• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • В УКРАЇНІ ВПЕРШЕ ВІДБУЛИСЯ ТОРГИ ПОСТАВНИМИ Ф’ЮЧЕРСНИМИ КОНТРАКТАМИ НА ЗЕРНОВІ
    2017-08-03 08:53:33

    «Українська біржа» у співпраці з Державним агентством резерву України запровадила торгівлю поставними ф’ючерсними контрактами на зернові.
    Про це в ході прес-конференції повідомив Олег Ткаченко, Голова Правління «Української біржі».
    «Ми запропонували ринку нові інструменти – ф’ючерсні контракти з поставкою базового активу. Сьогодні виконано першу угоду, яка завершилася поставкою зерна за договором. До цього часу всі ф’ючерсні контракти, які торгувалися в Україні, були виключно розрахунковими – тобто, без поставки базового активу. Контракти, які почали торгуватися на «Українській біржі», відрізняються тим, що вони закінчуються реальною зміною власника аграрної продукції», – підкреслив Олег Ткаченко.
    Типовий договір поставки для біржі було розроблено за участю експертів Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору», а специфікації ф’ючерсних контрактів та нову редакцію Правил торгівлі повністю узгодила Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.
    Ф’ючерсний контракт з поставкою базового активу – це контракт, за яким продавець зобов’язується поставити базовий актив, а покупець зобов’язується оплатити та отримати базовий актив за погодженою ціною та в строки, обумовлені при укладанні контракту. У нашому випадку поставка здійснюється шляхом перереєстрації прав власності на пшеницю, яка зберігається на елеваторі.
    «Новий інструмент потрібен ринку, він створює реальні вигоди для всіх його учасників – виробників продукції, трейдерів, фінансових посередників – найголовнішою серед яких є можливість хеджування ризиків. Безумовно, ще потрібно багато зробити, щоб цей спробний камінь став стабільно працюючим інструментом – потрібно змінювати законодавче поле, створювати прозорий ринок з прозорим ціноутворенням. Маю надію, наша співпраця в цьому напрямку продовжуватиметься», – прокоментував Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв.
    Ф’ючерсні контракти на пшеницю користуються попитом у світі в аграрних виробників, які з їх допомогою страхуються від коливань цін, або негативних трендів на ринку аграрної продукції. Ф’ючерсні контракти також мають попит з боку трейдерів, які заробляють на коливаннях цін в коротко- та довгостроковій перспективі.
    Після того, як будуть відпрацьовані всі технологічні процеси торгівлі поставними ф’ючерсними контрактами на пшеницю, на «Українській біржі» є готовність запустити торгівлю контрактами на ще одну культуру - кукурудзу.
    Для реалізації Проекту запуску торгівлі строковими контрактами на зерно «Українська біржа» підписала меморандум про взаємодію з Державним агентством резерву України (Держрезерв). Його елеватори використовуються для зберігання зерна, яке є предметом договорів поставки, що укладаються на виконання ф’ючерсних контрактів.
    За словами Голови Держрезерву Вадима Мосійчука, участь в проекті дозволить елеваторам більше завантажити свої потужності. «Державні елеватори, що входять в систему Держрезерву є повноправними учасниками ринку. Вони вже зараз підтверджують наявність у себе необхідної кількості зерна для проведення угод, а також протягом 24 годин готові відвантажити його в будь-яку точку країни. Таким чином, ми підвищимо прибутковість і вартість підприємств. Від цього, в першу чергу, виграє держава, адже мова йде не лише про прибуток, а й довіру до цього нового інструменту в цілому», – підкреслив Мосійчук.
    За словами Вадима Мосійчука, на першому етапі Проекту «Української біржі» будуть задіяні елеватори Миколаївської, Дніпропетровської та Кіровоградської областей. Перші торги відбулися з поставкою пшениці на Державному підприємстві «Хлібна база № 76» Державного агентства резерву України, яке розташоване в Миколаївській області.
    Торгівля поставними ф’ючерсами на аграрну продукцію сприятиме більш ефективному та справедливому ціноутворенню на агропродукцію та буде запобігати монополізації ринку зернових в окремих областях. Створення нових ринків дасть нові можливості, перш за все, середнім та малим фермерам, у яких немає власних елеваторів.
    «Пріоритетом для «Української біржі» є не швидке створення ліквідності, а якісний діалог з учасниками ринку. Це поки що зовсім новий для України біржовий інструмент, який спочатку необхідно «відпрацювати», перед тим як масово пропонувати його всім учасникам аграрного ринку – великим елеваторам, трейдерам, агровиробникам. Необхідно зрозуміти їх потреби, можливості й обмеження. Також для біржі наразі важливо протестувати не стільки біржові торги, скільки особливості обліку, відпрацювати електронний документообіг між кінцевими покупцем та продавцем, вибудувати юридичну та технологічну робочу модель», – підсумовує Член Біржової Ради «Української біржі» Олексій Сухоруков.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.