• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Питання та відповіді
    2019-07-01 15:02:00

    Олександр Власов: «білому» бізнесу боятися нічого, акцент операції «Бастіон» - виключно на схеми
    Мета запуску операції «Бастіон» – відпрацювання злагодженого механізму взаємодії податкової міліції, податкового і митного блоків, спрямованої на виявлення існуючих схем і протиправних механізмів на митниці, пов'язаних з торгівлею усередині країни, які існують через відсутність в Україні повної фіскалізації. Також, окрім виявлення та припинення схем, важливим є напрацювання змін у законодавстві, які унеможливлять виникнення таких схем у майбутньому. Про це заявив в.о. Голови ДФС Олександр Власов в інтерв`ю ІА «Інтерфакс-Україна».
    За словами очільника ДФС, у процесі діалогу з представниками Європейской Бізнес Асоціації, Американської торгової палати в Україні та інших бізнес асоціацій фіскальна служба бачить розуміння і зацікавленість бізнесу у ліквідації тіньового ринку, оскільки він порушує чесну конкуренцію.
    «Усім посил один: «білому» бізнесу боятися нічого, акцент – виключно на схеми, – наголосив Олександр Власов. – Є цікава статистика: в місяць оформлюється понад 10 тисяч митних декларацій. За три тижні роботи "Бастіону" на контролі 100 декларацій. Як бачите, це не багато із загальної кількості оформлень. І ніякої паніки у "білого" бізнесу немає».
    За його словами, в основі операції «Бастіон» – аналітика. Йде потужний аналіз баз, ризиків, інформації, взаємодія з міжнародними партнерами шляхом обміну попередніми даними щодо товарів і транспортних засобів і тільки потім, коли все відпрацьовано, проводяться  конкретні дії. Наприклад, якщо в декларації не вказано бренд чи країну походження товару і виникають запитання, спочатку запитується додаткова інформація, підтверджуючі документи і, як правило, суб'єкти самостійно декларують достовірні дані.
    «Тому достовірність декларування - головне для нас завдання. Держава повинна знати в процентному співвідношенні експортно-імпортні операції з конкретних видів товару, щоб в подальшому регулювати або дерегулювати ті чи інші процеси», – підкреслив Олександр Власов.
    Крім того, на думку в.о. Голови ДФС, важливим фактором є професіоналізм митника, який повинен побачити, прочитати, проаналізувати, де можуть бути товари прикриття. Це товари з низькою митною вартістю, які в контейнері зазвичай "прикривають" високоліквідний товар.
    За час дії операції «Бастіон» вже отримані суттєві результати, що виражаються у досить показових цифрах.
    «Так, на прикладі турецьких товарів, якщо до початку операції сума митних платежів з одного транспортного засобу становила 400-500 тис. гривень, то зараз - близько 750 тисяч. Тобто, майже на 10 тисяч доларів більше. На високоліквідному товарі зростання – до 1 мільйона гривень. Виявляється раніше цього не бачили або закривали очі», – зауважив Олександр Власов.
    Очільник фіскальної служби також підкреслив, що напрацьований механізм боротьби зі схемами буде діяти і після реорганізації ДФС шляхом взаємодії задіяних відомств за основними напрямами: протидії порушенням митних правил, моніторингу ризикових операцій, аудиту, слідчих і оперативних підрозділів тощо.
    (Інформація прес-служби ДФС України).
     
    Сергій Верланов: створення Державної податкової служби йде активно та послідовно
    Розпочато процес утворення територіальних органів Державної податкової служби як юридичних осіб публічного права. Відповідну постанову Кабінету міністрів України від 19 червня 2019 року № 537 «Про утворення територіальних органів Державної податкової служби» підписав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.
    Згідно з постановою, деякі органи Державної фіскальної служби будуть реорганізовані шляхом їх приєднання до відповідних органів Державної податкової служби. У системі територіальних органів ДПС на регіональному рівні будуть утворені головні управління в областях та у м. Києві, Офіс великих платників податків ДПС та Інформаційно-довідковий департамент ДПС.
    За словами Голови Державної податкової служби Сергія Верланова, ухвалення постанови про утворення територіальних органів ДПС – черговий  вагомий крок у процесі створення нової податкової служби.
    Наразі територіальні органи Державної фіскальної служби, які реорганізуються, продовжуватимуть здійснювати свої повноваження до передачі таких повноважень територіальним органам Державної податкової служби.
    Для забезпечення утворення територіальних органів Державної податкової служби необхідно здійснити ще низку заходів.
    «Процес створення служби йде активно та послідовно, вже призначаються працівники на посади центрального апарату ДПС – необхідно забезпечити наповнення штату не менше ніж на 30 відсотків. Завершальним необхідним кроком буде прийняття розпорядження Кабінетом Міністрів України про початок роботи нової служби», - зазначив Сергій Верланов.
     
    Олександр Власов: митниця повинна бути сильною
    Для ефективної протидії контрабанді митниця повинна бути сильною і мати право оперативно-розшукової діяльності та власного слідства. Про це заявив в.о. Голови ДФС Олександр Власов в інтерв’ю ІА «Інтерфакс-Україна».
    За його словами, це надасть митниці можливість повною мірою бути задіяною в системі проведення оперативних заходів, взаємодії та обміну інформацією, у тому числі й з митними органами інших держав.
    «Також необхідно криміналізувати товарну контрабанду та контрабанду акцизних товарів. Тому що разом з декриміналізацією і виведенням цієї статті у фокус порушення митних правил держава зазнала втрат», - підкреслив Олександр Власов.
    Крім того, за словами очільника ДФС, особливе значення надається  вдосконаленню діючої системи управління ризиками.  Наразі у системі функціонує більше 100 профілів ризиків, 400 алгоритмів і більш 87 тисяч підалгоритмів, відпрацьовуються критерії визначення «білого» платника.
    «Важливим з точки зору мінімізації ризиків порушення законодавства при переміщенні товарів через кордон є і введення системи контролю руху товарів, що імпортуються – від точки ввезення до кінцевого споживача. Ось тоді на кожному етапі перепродажу за рахунок повноцінного запровадження фіскалізації буде видна сплата всіх необхідних платежів», – наголосив Олександр Власов.
    Він також підкреслив, що на дії митниці не повинно бути жодних сторонніх впливів, ніхто і з правоохоронних органів, окрім митників, не повинен знаходитись у зоні митного оформлення.
     
    Олександр Власов: у рамках операції «Бастіон» ДФС відпрацьовує алгоритм ефективних спільних дій за податковим та митним напрямами
    З початку проведення операції «Бастіон» середньоденні надходження митних платежів зросли на понад 1,5 млрд гривень. Про це повідомив в.о. Голови ДФС Олександр Власов на спільній нараді з керівниками ГУ ДФС, митниць північно-східного регіону та структурних підрозділів центрального апарату у Сумах.
    За його словами, платежі з ввезення товарів широкого споживання та промислової групи зросли на 15-20%. Податкове навантаження на одиницю ваги оподаткованого імпорту збільшилось на майже 10%. Оновлені критерії автоматичного аналізу ризикових операцій дали можливість зменшити обсяги схемного податкового кредиту на суму понад 0,5 млрд грн ПДВ лише по митному напрямку.
    «Поки йде розділення ДФС у рамках операції «Бастіон» фіскальна служба відпрацьовує алгоритм спільних дій, який надалі буде задіяний для забезпечення ефективної взаємодії трьох окремих органів: Державної податкової служби, Державної митної служби та нової Служби фінансових розслідувань чи Нацбюро фінансової безпеки», - підкреслив  Олександр Власов.
    Як приклад такої взаємодії – отримання податковою міліцією оперативної інформації, яку надалі перевіряє податковий блок, виявляє порушення, і вже митниця вилучає товар. Також при виявленні та припиненні дії протиправних схем ухилення від оподаткування відпрацьовуються законодавчі зміни, які не допускатимуть застосування таких схем у подальшому.
    В.о. Голови ДФС зазначив, що у рамках операції «Бастіон» основна увага фахівців фіскальної служби сконцентрована на таких напрямах:
    - посилення контролю на західному кордоні, як одному з найбільш ризикорієнтованих напрямків;
    - так звані «піджаки»: виявлення місць застосування схем, відпрацювання задіяних груп, притягнення до відповідальності;
    - незаконна торгівля підакцизними товарами через інтернет-магазини. У першу чергу, мова йде про алкоголь та тютюнові вироби;
    - мінімізація податкових платежів при реалізації брендових, високоліквідних товарів;
    - cхема ухилення від сплати податків при експорті сільськогосподарської продукції шляхом використання фіктивних суб’єктів господарювання;
    - нелегальний сигаретний трафік.
    (Інформація прес-служби ДФС України).

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.