• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • «Публічний аудит» просить НАБУ розслідувати збитки на мільярди гривень
    2016-01-15 14:50:46

    ГО «Публічний аудит» надіслала п’ять аудиторських досліджень, в яких виявлено явні корупційні зловживання та порушення, до Національного антикорупційного бюро України. За словами незалежних аудиторів, суми можливих збитків для держави сягають десятків мільярдів гривень, – про це розповідає керівник організації Максим Гольдарб.

    «За останні півроку ми провели цілий ряд масштабних досліджень, що присвячені діяльності державних підприємств та установ. Результати роботи «Укрпошти», Держрезерву, «Украгролізингу», Держрезерву та Аграрного фонду в 2010–2015 роках виявилися шокуючими – через недолугий менеджмент збагачувалася не держава, а зацікавлені особи. Тендерні закупівлі за завищеними цінами, у наближених фірм, роздуті адмінвидатки – усе це реалії роботи більшості державних держкомпаній, які або декларують постійні збитки, або переховують у бюджет десяті частки від чистих доходів у мільйони та мільярди гривень», – розповідає Гольдарб.

    Крім того, «Публічний аудит» також просить НАБУ розслідувати факт можливого недоотримання НАК «Нафтогаз України» понад 6 млрд грн, які Азаров та Яценюк у 2013–2014 роках  «подарували» підприємствам ТКЕ, приписавши на потреби населення додатково 2 млрд кубів газу для виробництва тепла. 

    Вивчивши діяльність «Укрпошти», аудитори виявили майже 150 млн грн  можливих переплат на закупівлях у 2014 році. Зокрема, 10 млн грн було переплачено на закупівлі електронно-касових апаратів, 5,4 млн грн – пального. Також фахівці організації рекомендують детективам звернути увагу на те, що в тому ж році «Укрпошта» розмістила 57 млн грн вільних коштів на депозитному рахунку «Златобанку». До речі, вже тоді повідомлялося про наявні проблеми в банку з фінансуванням та можливість введення до банку тимчасової адміністрації, і тепер доля цих грошей в руках правоохоронних органів. Проте цікавим є інше – «Златобанк» на той момент пропонував корпоративним клієнтам розміщення депозитів під 23,5% річних в гривні –в 2 рази більше, ніж за угодою з «Укрпоштою». І навіть нескладний підрахунок вказує на втрачену вигоду у розмірі 6,5 млн грн за рік через неправильні дії менеджменту.

    Складно відстежити логіку, на думку «Публічного аудиту», і в діях керівництва «Украгролізингу», яке в минулі роки дозволяло собі закуповувати техніку, незатребувану у сільськогосподарській сфері, і в підсумку обладнання на десятки мільйони гривень так і не було передано аграріям.  «Діяльність компанії швидше нагадує процес перетікання коштів бюджету в кишені її керівників. Взагалі цікаво, як компанія зі статутним капіталом у розмірі 1,1 млрд грн, займаючись діяльністю, яка в принципі не може бути збитковою (здача в оренду с/г техніки), з року в рік показує мільйонні збитки».

    Цікаво, що протягом 2010–2012 років 232,5 млн грн, або 25% загального обсягу фінансування «Украгролізингу», було спрямовано на забезпечення сільгосптехнікою одного суб’єкта господарювання – ТОВ «ДПЗКУ – МТС», яке взагалі не займається діяльністю, що пов’язана з виробництвом сільськогосподарської продукції. Аналогічним чином ТОВ «Перлина Збруча» (Хмельницька область) отримало від нацкомпанії обладнання для розливу мінеральної води на загальну суму 9,3 млн грн. Яке відношення до сільського господарства має товариство, що виробляє безалкогольні напої та займається розливом мінеральної води, так і залишається загадкою.

    22 млн грн переплат на закупівлі дизпалива, близько 2 млн втрат на реалізації гречки та цукру – це питання, за дослідженням «Публічного аудиту», до Держрезерву.

    «Із дизпаливом склалася взагалі цікава історія. Так, перша закупівля, запланована відомством, датована 17.06.14 – її предметом було дизельне пальне, літнє (-5). Наступна закупівля, 24.09.14, передбачала придбання зимового дизпалива. Останню процедуру, за якою в результаті було укладено договір, оголосили 24.12.14, її предмет – дизель зимовий з датою розкриття пропозицій конкурсних торгів 04.02.15.

    За місяць до документації конкурсних торгів було внесено зміни, і Держрезерв у підсумку мав закупити літнє дизпаливо. Багатостраждальну та довготривалу процедуру закупівлі дизельного пального він завершив наприкінці вересня минулого року. Економічну доцільність покупки літнього дизпалива в осінньо-зимовий період, коли товар об’єктивно не зможе використовуватися найближчих півроку, віднайти складно, але у відомстві знайшли», – коментує керівник дослідження Андрій Вігірінський.

    Бюджетна установа «Аграрний фонд» за останні три роки з держбюджету отримав понад 35 млн грн, але продовольчої безпеки нашій країні на сьогодні він не гарантує. «Власне, Фонд фінансується суто заради власного утримання та зберігання запасів, які були закуплені в попередні періоди. Із 12,2 млрд грн, що мали бути повернуті на користь держави в 2012–2014 рр., казна отримала тільки 2,6 млрд грн, тобто 21 % від плану. Куди дівся залишок у майже 10 млрд грн – невідомо. У 2015 році, за даними Держказначейства, за перші вісім місяців Аграрний фонд повернув державі всього 3 млн грн при плані в 1,5 млрд», – стверджує фахівець «Публічного аудиту» Матвій Холошин.

    «Абсолютно всі дослідження в повному обсязі надіслані на ім’я керівника НАБУ. «Публічний аудит» переконливо просив провести всебічне досудове розслідування за викладеними фактами, а також зробити все можливе, щоб збитки, завдані державі, були повністю відшкодовані. Крім того, всі посадові особи, які дозволили собі неприпустиму халатність, неважливо спеціально чи ні, також мають бути притягнені до передбаченої законом відповідальності», – резюмує керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.