• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Німеччина переформатовує ринок праці завдяки українцям: де вони працюють
    2022-10-31 13:40:51

    Німеччина поступово переформатовує свій ринок праці для громадян України. Великі компанії змінюють підхід до пошуку робітників.

    Таку тенденцію відзначають експерти Міграційної платформи EWL, яка працевлаштовує іноземців у Польщі, Німеччині та інших європейських країнах.

    Раніше німецькі роботодавці працевлаштовували переважно іноземців, у тому числі українців, які добре говорять німецькою і є висококваліфікованими працівниками. Нині вони стали дедалі активніше пропонувати просту фізичну роботу, де не є обов’язковим знання німецької мови та досвід роботи. До таких змін їх спонукає велика кількість українців, які через війну опинилися в Німеччині і бажають знайти роботу.

    Біженці отримали полегшений доступ до європейського ринку праці завдяки механізму «тимчасової охорони», який в Європі впровадили для громадян України через повномасштабне вторгнення росії.

    Багато вакансій для громадян України з’явилося в гастрономії, на логістичних складах, де потрібно укомплектовувати товари, на підприємствах харчової та переробної промисловості та автомобільної галузі. Вони передбачають виконання простої фізичної роботи. Причому, німецькі роботодавці зацікавлені у працівниках на довготермінову роботу.

    «Тепер вони вважають, що достатньо, аби один працівник на кілька осіб володів німецькою на комунікативному рівні, міг пояснити решті земляків, що і як потрібно робити, і забезпечував ефективну комунікацію між польськими роботодавцями та працівниками. Подібна практика давно розповсюджена і виправдала себе у Польщі, завдяки чому Польща зі значно меншим числом вільних вакансій і ринком змогла працевлаштувати вдвічі більше біженців з України, ніж потужніша німецька економіка», — переконує Міхаліна Сєлевич, директорка з питань міжнародного розвитку Міграційної платформи EWL.

    Такі новації відкривають більше можливостей працевлаштування для українців, які приїхали до Німеччини через війну.

    Як показало дослідження «Біженці з України — професійна активізація в Польщі і Німеччині», проведеного у липні Міграційною платформою EWL та Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету, 55% біженців не знають німецької мови, що є бар’єром для їхнього працевлаштування.

    «Більше того, роботодавці також почали пропонувати житло для своїх працівників включно до вакансії. Це теж суто польська практика, коли робота передбачає наявність житла. Це одразу знімає проблему з його пошуком і робить працевлаштування в Німеччині привабливішим,», — твердить Міхаліна Сєлевич.

    Зарплати в Німеччині
    Українці, які вже працевлаштувалися в Німеччині, після повномасштабного вторгнення твердять, що в середньому заробляють 1467 євро (нетто) на місяць (54 тис. грн).

    Понад чверть (26%) респондентів у Німеччині зізналися, що заробляють понад 2000 євро (76,7 тис. грн). Майже половина біженців у Німеччині (45%) декларують заробіток у діапазоні 1000–1999 євро (38,4-76,6 тис. грн).

    Ті, хто знає німецьку або англійську мову можуть працевлаштуватися на висококваліфіковану роботу. Так у німецькій сфері послуг і торгівлі знайшли роботу представники більшості професій, навіть керівники та менеджери, висококваліфіковані спеціалісти, вчителі та працівники освіти, офісні і фізичні працівники. Більшість громадян України, які працюють у сфері послуг і торгівлі, залишилися у своїй галузі також на німецькому ринку праці.

    Інф. finance.ua

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.