• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • ПРОЦЕС ОЧИЩЕННЯ ФОНДОВОГО РИНКУ ТРИВАЄ
    2016-09-01 15:58:52

    Здійснення операцій на фондовій біржі з цінними паперами, вартість яких не відповідає фінансово-господарським показникам емітента, стало неможливим.
     
    На початку минулого року Комісія провела ґрунтовний аналіз правочинів, укладених учасниками біржових торгів на організованому ринку та фінансової звітності емітентів, цінні папери яких торгувалися на організованому ринку. В результаті аналізу було визначено перелік цінних паперів, біржова вартість яких не кореспондувалася з фінансово-господарськими показниками емітентів, наявні у компаній активи не відповідали вартості їх цінних паперів.
     
    З метою захисту прав інвесторів торгівлю такими цінними паперами було зупинено на всіх фондових біржах та здійснено відповідні дії щодо фіксації виявлених зловживань на ринку цінних паперів. Загалом за період з 01.07.2015 року по 01.07.2016 року Комісією було прийнято рішення про зупинення торгівлі цінними паперами на будь-якій фондовій біржі щодо 100 емітентів.
     
    34 емітента цінних паперів із загальної кількості мали показники, які свідчили про наявність ознак фіктивності відповідно до Положення «Про встановлення ознак фіктивності емітентів цінних паперів та включення таких емітентів до списку емітентів, що мають ознаки фіктивності», затвердженого рішенням Комісії від 10.07.2015 року №980. Зазначені 34 емітенти були включені Комісією до переліку емітентів, що мають ознаки фіктивності, а обіг їх акцій був зупинений.
     
    Крім того, з 1 січня 2016 року Комісія запровадила нові вимоги до лістингу цінних паперів на фондових біржах, які базуються на європейських стандартах. Дії регулятора по зупинці обігу та торгівлі цінними паперами та введення нових правил лістингу призвели до кардинальних змін на ринку. Але завдяки цим діям здійснення операцій на фондових біржах з цінними паперами, вартість яких не відповідає фінансово-господарським показникам емітента, стало майже неможливим.
     
    За даними НКЦПФР, обсяг операцій з такими цінними паперами на організованому ринку до початку очищення оцінювався у 12,18 млрд грн, на неорганізованому ринку – у 311,09 млрд грн. За рік, протягом якого тривали процеси очищення (з 01.07.2015 року по 01.07.2016 року), цей обсяг скоротився на організованому ринку на 99% до 134 млн грн, а на неорганізованому ринку – на 49% до 189,24 млрд грн.
     
    Кількість випусків цінних паперів (акцій, облігацій підприємств та інвестиційних сертифікатів), які включено до біржових реєстрів фондових бірж, загалом скоротилася з 960 до 724. Переважну частку в цьому обсязі посідали випуски облігацій внутрішньої державної позики (станом на 01.07.2016 року - 91%). Кількість випусків акцій в біржових реєстрах скоротилася зі 136 до 13, а облігацій підприємств зі 130 до 30.
     
    Цінні папери, торгівлю якими було зупинено на фондових біржах, активно використовувалися в біржових угодах, які мали визначені законодавчо ознаки маніпулювання цінами.
     
    В рамках протидії маніпулюванню уповноваженими особами Комісії у період з 01.07.2015 по 01.07.2016 року порушено 151 справу. За результатами розгляду справ було винесено 23 постанови про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів, відповідно до яких до товариств застосовано 21 штрафну санкцію на загальну суму 5 800 000 грн та 2 санкції у вигляді анулювання ліцензії на професійну діяльність. Одна справа була закрита у зв‘язку з припиненням юридичної особи, яка підозрювалася у маніпулюванні. Розгляд інших 127 справ триває.
     
    Правопорушення, які мали ознаки маніпулювання цінами, зафіксовані Комісією на майже всіх фондових біржах. В угодах, які мали ознаки маніпулювання цінами використовувались цінні папери 29 емітентів простих іменних акцій, 16 інститутів спільного інвестування, 3 емітентів дисконтних облігацій, 1 емітента облігацій внутрішньої державної позики за різними випусками.
     
    На 23 постанови Комісії про накладення санкцій за маніпулювання цінами подано 9 скарг. За результатами їх розгляду – 5 постанов залишено без змін, 1 постанова скасована і справа направлена на новий розгляд. У розгляді 2 скарг відмовлено, розгляд 1 скарги наразі триває.
     
    Менше половини правопорушників використали можливість судового оскарження постанов Комісії. Зокрема, на 11 постанов про накладення санкцій за маніпулювання цінами були подані судові позови. По 9 справам провадження у суді триває, по 2 справам судом прийняті рішення (одне на користь Комісії, інше на користь позивача).
     
    На кінець періоду Комісія подовжила зупинку торгівлі цінними паперами на будь-якій фондовій біржі лише 16 емітентів зі 100 у зв‘язку з не усуненням порушень законодавства, а саме нерозкриттям ними регулярної інформації за 2015 рік.
     
    Процеси очищення ринку та підвищення вимог до лістингу цінних паперів на фондових біржах дозволять зробити біржові ціни більш репрезентативними, а ринок і процес формування ціни на цінні папери більш прозорим. Прозоре ціноутворення – одна з головних передумов для здорового фінансового ринку.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.