• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Зайнятість біженців з України в Чехії збільшується, водночас зростає рівень їх бідності - ЗМІ
    2023-02-08 16:30:26

    Зайнятість біженців з України в Чеській Республіці збільшується, але водночас зростає і їхня бідність. Часто, попри високу кваліфікацію, вони виконують підсобну та мануальну роботу. Перешкодою у працевлаштуванні найчастіше є незнання мови, а у відвідуванні курсів – брак часу та коштів, повідомляє УНН з посиланням на Radio Prague Internacional.

    Деталі

    Згідно з дослідженням агентства PAQ Research із серії "Голос українців", попри те, що працевлаштування українських біженців у Чехії зростає, 49 % з них мали доходи за межею бідності у серпні 2022 року. У грудні цей показник становив уже 58%.

    Наприкінці 2022 року, згідно з аналізом, у Чехії працювало 51% біженців працездатного віку. 43% з них мали роботу лише у Чехії, а ще 7% працювали віддалено і в Україні. 8% опитаних працювали віддалено лише у своїй країні. Дві п'ятих економічно активного населення не працювали.

    Станом на серпень 2022 року було працевлаштовано загалом 44% біженців, 49% вважалися безробітними. Як пояснює одна зі співавторів дослідження Мартіна Каванова, погіршення фінансової ситуації біженців пов'язане насамперед із тим, що вони переселяються із безкоштовного житла до комерційного.

    "Третина біженців одержують доходи від трудової діяльності. Їм надається гуманітарна допомога, деякі отримують фінансову підтримку з України. Половина з них мешкає у гуманітарному житлі, яке надається безкоштовно державою чи чеськими сім'ями. Якщо ж додати до доходів біженців вартість житла, то приблизно 58% з них опиняться за межею бідності. При цьому люди, які влаштовуються на роботу, поступово знижують суму гуманітарної допомоги", - пояснила вона.

    Наразі у комерційному житлі проживає близько третини біженців з України, у червні цей показник становив 22%. Крім цього, згідно з дослідженням дві третини біженців, попри свою кваліфікацію, змушені виконувати у Чехії підсобну чи мануальну роботу. Така тенденція виникає зокрема через підтвердження української кваліфікації в країні, а також зі знанням мови.

    За словами міністра праці та соціальних справ Маріана Юречки, на сьогодні держава має достатньо коштів для організації безкоштовних мовних курсів. Проблема, за його словами, полягає у мінімальній зацікавленості до них з боку біженців.

    "Ми проводили опитування серед роботодавців, які відповіли нам, що для них значним обмеженням прийому на роботу є незнання мови. Наразі ми не обмежені у фінансових коштах, але проблемою є знижений інтерес з боку українських біженців. Тому ми прагнемо доносити до них цю інформацію, щоб вони знали про те, що є можливість не тільки фізично відвідувати мовні курси, але й навчатися на них онлайн. Одночасно ми намагаємося інформувати біженців про їхні права щодо заробітної плати, бо умови для них такі самі, як і для чеських громадян", - розповів міністр.

    Він додав, що у рамках перевірок було встановлено, що деякі чеські роботодавці не дотримуються чинного законодавства та неправомірно експлуатують громадян України. За його словами, важливо, щоб біженці знали, що на конкретній посаді в тому регіоні та компанії, залежно від спеціалізації, вони мають можливість безпосередньо звернутися до роботодавця з вимогою про підвищення заробітної плати.

    У Чехії підтвердження професії з певних спеціальностей, наприклад, лікарських чи технічних, є досить складним і затяжним процесом. Водночас Маріан Юречка звертає увагу на те, що у ряді професій його можна прискорити, якщо людина закінчить додатковий курс, запропонований Міністерством праці за допомогою управління з працевлаштування. Міністр повідомив, що уряд має намір провести ревізію допомоги для українських біженців, щоб з 2024 року їх могли включити до стандартної чеської системи.

    "Головним чином це вплине на те, що вся система стане більш прозорою. Треба сказати, що ту суму, що виділяється зараз, було встановлено з урахуванням справді великого потоку біженців. Якщо ж у майбутньому ми хочемо покривати й потреби людей з особливими потребами, наприклад, непрацездатними, то нинішня система цього не дозволяє", - підсумував Юречка.

    Нагадаємо

    Наприкінці минулого року 90% дітей українських біженців відвідували чеські початкові школи. У червні ця частка становила трохи більше ніж 50%, свідчать дані опитування, проведеного PAQ Research у співпраці з Інститутом соціології Академії наук.

    Марина Тищенко

    Джерело: УНН

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.