Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів повідомляє, що 2 березня отримала від Європейської системи швидкого оповіщення про харчові продукти і корми листа про небезпечність устриць, що експортувалися з Франції, у яких виявили норовірус.
Як зазначається у повідомленнях, опублікованих регіональними управліннями Держпродспоживслужби, зокрема Одеським и Рівненським, виробником продукту є компанія Les jardins ostréicoles de Tatihou, а пакувальником - італійська Friulpesca SRL. В Україні одержувачем устриць є ТОВ "Метро Кеш енд Кері Україна" (Київ, проспект Петра Григоренка, 43).
Операторів ринку, які використовують у виробництві та/або здійснюють обіг вищезазначеної продукції, попередили про необхідність вилучити її з виробництва та/або обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про це Держпродспоживслужбу.
У відомстві нагадують, що норовірус ("хвороба зимової блювоти", "вірус круїзного судна") є найпоширенішою причиною катару шлунка та кишечника (гастроентериту).
Першою ознакою норовірусної інфекції зазвичай є раптове хворобливе відчуття, що супроводжується сильною блювотою та водянистою діареєю. Деякі люди також можуть відчувати підвищену температуру (більше +38), головний біль, спазми шлунка, втрату апетиту та біль в кінцівках.
Тимофій Бесп'ятов
Інф. delo.ua
e-finance.com.ua