• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Заповнення платниками податків поля «Призначення платежу» розрахункового документа на сплату податків
    2023-02-20 10:07:33

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
    Обов’язок кожного громадянина щодо сплати податків і зборів у порядку і розмірах встановлених законом, визначено ст. 67 Конституції України. При цьому, податковим обов’язком платника є самостійне обчислення, декларування та сплата суми податку та збору у порядки та строки, визначені Податкового кодексу України.
    Згідно з п.63.6 ст.63 ПКУ, облік платників податків у контролюючих органах ведеться за податковими номерами. Порядок визначення податкового номера встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.
    Автоматизовані системи збереження та обробки інформації контролюючих органів, що реалізують державну податкову політику в частині адміністрування податків, зборів, платежів (далі – контролюючі органи) орієнтовані виключно на функції контролюючих органів.
    Зокрема, пошук та ідентифікація суб’єктів та об’єктів оподаткування у автоматизованих системах контролюючих органів здійснюється за певним кодом (ЄДРПОУ, РНОКПП).
    На теперішній час при опрацюванні відомостей Державного казначейства України про надходження сум податків, зборів, платежів та єдиного внеску інформаційною системою ДПС трапляються випадки надходження сум податків відповідно до розрахункових документів з полем «Призначення платежу» без зазначення реєстраційного номеру платника податків - фізичної особи або (або серії та номеру паспорту громадянина України).
    Вказаний факт не дає змогу ідентифікувати платників податків та перенести суми надходжень за призначенням до інтегрованих карток платників, у відповідності з вимогами Порядку ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів та єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 12.01.2021 № 5, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15 березня 2021 р. за № 321/35943.
    Відповідно до вимог ПКУ, п.п. 5.4 Положення про Міністерство фінансів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 375, з метою ідентифікації платників податків, у відповідності з п.63.6 ст.63 ПКУ, для забезпечення обліку надходжень в інтегрованих картках платників - фізичних осіб, реквізити поля «Призначення платежу» розрахункового документу заповнюють відповідно з вимогами Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункових документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки та/або єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на не бюджетні рахунки, а також на єдиний рахунок, затвердженого наказом МФУ від 24.07.2015 № 666 (із внесеними змінами і доповненнями) (далі – Порядок № 666), а саме:
    1) приклад заповнення реквізиту «Призначення платежу» у разі сплати грошового зобов’язання по податку на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами, які не підлягають обов’язковому декларуванню:
    - Поле №1 – друкується службовий код ("*");
    - Поле №2 – друкується код виду сплати ("101" - сплата суми податків і зборів / єдиного внеску);
    - Поле №3 – друкується податковий номер платника податків, що платежу якого формується заява на переказ готівки (фізична особа Васильченко Іван Петрович, що має податковий номер 1234567899).
    Або друкується серія та номер паспорта громадянина України (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний територіальний орган ДПС і мають відмітку у паспорті або запис про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків в електронному безконтактному носії);
    Поле №4 - друкується роз’яснювальна інформація про призначення платежу;
    Поле №5 - не заповнюється;
    Поле №6 - не заповнюється;
    Поле №7 - не заповнюється.

    *
    ;101
    ;1234567899
    ; 11010501, Податок на доходи фiзичних осiб, що сплачується фiзичними особами, якi не пiдлягають обов’язковому декларуванню, Васильченко Іван Петрович
    ;
    ;
    ;
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7

    2) приклад заповнення реквізиту «Призначення платежу» у разі сплати коштів у рахунок податкового боргу підприємством «Літосфера», що має податковий номер 00993390:
    - Поле №1 – друкується службовий код ("*");
    - Поле №2 – друкується код виду сплати ("140" - сплата коштів у рахунок погашення податкового боргу/заборгованості з єдиного внеску);
    - Поле №3 – друкується податковий номер платника податків, який здійснює сплату (Підприємство «Літосфера», що має податковий номер 00993390;
    Поле №4 - друкується роз’яснювальна інформація про призначення платежу;
    Поле №5 - не заповнюється;
    Поле №6 - не заповнюється;
    Поле №7 - не заповнюється.
    *
    ;140
    ;00993390
    ;сплата коштів у рахунок погашення податкового боргу з податку на прибуток
    ;
    ;
    ;
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7

    Додатково повідомляємо, що перелік кодів видів сплати наведений у додатку 1 Порядку № 666.
    Звертаємо увагу, що відповідно до п. 6 Порядку № 666 сплата за кожним видом платежу та кожним видом сплати має оформлятися окремим документом на переказ. Сплата податку, збору, платежу, єдиного внеску здійснюється платником податку / єдиного внеску безпосередньо, а у випадках, передбачених законодавством, - податковим агентом або представником платника.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.