого розрахунку  виникає потреба повернення надміру  сплаченого акцизного податку, таке  повернення проводиться відповідно  до порядку, визначеного наказом  Міністерства доходів і зборів  України, Міністерства фінансів  України від 30 грудня 2013 року N 882/1188 "Про затвердження Порядку  взаємодії територіальних органів  Міністерства доходів і зборів  України, місцевих фінансових органів  та територіальних органів Державної  казначейської служби України  у процесі повернення платникам  податків помилково та/або надміру  сплачених сум грошових зобов'язань", зареєстрованим у Міністерстві  юстиції України 23 січня 2014 року  за N 146/24923.

    - відомості, наведені в  Декларації, повинні підтверджуватися  первинними документами та даними  бухгалтерського обліку.

    Під час семінару у платників виникло безліч запитань, на які вони мали можливість отримати кваліфіковані відповіді згідно діючого законодавства.

    ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.