• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • На Хмельницькій АЕС відбулися громадські обговорення щодо екологічної оцінки програми підвищення безпеки
    2016-06-23 12:46:25

    Перші серед АЕС України Консультації з громадськістю щодо масштабів чергової екологічної оцінки Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки (ЕО КЗПБ) відбулися у середу, 22 червня, в інформаційному центрі Хмельницької атомної електростанції.
    Перша екологічна оцінка (стратегічний аналіз) була виконана протягом 2011 року незалежною міжнародною групою за участі експертів компанії «Poyry» (Фінляндія, Франція, Швейцарія, Німеччина), Українського центру екологічних та водних проектів та компанії «АЕСКАР» (Україна). ЕО КЗПБ здійснювалась відповідно до Екологічної та Соціальної Політики ЄБРР, екологічного законодавства Європейського Союзу, зокрема, Директиви ЄС 2001/42/ЕС та враховувала найкращий світовий досвід.
    Метою чергової Екологічної оцінки КЗПБ є переоцінка впливів на навколишнє середовище внаслідок реалізації КЗПБ (з урахуванням змін, внесених до КЗПБ протягом 2012-2015 років, та її заходів, реалізованих протягом цього періоду, фактично завершених за період після виконання попередньої оцінки, а також фактичних змін у стані навколишнього середовища та процедурах його моніторингу, що відбулися з моменту завершення попередньої ЕО КЗПБ)
    У Консультаціях взяли  участь начальник відділу екології виконавчої дирекції з ЯРБ і науково-технічної підтримки Олександр Нємцов, заступник директора центру зовнішніх інформаційних комунікацій Данило Лавренов, начальник управління планування та фінансування ВП «Атомпроектінжиніринг» Максим Пишний та заступник головного інженера з технології і інжинірингу ВП ХАЕС Олег Хатьомкін, а також журналісти та представники громадськості м. Нетішина.
    Проведення чергової Екологічної оцінки КЗПБ є переоцінка впливів на навколишнє середовище при реалізації КЗПБ з урахуванням змін, внесених до КЗПБ протягом 2012-2015 років, її заходів, реалізованих протягом цього періоду, а також фактичних змін у стані навколишнього середовища та процедурах його моніторингу, що відбулися з моменту завершення попередньої ЕО КЗПБ. Для зручності зацікавлених осіб «Заява про наміри щодо КЗПБ», зведені заходи КЗПБ, їх переліки за типами енергоблоків, а також картки кожного заходу КЗПБ оприлюднені і доступні на офіційному веб-сайті ДП «НАЕК «Енергоатом».
    Начальник відділу екології виконавчої дирекції з ЯРБ і науково-технічної підтримки Олександр Нємцов у своїй доповіді розповів, що ця програма виконується з метою неухильного подальшого підвищення ядерної безпеки, забезпечення ефективної та надійної роботи енергетичної галузі, доведення безпеки атомних енергоблоків України до рівня, що відповідає міжнародним вимогам з ядерної безпеки та охорони довкілля.
    Для впровадження даної Програми Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Європейським співтовариством з атомної енергії надається кредит у розмірі 600 млн євро, але обов’язковою умовою надання кредиту є проведення стратегічного аналізу (ЕО) кожні 5 років до закінчення кредиту.
    Екологічна оцінка включає такі завдання: оцінка впливів на навколишнє, природне, соціальне та техногенне середовище, комплексні заходи щодо забезпечення нормативного стану навколишнього середовища та його безпеки, зміни екологічного впливу в процесі впровадження КЗПБ, ЕО результатів реалізації КЗПБ на АЕС України, оцінку можливого впливу від реалізації КЗПБ у транскордонному контексті та заходи з інформування суміжних держав, громадські консультації щодо реалізації КЗПБ, пом’якшувальні або оптимізаційні заходи та висновки.
    Діяльність Компанії Енергоатом постійно знаходиться під пильним контролем громадськості, тому реалізація заходів щодо впровадження даної Програми сьогодні є дійсно необхідною умовою. Запитання, зауваження та пропозиції стануть основою для написання остаточного звіту, – наголосив Данило Лавренов.
    Одним із актуальних заданих питань, було питання щодо можливості реалізації Програми під час блокування рахунків НАЕК «Енергоатом», на що Максим Пишний -, відповів, що структура фінансування банків передбачає оплату за поставлене обладнання підряднику напряму. В НАЕК «Енергоатом» гроші не надходять. Це ніяк не впливає на оплату поставленого обладнання.
    Ставити запитання та вносити пропозиції можна надіславши електронного листа за адресою: pr@khnpp.atom.gov.ua до серпня поточного року.
    Усі запитання, пропозиції та коментарі громадськості із вичерпними відповідями фахівців будуть розглянуті та враховані в остаточному звіті з екологічної оцінки КЗПБ.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.