• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • У Запоріжжі Держенергоефективності презентувало концепцію стимулювання промислових підприємств до енергоефективності
    2017-08-04 14:07:39

    Впровадження енергоефективних технологій у виробничій сфері, зокрема, за допомогою коштів від вуглецевого податку, обговорили експерти Держенергоефективності та представники підприємств Запоріжжя 3 серпня під час круглого столу «Енергоефективність у промисловості – запорука підвищення конкурентоспроможності економіки».
    «Енергоефективність на виробництві дозволяє в комплексі вирішувати енергетичні, економічні та екологічні проблеми. Це можливість нарощувати обсяги виробництва і при цьому скорочувати енергоспоживання та викиди СО2, випускати якісну продукцію та створювати нові робочі місця з конкурентною зарплатнею. Підвищується конкурентоспроможність підприємств – зростають й показники економіки всієї країни. Тому Держенергоефективності працює над розробкою ефективного механізму стимулювання підприємств до енергоефективності», - зауважила на початку заходу заступник директора Департаменту стратегічного розвитку Держенергоефективності Тамара Буренко.
    Як пояснила Т. Буренко, промисловість має достатньо великий потенціал до скорочення енергоспоживання. Відповідно до Національного плану дій з енергоефективності до 2020 року  в Україні використання енергоресурсів у цій сфері має бути зменшено на 25%. Крім цього, у 2016 році Україна приєдналась до Паризької угоди та взяла на себе підвищені зобов’язання щодо зменшення викидів парникових газів в атмосферу. Тому є необхідність створення стимулюючого механізму державної підтримки промислового сектору.
    «Суть механізму, який ми розробляємо, полягає у тому, що кошти від податку за викиди вуглецевого газу будуть акумулюватися у спеціальному фонді державного бюджету і використовуватимуться виключно для фінансування заходів із енергоефективності та відновлюваних джерел енергії на підприємствах», - наголосила Т.Буренко та повідомила, що подібні механізми вже давно успішно працюють в європейських країнах.  Наприклад, у Норвегії, Данії, Фінляндії, Швеції такий механізм працює більше 25 років та довів свою ефективність. У цих країнах частка відновлюваних джерел енергії у енергетичному балансі складає від 31% до 69%.
    У свою чергу, заступник начальника Управління реформування сфери енергоефективності та енергозбереження Держенергоефективності Андрій Фролов поділився з присутніми світовим досвідом застосування фінансових інструментів, в рамках яких кошти спрямовуються підприємствам на стимулювання заходів з енергоефективності, окреслив принципові особливості умов надання державної допомоги в різних країнах світу та критеріїв відбору підприємств для участі у таких програмах.
    Також, Андрій Фролов розповів про успішні практики реалізації проектів з енергоефективності на вітчизняних підприємствах  харчової та будівельної галузі та представив дослідження щодо інвестиційної привабливості окремих заходів з енергоефективності та відновлюваної енергетики в різних галузях промисловості.
     
    Учасники круглого столу обговорили запропонований Держенергоефективності механізм використання коштів вуглецевого податку на енергоефективні заходи та проекти «чистої» енергетики. На переконання Агентства, для того, щоб механізм був дійсно ефективним, до його розробки мають залучатись як представники органів державної влади і експерти у сфері енергетики та захисту довкілля, так і фахівці підприємств, для яких він розробляється.
    За підсумками круглого столу вирішено продовжити налагоджений діалог та співпрацю і об’єднати зусилля навколо створення дієвого механізму державної підтримки промислових підприємств України до реалізації проектів з енергоефективності та відновлюваної енергетики.
    Довідково:
    Круглий стіл «Енергоефективність у промисловості – запорука підвищення конкурентоспроможності економіки» організовано Держенергоефективності спільно з Центром ресурсоефективного та чистого виробництва за підтримки Запорізької ТПП. Участь в обговоренні взяли представники таких компаній, як «Запоріжсталь», «Запорожкокс»,  «Укрграфіт», «Запоріжвогнетрив», Запорізький титано-магнієвий комбінат, «Дніпроспецсталь» та інші. 

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.