• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Реформа кібербезпеки: влада хоче взяти під контроль державний домен GOV.UA
    2022-05-10 13:45:32

    У Верховній Раді зареєстрували законопроект про реєстрацію доменних імен №7357, який стосується контролю над державною доменною зоною GOV.UA. Тексту документу на сайті ВР наразі немає, однак УНН поспілкувався з кількома нардепами-авторами законодавчої ініціативи, а також ознайомився із супровідними документами.

    Так, заступник голови комітету, голова підкомітету цифрової та смарт-інфраструктури, електронних комунікацій, кібербезпеки та кіберзахисту комітету Верховної Ради з питань цифрової трансформації, нардеп від «Слуги народу» Олександр Федієнко прокоментував законопроект.

    Цитата

    «Два роки тому я почав реформу з питань кібербезпеки, до цієї реформи входило величезна купа тих чи інших законопроектів. Однією зі складових кіберсередовища є доменні зони. Мова, наприклад, йде про доменну зону GOV.UA. Це суто державна доменна зона, у якій повинні знаходитися державні установи. Аналізуючи за 30 років всі домени, які назбиралися в цій доменній зоні, ми прийшли до висновку, що величезна кількість кібератак здійснюється з використанням цієї доменної зони. Чому? Тому що за 30 років держава не контролювала цю домену зону», - розповів Федієнко.

    Деталі

    За його словами, технічний адміністратор існує, він за заявкою державної установи або агенції реєстрував домен, але коли агенція або та чи інша державна установа закривалася, сайт залишався, контент залишався і їм вже ніхто не керував.

    Згідно з пояснювальною запискою, на сьогодні адміністратором домену GOV.UA є суб’єкт господарювання приватної форми власності – ТОВ «Хостмайстер», що здійснює заходи з адміністративного супроводу спеціального публічного домену, забезпечення його працездатності та здійснює заходи з технічного супроводу Реєстру.

    Тому, склалась несприятлива ситуація, адже, приватна компанія, за законодавством, не має права впливу на органи виконавчої влади, інші органи державної влади та органи місцевого самоврядування, зобов’язувати до виконання та здійснювати контроль за виконанням законодавства згаданої категорії суб’єктів.

    У результаті ініціатори законопроекту дійшли висновку, що виникає потреба того, що функції з адміністрування та технічного супроводу доменних імен у домені GOV.UA мають бути відокремлені та функція адміністрування повинна виконуватись виключно органом державної влади, а не суб’єктом приватної форми власності.

    «Умовно кажучи, це були кинуті інформаційні майданчики, які знаходяться саме в державній зоні GOV.UA. Ними хто хотів міг користуватися, я навіть знаходив там, наприклад, сайт GOV.UA, де пропонують для тварин корми або величезна купа порнографічного контенту тощо. Тому основна мета законопроекту – це провести відповідний аудит всіх державних сайтів. Кому вони належать, на підставі чого вони належать. Якщо є покинуті сайти, то закрити їх, анулювати й надалі, щоб держава контролювала все, що стосується доменої зони GOV.UA", - пояснив Федієнко.

    Голова підкомітету з питань Регламенту ВР комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи ВР Павло Фролов, доповнюючи однопартійця, зазначив, що загалом відносини з адміністрування доменів, реєстрації та обслуговування доменних імен регулюються правилами Всесвітньої корпорації з присвоєння номерів та імен в мережі Інтернет (ICANN), уряду США та міжнародних організацій.

    Фролов розповів, що метою законопроекту є законодавче врегулювання відносин у сфері реєстрації, продовження реєстрації, перереєстрації, видалення доменних імен органами виконавчої влади України, іншими органами державної влади та органами місцевого самоврядування в публічному домені GOV.UA.

    «Законопроектом пропонується, зокрема, на законодавчому рівні встановити порядок ведення Реєстрів доменних імен органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, встановити вимоги до Адміністратора, Технічного оператора, Реєстратора та до суб’єктів у сфері відносин з адміністрування, реєстрацій і користування доменними іменами в публічному домені GOV.UA», - повідомив Фролов.

    За його словами, серед іншого, передбачається розташування виключно на території України програмно-технічних засобів, на яких розміщуються державні електронні інформаційні ресурси, для яких здійснюється реєстрація доменного імені, а також здійснення заходів контролю за дотриманням законодавства з боку органів виконавчої влади, інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування у цій сфері.

    Анна Мурашко

    Джерело: УНН

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.