• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Як забезпечити свою старість: три сценарії
    2021-05-11 15:15:44

    Чи можливо в Україні накопичити на достойну пенсію власними силами? Оцінюємо переваги та недоліки депозиту, НПФ та накопичувального полісу страхування

    Українці не звикли накопичувати на пенсію за власний кошт. Як показують результати дослідження аналитичного центру CASE-Ukraine 68,5% українців розраховують на державне пенсійне забезпечення, і лише 18,8%, вважають, що накопичувати слід самостійно.

    В реальності, лише 9% працюючих українців мають власні пенсійні накопичення. Хоча солідарна пенсіна система тріщить по швах: на 13,2 млн. працюючого населення припадає більше 11 млн. пенсіонерів. А отже вже за кілька років кількість пенсіонерів перевищить кількість тих, хто фінансує ці пенсії.

    Аби зменшити навантаження на солідарну пенсійну систему, з 2022 року планується запровадити другий накопичувальний рівень пенсійної системи. Він передбачає відрахування частини доходів нині працюючих людей на персональні накопичувальні рахунки. Однак такий перерозподіл призведе до зменшення доходів Пенсійного фонду. За оцінками експертів, дефіцит складе до 50 млрд. грн на рік. Чи вдастся уряду реалізувати пенсійну реформу – поки не відомо? А тому людям, що не звикли надіятись лише на державу, слід шукати варіанти накопичення самостійно.

    Три способи накопичити на старість
    ЛІГА.Money вирішила оцінити переваги та недоліки трьох найпростіших інструментів довгострокового накопичення. Для цього ми обрали банківські депозити, рахунки в недержавному пенсійному фонді та поліси накопичувального страхування життя. Звісно, таких інструментів набагато більше: можна інвестувати кошти в ОВДП, акції чи облігації українських та іноземних емітентів. Однак ці інструменти менш доступні пересічному українцю та майже завжди потребують додаткової участі фінансового посередника.

    Банківський депозит
    Цей інструмент є більш зрозумілим і звичним для українців. Незважаючи на поступове зниження ставок за депозитами, це найпростіший інструмент для заощаджень. Адже відкрити депозит можна навіть онлайн, якщо ви вже є клієнтом банку.

    Переваги

    Державна гарантія. Ваші заощадження у розмірі до 200 тис. грн. з відсотками гарантуються державою. Тому навіть у випадку банкрутства банку, ви не втратите свої накопичення. Гарантія розповсюджується як на вклади в гривні, так і на вклади у іноземній валюті.

    Ліквідність грошей. Депозит можна відкрити на будь-який строк від 1 місяця до 12 місяців чи навіть довше. При цьому можна обрати депозит з правом дострокового припинення. Звісно, ставки за таким депозитом будуть мінімальні, однак ви зможете в будь-який момент забрати свої накопичення.

    Зручність накопичення. Обравши депозит з правом поповнення, можна налаштувати автоматичне відрахування частини доходу з поточного рахунку на депозитний і накопичувати майбутній пенсйний капітал.

    Недоліки

    Ставки знижуються. Середньозважена ставка за банківськими депозитами у гривні на 12 місяців складає 8,42% річних. Фактично, зважаючи на витрати з оподаткування доходів, така ставка не захищає гроші від знецінення внаслідок інфляції. Однак у довгостроковій перспективі депозити гарантують збереження грошей та зростання доходу вище рівня інфляції.

    Відсутні довгострокові депозити. Українські банки поки не пропонують депозитних програм для залучення коштів на строк 3-5 років. Тому доведеться постійно переукладати договір на новий строк.

    Оподаткування. З доходу за депозитом держава утримує 18% податку на доходи фізосіб та 1,5% військового збору. Це зменшує ефективну відсоткову ставку за депозитом.

    Поліс накопичувального страхування життя
    Сьогодні в Україні працює 19 компаній зі страхування життя. Найпоширенішими є два продукти. Клієнт може укласти договір страхування життя на випадок смерті чи важкої хвороби. В такому разі страховик виплатить вам чи вашим спадкоємцям або іншим вигодонабувачам передбачену страхову суму. Інший договір передбачає накопичувальне страхування життя. За ним клієнт протягом певного строку – десяти чи більше років накопичує кошти на своєму рахунку, а страховик інвестує їх, збільшуючи дохід. Після завершення накопичення, клієнт може забрати всі кошти з сумою додаткового доходу або оформити пенсійні виплати (ануїтет) на певний строк.

    Переваги

    Гарантія доходу. Закон гарантує, що компанія страхування життя зобов’язана забезпечити клієнту щонайменше 4% річних доходу до його страхових внесків за накопичувальним полісом. Звісно, компанії можуть гарантувати й більшу додаткову дохідність, однак зменшити ваші накопичення вони не можуть.

    Комплексний захист. Як правило, страховики укладають обидва договори – накопичувальний договір страхування життя і договір страхування життя на випадок смерті чи іншого ризику (інвалідність, тяжка хвороба). Таким чином, клієнт отримає виплату по досягненню встановленого строку за рахунок власних накопичень і інвестиційного доходу або отримує виплату за рахунок страхової компанії, якщо до досягнення цього строку з ним станеться страховий випадок.

    Недоліки

    Жодних гарантій. Держава жодним чином не гарантує збереження коштів, які ви накопичуєте у страховій компанії. Ба більше, протягом останніх 5 років кілька компаній страхування життя фактично зникли з ринку, обманувши громадян. СК "Зеніт", СК "Гарант-Лайф", СК "ЕККО", СК "Іллічівська-Життя", СК "Классік Страхування" залишили без грошей 10 тис. клієнтів. Сьогодні страхові компанії перебувають під жорстким наглядом НБУ. Але й вам слід бути пильними, обираючи страховика – перевірте, чи має він ліцензію на здійснення страхування життя. Почитайте відгуки про компанію в Інтернеті та перегляньте фінансову звітність компанії.

    Високий рівень адміністративних витрат. Компанії страхування життя, як правило, працюють за рахунок МЛМ-продажів, що передбачає значний рівень комісійної винагороди. Може виявитись так, що весь розмір ваших накопичень у перший рік піде на оплату комісій страхового агента. В компанії страхування життя розраховують, що покриють ці витрати за рахунок доходів від розміщення ваших відрахувань у наступні роки. Однак щоб спланувати свої пенсійні накопичення – поцікавтесь розміром додаткових витрат, які здійснюються за рахунок ваших коштів, в тому числі комісійних витрат.

    Неліквідність. Страхові накопичення забрати чи перевести до іншої страхової компанії не так просто, як депозит чи накопичення у НПФ. Річ у тім, що сума накопичень, так звана викупна сума, яку ви можете забрати, розірвавши договір зі страховиком формується не одразу. В договорі міститься інформація про те, як формується викупна сума. Іноді – у перший рік вона складає лише 10% сплаченого внеску, і збільшується з роками.

    Непрогнозована дохідність. Окрім гарантованого доходу в 4% річних, в залежності від успішності інвестицій, страховик нараховує клієнтам додатковий дохід. Тому передбачити дохід на рік вперед, як у випадку з депозитом – не можна. За законом страховик зобов’язаний повідомити клієнту фінансові результати інвестування його накопичень протягом 30 днів після письмового запиту. Однак контролювати зміну вартості активів у щоденному форматі, як у випадку з НПФ – тут не можна. Дізнатись рівень дохідності страховика, не будучи клієнтом компанії, теж не вийе. Відсутні також сайти чи агрегатори, де б порівнювалась дохідність розміщення активів різних страхових компаній.

    Високий рівень адмінвитрат. Компанія страхування життя має право утримувати на власні витрати до 15% отриманого доходу від інвестування ваших активів.

    Оподатування. В залежності від того, хто отрмуватиме виплати за договором страхування життя – сам клієнт чи інша особа-вигодонабувач 18% податку на доходи фізосіб та військовий збір утримується або на 60% від розміру випалти або на суму доходу, що перевищує розмір накопичень. Врахуйте, що у випадку дострокового розірвання договору, сума виплати також оподатковується. Проте зменшити витрати на оподаткування можна скориставшись податковою знижкою, яка дозволяє щорічно повернути частину відрахувань на страхування життя.

    Рахунок у недержавному пенсійному фонді
    Сьогодні в Україні зареєстровано понад 60 фондів, однак активно працює не більше 15 з них. За оцінками Мінсоцполітики, цим інструментом зараз користується близько 1 млн. українців.

    Переваги

    Не можна використати пенсійні кошти на інші цілі. За законом, ви не можете скористатись накопиченими в НПФ коштами до досягнення пенсійного віку. Тобто забрати гроші і витратити х на купівлю квартири не вийде. Винятки передбачені лише у випадку смерті чи важкої хвороби клієнта.

    Багаторівневий контроль. Контроль за діяльністю НПФ здійснює адміністратор пенсійного фонду, компанія з управління активами та банк-зберігач. Це дає гарантії клієнту, що його кошти будуть вкладені в максимально надійні та дохідні інструменти.

    Можливість щоденного контролю за станом активів. НПФ розраховують вартість чистих активів щоденно та публікують цю інформацію у себе на сайті. Також є сайти-агрегатори, де адміністратори різних НПФ публікують інформацію про стан пенсійних активів та їх дохід.

    Можливість переведення коштів. Забрати кошти достроково – не можна, однак можна перевести накопичення у інший НПФ, чия дохідність або стратегія управління активами є більш привабливою для вас.

    Недоліки

    Відсутність державний гарантій. Держава жодним чином не гарантує збереження ваших коштів у НПФ. За законом, фонд не може збанкрутувати, однак це не означає, що фонд не може понести збитків. Наприклад, інвестувавши частину коштів у акції, що впали в ціні – частина ваших накопичень буде втрачена. Звісно, великі НПФ диверсифікують активи і не вкладають всі гроші у ризикові фінансові інструменти. А втрати покривають за рахунок доходів з інших інструментів. Однак ризик втрати коштів є, і 6 фондів у 2020 році демонстрували збиткову діяльність. Тому слід постійно контролювати стан свого пенсійного рахунку.

    Ризик незаконних дій. Коли НПФ інвестує пенсійні активи в інструменти, що завідомо не принесуть доходу – можна говорити про виведення коштів. Такі ситуації трапились з рядом корпоративних НПФ, коли фактично було виведено кошти майбутніх пенсіонерів. Тому, накопичуючи на майбутню пенсію слід обирати відкритий НПФ, який цінує власну репутацію і не зацікавлений у втраті клієнтів.

    Високі адмінвитрати. Послуги НПФ не безкоштовні і за законодавством фонд, а також адміністратор, КУА і банк-зберігач може утримувати за свої послуги до 7% ваших пенсійних активів, незважаючи на те, наскільки дохідною чи збитковою є його діяльність. Звісно, НПФ стараються мінімізувати рівень витрат і обмежитись 3-5%, однак врахуйте ці витрати при плануванні стратегії накопичення.

    Оподаткування. Як і у випадку зі страхуванням життя, виплати з НПФ оподатковуються за 18% ставкою на дохід фізосіб та 1,5% військовим збором. Але в залежності від вибору способу отримання виплат – одноразового чи у вигляді ануїтетних платежів, оподатковується вся сума чи лише 60% виплати.

    Регіна Дацюк

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.