• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • В Україні продовжують зростати втрати від імпорту октанопідвищуючих розчинників, - «А-95»
    2021-11-24 17:00:43

    Імпорт розчинників для лакофарбової промисловості, що завозяться переважно для кустарного виробництва бензину, у січні-жовтні 2021 р. становив 107,7 тис. т, що вдвічі більше, ніж за аналогічний період торік (52,5 тис. т). Обсяг бюджетних втрат оцінно склав 935 млн грн.

    Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані Консалтингової групи "А-95" на основі спеціального дослідження.

    Лідерство третій місяць поспіль утримує компанія "Пром Хім" - 1,8 тис. т. Цей оператор - спецімпортер розчинників для компанії "Альтернатив Енерджі Сорсес Компані", оператора найбільшого в країні міні-НПЗ у селищі Мерефа Харківської області, яке забезпечує пальним, зокрема, мережу Моtto. За даними учасників ринку, великим отримувачем продукції міні-НПЗ у Мерефі є також мережа Brent Oil.

    На другій позиції відбулася заміна: її з 1,4 тис.т розчинників зайняла компанія "ВТГ-Трейдинг", яка поставляє розчинники групі компаній "Сан Ойл", що оперує чотирма міні-НПЗ (Решетилівка, Богодухів, Васищеве та Кременчук).

    Група "БРСМ", яка раніше утримувала друге місце в рейтингу імпортерів розчинників, у жовтні перемістилася на третій рядок з обсягом 1,3 тис. т. Нагадаємо, група отримує високооктанові бензини й альтернативне (спиртовмісне) паливо на міні-НПЗ у Гадячі (Полтавська) обл.) і з нафтобази в Переяславському (Київська обл.).

    Далі в жовтневому рейтингу імпортерів йде компанія "Планте 2000", яка імпортувала 900 т розчинників. Зазначимо, раніше ця компанія переадресовувала частину продукту на адресу групи "БРСМ".

    На четвертому місці розмістився новачок рейтингу - "Азарес", на рахунку якого 800 т. Згідно з відкритими даними, основним видом діяльності компанії є гуртова торгівля твердим, рідким і газоподібним паливом.

    ТОВ "Термінал" (ОКПО 32547138), яке прописане у Миронівці Київської області й де раніше фіскальні органи неодноразово накривали незаконне виробництво нафтопродуктів, за підсумками жовтня завезло лише 500 т розчинників, тим самим посівши п'яту сходинку рейтингу. За наявними даними, зараз "Термінал", зокрема, виробляє альтернативне паливо для мережі Motto.

    "З огляду на те, що розчинники використовуються для кустарного виробництва бензину без сплати акцизного збору, весь імпортований обсяг можна вважати безакцизним обсягом бензину. За поточних ставок акцизів обсяг бюджетних втрат за 10 місяців 2021 року становив близько 935 млн грн", - повідомили в "А-95".

    У компанії також відзначили, що імпортовані розчинники є сумішшю октанопідвищуючих компонентів, що використовуються при виробництві бензинів: МТБЕ, метанолу, толуолу, ортоксилолу, бутилового спирту і т.д.. Усі перераховані компоненти окремо обкладаються акцизним збором за "бензиновою" ставкою 213 євро/1000 л, тоді як за кодом розчинників відносяться до безакцизних. Це стало можливим після внесення у травні 2020 року спеціальної правки у Податковий кодекс України.

    Нагадаємо, раніше Верховній раді зареєстрували законопроект" Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України про посилення боротьби з тіньовим обігом палива, що передбачає введення акцизного податку на імпорт всієї продукції, до складу якої входить хоча б один підакцизний компонент.

    АРТЕМ ГОРОВЕНКО

    Инф. rbc.ua

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.