• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Рекордна кількість вакансій та «старі» зарплати: що відбувалося на ринку праці у січні
    2023-02-12 14:00:30

    У січні 2023-го вперше від 24 лютого минулого року кількість вакансій наблизилася до 60 000. Робота є, українські компанії продовжують найм, відкриваючи більше нових робочих місць. Про це йдеться в аналітиці Work.ua.

    Відлига на ринку праці
    У січні 2023 року на ринку праці зафіксовано рекордну кількість вакансій з моменту повномасштабного вторгнення РФ — українські компанії розмістили на сайті Work.ua понад 59 тисяч пропозицій роботи. Останній раз така ситуація спостерігалася торік, у жовтні, коли було 56 719 вакансій.

    Цей показник набагато кращий ніж минулого року, коли було падіння -8%. Зараз же маємо позитивний тренд зростання +10%.

    Захід відновився, центр і південь підтягуються
    На заході України ринок праці вже відновився. Про це свідчить те, що тут компанії розміщували вакансій більше, ніж у січні 2022-го. У центрі та на півдні країни також спостерігається позитивний тренд — відновлення складає 50−60% від довоєнного рівня.

    За даними аналітики системи управління наймом (СУН) від Work.ua, найбільшу динаміку відновлення у січні, як порівняти з груднем, показали такі області:

    Одеська — 26%.
    Хмельницька — 23%.
    Харківська — 20%.
    Сумська — 19%.
    Кіровоградська — 18%.

    Лідерами за кількістю розміщених вакансій стали Київська — 17 846, Львівська — 6 374, Дніпропетровська — 5 541, Одеська — 3 983, Івано-Франківська області — 1 893.

    У сільському господарстві починається найм
    В останні місяці зими агробізнес активно готується до посівної кампанії та нового сільськогосподарського сезону. Тож найбільше нових пропозицій роботи у січні з’являлося саме в категорії «Сільське господарство, агробізнес» (+33%). Також до п'ятірки категорій з найбільшим приростом вакансій у січні ввійшли: «Бухгалтерія, аудит» (+24%), «Нерухомість» (+22%), «Управління персоналом, HR» (+21%), «Краса, фітнес, спорт» (+19%).

    Помітно, що роботодавці намагаються відновлювати та розвивати свої підприємства, надавати їм бусту і для цього шукають відповідних фахівців. Аналітика СУН показує, що найбільший приріст вакансій у січні спостерігався за посадами «Виконроб» (+78%), «Керуючий мережі магазинів» (+74%), SMM-спеціаліст (+66%), «Механізатор» (+57%).

    Традиційно більше шукають менеджерів з продажу, продавців-консультантів, бухгалтерів, водіїв, кухарів.

    Бізнес відкриває найм, проте не поспішає підіймати зарплати
    Середня зарплата в Україні весь 2022 рік трималася на рівні 15 000 грн. Січень 2023-го не приніс змін — заробітна плата лишилася на тому ж рівні. Не спостерігається значних коливань і на регіональному рівні.

    Роботодавців все ще перебувають у режимі економії та в очікуванні, як будуть розгортатися події в країні в кінці зими та на початку весни. І через цю невідомість не поспішають переглядати зарплати працівникам.

    Найвищу зарплату в січні платили:
    медіабайєру — 52 500 грн;
    водію-міжнароднику — 42 500 грн;
    директору з маркетингу — 40 000 грн;
    керівнику відділу продажу — 37 500 грн;
    фінансовому директору — 37 500 грн;
    рихтувальнику — 34 500 грн.

    П’ятірку категорій з найбільшою зарплатою у січні очолила «Нерухомість» — тут у середньому пропонують 30 000 грн. Далі йде «Топменеджмент, керівництво вищої ланки» — 25 000 грн; «Транспорт, автобізнес» — 22 500 грн; «Продаж, закупівля» та «Сільське господарство, агробізнес» — 20 000 грн.

    Українські бізнеси підвищували зарплати насамперед тим співробітникам, які працюють з людьми, наприклад HR-фахівцям.

    Найнижче оплачувалася праця прибиральників (8 000 грн), музичних керівників (8 250 грн), посудомийників (8 500 грн), майстрів виробничого навчання (8 925 грн), санітарів (9 000 грн).

    Анна Недогибченко

    Інф. minfin.com.ua

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.