• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Податкові новини (ДПС у Дніпропетровській області 25.08.2023)
    2023-08-25 10:47:15

    Відбувся спільний вебінар ДПС та ГО «Всеукраїнський бухгалтерський клуб» щодо застосування РРО

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
    Застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій – тема спільного вебінару, який провели ДПС та громадська організація «Всеукраїнський бухгалтерській клуб».
    Фахівці ДПС надали відповіді на питання, які надійшли від головних бухгалтерів підприємств щодо особливостей застосування РРО/ПРРО у різних сферах господарської діяльності.
    Зокрема, розглядались окремі аспекти використання РРО/ПРРО субʼєктами  господарювання, які займаються інтернет-торгівлею та продають товар на умовах післяплати, торгують на маркетплейсах, здійснюють продаж за передоплатою. Представники ДПС розʼяснили вимоги до формування Z-звітів, заповнення фіскальних чеків, а також поінформували про інші питання проведення розрахункових операцій.
    Представники ГО «Всеукраїнський бухгалтерській клуб» у свою чергу зазначили важливість проведення таких заходів, оскільки це дає можливість застосовувати на практиці актуальну та достовірну інформацію.
    Нагадуємо, що для оперативної комунікації з бізнесом в органах ДПС діють комунікаційні податкові платформи. Отримати розʼяснення також можна за телефонами «гарячих ліній» та у Контакт-центрі ДПС.
    Крім того, на вебпорталі ДПС функціонує розділ «Онлайн-навчання», в якому зібрано корисну для платників інформацію щодо оподаткування. Розділ розміщено за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya.
    Інформація розміщена на вебпорталі ДПС України за посиланням

    https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/701786.html


    Засідання комітету за галузевою ознакою «Будівництво, промисловість, нерухомість» Громадської ради: новації Закону України № 3219, застосування РРО/програмних РРО

    Днями відбулося третє засідання комітету за галузевою ознакою «Будівництво, промисловість, нерухомість» Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС).
    У заході прийняли участь заступник начальника ГУ ДПС Леонов Валерій та представники управління інформаційної взаємодії ГУ ДПС.
    Податківці проінформували про скасування Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219) спрощеної системи з особливостями оподаткування.
    Також обговорювались питання щодо реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО)/програмних РРО, поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» з урахуванням норм Закону України № 3219.


    Мобільний ЦОП: роз’яснювальна робота з питань РРО/ПРРО, новації Закону України № 3219 для суб’єктів господарювання м. Синельникове

    Мобільним ЦОПом Синельниківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) для проведення роз’яснювальної роботи нещодавно відповідно до графіку здійснено виїзди до суб’єктів господарювання на торгівельні точки м. Синельникове.
    Виїзд ЦОПу організовано за участі фахівців Синельниківської ДПІ ГУ ДПС та Новомосковського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС.
    Зустрічі з бізнесом проведені з питань щодо: новацій Закону України від 30 червня № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), реєстрації та застосування РРО/ПРРО, поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» з урахуванням норм Закону України № 3219.
    Також надана інформація про особливості проведення розрахункових операцій під час торгівлі підакцизними товарами (алкогольними напоями, тютюновими виробами), щодо важливості та необхідності відображення суб’єктами господарювання в чеках РРО/ПРРО усіх обов’язкових реквізитів, особливо у частині використання режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості, а також зазначення цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку (серія та номер) при роздрібній торгівлі алкогольними напоями.
    Під час виїздів мобільного ЦОПу присутні отримали примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС роз’яснювального характеру, зокрема, з питань нарахування та сплати мінімального податкового законодавства, роботи з ПРРО, застосування РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219 з єдиного податку, ПДВ, податку на прибуток підприємств, ПДФО, єдиного внеску.


    Роз’яснювальна робота мобільного ЦОПу з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, МПЗ для суб’єктів господарювання Богданівської ТГ

    Відповідно до затвердженого графіку днями відбувся виїзд мобільного ЦОПу Павлоградської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській  області (ГУ ДПС) до с. Богданівка Богданівської територіальної громади (ТГ).
    Виїзд здійснено за участі фахівців Павлоградської ГУ ДПС та Павлоградського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС.
    У зустрічі прийняли участь представники Богданівської ТГ.
    Мобільний ЦОП ГУ ДПС продовжує надавати послуги громадянам віддалених куточків області у рамках ефективної співпраці з платниками з актуальних питань щодо: новацій Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), реєстрації та застосування РРО/ПРРО з урахуванням Закону України № 3219, порядку нарахування та сплати мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) фізичними особами – власниками сільськогосподарських угідь, надання адміністративних послуг, користування електронними сервісами ДПС, зокрема Електронним кабінетом, легалізації заробітної плати.
    Під час зустрічі присутніх повідомили про графік роботи ЦОПу, за якими номерами телефонів можна отримати будь-яку податкову консультацію спеціаліста, які саме адміністративні послуги можна отримати у мобільному ЦОПі, які документи потрібно мати при собі для отримання послуги.
    Податківці звернули увагу на поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) у зв’язку з набранням чинності Закону України № 3219. Зауважили, що добровільне виконання вимог Закону № 265 не тільки звільняє від відповідальності, а ще й усуває ризики, що можуть стати підставою для проведення фактичних перевірок. ДПС використовує виключно ризикорієнтовну модель організації та здійснення контрольно-перевірочної роботи, а тому не проводить безпідставних перевірок платників податків.
    Під час роботи мобільного ЦОПу громадян ознайомлено зі сторінкою «ДПС у Дніпропетровській області» у соціальній мережі Facebook.
    Присутнім роздані примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС, зокрема, з питань щодо МПЗ, реєстрації та застосування РРО/ПРРО у рамках Закону України № 3219, новації Закону України № 3219 з єдиного податку, ПДФО, ПДВ, з податку на прибуток підприємств, єдиного внеску.


    Виїзд мобільного ЦОПу до Зеленодольської ТГ: роз’яснення з питань РРО/ПРРО, новації Закону України № 3219, МПЗ

    Для проведення роз’яснювальної роботи мобільний ЦОП Апостолівської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) відповідно графіку нещодавно здійснив виїзд до торгівельних точок м. Зеленодольська Зеленодольської територіальної громади (ТГ).
    Виїзд мобільного ЦОПу забезпечено за участі фахівців Апостолівської ДПІ ГУ ДПС.
    Під час роботи мобільного ЦОПу працівниками ДПІ проведена роз’яснювальна робота стосовно змін, внесених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219). Акцентовано увагу суб’єктів господарювання (СГ) на питаннях реєстрації та застосування РРО/ПРРО у рамках положень Закону України № 3219, а також проінформовано, що з 01 серпня 2023 року та з 01 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п.1 ст. 17 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
    Також платникам повідомлено, що безкоштовне програмне рішення для використання СГ ПРРО, інструкції щодо встановлення та налаштування ПРРО, заповнення форм, форми ПРРО, роз’яснення для платників, найпоширеніші запитання СГ та відповіді на них розміщено на головній сторінці офіційного вебпорталу ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua у банері «Програмні РРО».
    Під час виїздів мобільного ЦОПу присутнім роздані примірники тематичної друкованої продукція ГУ ДПС роз’яснювального характеру:
    - буклети: «Закон України № 3219: особливості складання декларації з податку на прибуток підприємств, визначення податкового звітного періоду та обсягу річного доходу», «Закон України № 3219: щодо оподаткування ПДФО «донатів», компенсацій за пошкоджені/знищені об’єкти нерухомого майна», «Закон України № 3219: особливості сплати єдиного внеску у період дії воєнного стану»;
    - брошури: «8 легких кроків роботи з ПРРО», «Закон України № 3219: закінчення дії спрощеної системи з особливостями оподаткування – нюанси для платників єдиного податку», «Закон України № 3219: особливості сплати ПДВ після переходу зі спрощеної системи з особливостями оподаткування», «Закон України № 3219: зміни, пов’язані із застосуванням РРО/ПРРО», «Закон України № 3219: особливості переходу на сплату податку на прибуток підприємств»;
    - листівки «Легалізуйте свій бізнес – використовуйте у своїй діяльності зареєстровані РРО/ПРРО», «Реєстрація РРО/ПРРО в контролюючих органах – одна з умов дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО», «Мінімальне податкове зобов’язання фізичним особам»;
    - пам’ятки «До уваги платників податків – фізичних осіб щодо мінімального податкового зобов’язання», «Телефони «гарячих ліній» стосовно нарахування та сплати мінімального податкового зобов’язання для фізичних осіб з урахуванням територіальних громад області».


    Мобільний ЦОП: роз’яснення суб’єктам господарювання Магдалинівської ТГ питань застосування РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, мінімального податкового зобов’язання

    Нещодавно під час виїзду мобільного ЦОПу Магдалинівської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) здійснено зустрічі з платниками податків у торгівельних об’єктах Магдалинівської територіальної громади (ТГ) з актуальних питань сьогодення.
    Виїзд мобільного ЦОПу забезпечено за участі фахівців Магдалинівської ДПІ ГУ ДПС та Новомосковського відділу податків і зборів фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС.
    Під час роботи мобільного ЦОПу фахівці ДПІ повідомили про новації Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219).
    Податківці звернули увагу на реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО) та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами) (далі – Закон № 265) у рамках Закону України № 3219. Повідомили, зокрема про розміри фінансових санкцій, що застосовуються до суб’єктів господарювання (СГ) за невидачу (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції. Зауважили, що добровільне виконання вимог Закону № 265 не тільки звільняє від відповідальності, а ще й усуває ризики, що можуть стати підставою для проведення фактичних перевірок. ДПС використовує виключно ризикорієнтовну модель організації та здійснення контрольно-перевірочної роботи, а тому не проводить безпідставних перевірок платників податків.
    У ході діалогу СГ отримали вичерпні відповіді на запитання щодо застосування РРО/ПРРО та поновлення відповідальності. Фахівцями податкової служби наголошено, що сумлінне виконання платниками податкових зобов’язань зараз важливо, як ніколи.
    Податківці нагадали, що мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) для фізичних осіб – це мінімальний розмір податку, який має сплатити власник або користувач земельної ділянки сільськогосподарського призначення. Сплата загального МПЗ здійснюється фізичною особою протягом 60 календарних з дня вручення податкового повідомлення-рішення (ППР). Наголосили, що фізична особа у разі незгоди з визначеним контролюючим органом загальним МПЗ має право протягом 30 днів з дня вручення ППР звернутись для проведення звірки даних з наданням підтвердних документів.
    Крім того, фахівці податкової служби акцентували увагу на перевагах користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України, зокрема Електронним кабінетом, перевагах звітування в електронному вигляді, а також надали консультаційну допомогу громадянам для отримання безкоштовних КЕП.
    Крім того, протягом роботи мобільного ЦОПу спеціалісти ДПІ відповіли на питання відвідувачів, зокрема, щодо: порядку надання пільг по земельному податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (ДРФО) та отримання відомостей з ДРФО про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків, врегулювання податкового боргу та обрахування МПЗ власникам земельних ділянок сільськогосподарського призначення.
    Фахівці Магдалинівської ДПІ ГУ ДПС повідомили про контакті номери телефонів, за якими можливо отримати податкові консультації та інформацію щодо отримання адміністративних та інших послуг.
    Присутні отримали примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС, зокрема, стосовно: нарахування та сплати МПЗ фізичними особами, роботи з ПРРО, новацій Закону України № 3219.


    Виїзд мобільного ЦОП з питань щодо застосування основних положень Закону України № 3219 та використання РРО/ПРРО

    Фахівцями Криворізької південної ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області проведено зустріч у приміщенні Торгівельного комплексу «Плаза-1» з підприємцями міста Кривого Рогу з питань нововведень Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219-ІХ).
    Під час заходу присутнім розповіли про основні положення Закону № 3219-ІХ та застосування РРО/ПРРО, щодо сплати податку на нерухоме майно згідно з нормами Закону України № 3050-ІХ, застосування мінімального податкового зобов’язання для фізичних осіб та терміни сплати податку, легалізації найманої праці та податкової знижки та ін.
    Серед присутніх розповсюджено власну друковану продукцію інформаційно-роз’яснювального характеру.


    Туристичний збір: понад 6,4 млн грн – внесок до місцевих бюджетів Дніпропетровщини

    Протягом січня – липня 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області надійшло понад 6,4 млн грн туристичного збору. У порівнянні з відповідним періодом 2022 року надходження збільшились на понад 1,7 млн грн, або на 36,7 відсотків.
    Нагадуємо, що справляння туристичного збору здійснюється у таких місцях проживання (ночівлі):
    - готелі, кемпінги, мотелі, гуртожитки для приїжджих, хостели, будинки відпочинку, туристичні бази, гірські притулки, табори для відпочинку, пансіонати та інші заклади готельного типу, санаторно-курортні заклади;
    - житловий будинок, прибудова до житлового будинку, квартира, котедж, кімната, садовий будинок, дачний будинок, будь-які інші об’єкти, що використовуються для тимчасового проживання (ночівлі).


    Податковий календар на 28 серпня 2023 року

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що 28 серпня 2023 року, понеділок, останній день сплати

    єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування гірничими підприємствами за найманих працівників за липень 2023 року.


    До уваги ФОП – платників єдиного податку четвертої групи!

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
    Відповідно до абзацу першого п. 297 прим. 1.1 ст. 297 прим. 1 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платники єдиного податку – власники, орендарі, користувачі на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, а також голови сімейних фермерських господарств, у тому числі щодо земельних ділянок, що належать членам такого сімейного фермерського господарства та використовуються таким сімейним фермерським господарством, зобов’язані подавати додаток з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання у складі податкової декларації за податковий (звітний) рік.
    Форма податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи затверджена наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 зі змінами та доповненнями (далі – Декларація). Одним із додатків, який подається разом з Декларацією, є додаток 3 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік» (далі – Додаток 3).
    У Додатку 3 платник єдиного податку четвертої групи розраховує, зокрема, різницю між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок.
    При позитивному значенні різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок (далі – Позитивне значення) платник єдиного податку четвертої групи зобов’язаний збільшити визначену в Декларації за наступний за звітним податковий (звітний) рік суму єдиного податку, що підлягає сплаті до бюджету, на суму такого Позитивного значення (абзац другий п. 297 прим. 1.7 ст. 297 прим. 1 ПКУ).
    Позитивне значення є частиною зобов’язань з єдиного податку (абзац другий п. 297 прим. 1.8 ст. 297 прим. 1 ПКУ).
    Показник Позитивного значення, розрахований у рядку 04 графи 3 розд. ІІ Додатка 3, переноситься до рядка 15.2 графи 6 «Розрахункової частини декларації для фізичних осіб – підприємців» (далі – Розрахункова частина) Декларації.
    Поряд з цим:
    - у рядку 15.1 графи 6 Розрахункової частини Декларації зазначаються зобов’язання з єдиного податку за підсумками звітного (податкового) року, який, відповідно до п.п. 295.9.2 п. 295.9 ст. 295 ПКУ, сплачувався платником щоквартально протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, у таких розмірах: у I кварталі – 10 відс.; у II кварталі – 10 відс.; у III кварталі – 50 відс.; у IV кварталі – 30 відсотків;
    - у рядку 15 графи 6 Розрахункової частини Декларації шляхом додавання показників рядків 15.1 та 15.2 графи 6 Розрахункової частини Декларації розраховується загальна сума податкового зобов’язання з єдиного податку самостійно нарахована за звітний (податковий) період.
    Відповідно до підпунктів 295.9.1 та 295.9.8 п. 295.9 ст. 295 ПКУ платники єдиного податку четвертої групи:
    - самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 01 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки Декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ;
    - перераховують в установлений строк загальну суму коштів на відповідний рахунок місцевого бюджету за місцем розташування земельної ділянки.
    Платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним Декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого ПКУ для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених ПКУ (абзац перший п. 57.1 ст. 57 ПКУ).
    Отже, Позитивне значення як складова загальної суми єдиного податку підлягає сплаті фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку четвертої групи протягом 10 календарних днів після граничного строку подання Декларації на відповідний рахунок місцевого бюджету за місцем розташування земельної ділянки.
    При цьому якщо граничний строк сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день, останнім днем сплати податкового зобов’язання вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем (абзац тринадцятий п. 57.1 ст. 57 ПКУ).
    Реквізити рахунків для територіальних громад для сплати податків, зборів та платежів (в т. ч. єдиного податку) відкритих Державною казначейською службою України, розміщено на субсайтах відповідного територіального органу ДПС або на вебпорталі ДПС за посиланням: Головна/Рахунки для сплати платежів (https://tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv/).


    Як здійснюється ФОПом обрання або перехід на спрощену систему оподаткування?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платниками єдиного податку першої – третьої груп здійснюється відповідно до підпунктів 298.1.1 – 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 ПКУ.
    Згідно з п.п. 298.1.1 п. 298.1 ст. 298 ПКУ для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси заяву.
    Заява подається за вибором платника податків, якщо інше не передбачено ПКУ, в один з таких способів:
    1) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;
    2) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
    3) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України від 22 травня 2003 року № 851-ІV «Про електронні документи та електронний документообіг» зі змінами та доповненнями та від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» зі змінами та доповненнями;
    4) державному реєстратору під час державної реєстрації створення юридичної особи або державної реєстрації фізичної особи – підприємця. Відповідна заява або відомості передаються до контролюючих органів у порядку, встановленому Законом України від 15 травня 2003 року № 755-ІV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» зі змінами та доповненнями.
    Підпунктом 298.1.2 п. 298.1 ст. 298 ПКУ визначено, що зареєстровані в установленому порядку фізичні особи – підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація.
    Зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка не передбачає сплату податку на додану вартість, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.
    Відповідно до п.п. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 ПКУ суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм ПКУ, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.
    Перехід на спрощену систему оподаткування суб’єкта господарювання, зазначеного в абзаці першому п.п. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 ПКУ, може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб’єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені в п. 291.4 ст. 291 ПКУ.
    До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, який визначається з дотриманням вимог, встановлених главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розд. XIV ПКУ.
    При цьому якщо суб’єкт господарювання протягом календарного року, що передує року обрання спрощеної системи оподаткування, самостійно прийняв рішення про припинення фізичної особи – підприємця, то при переході на спрощену систему оподаткування до розрахунку доходу за попередній календарний рік включається вся сума доходу, отриманого такою особою в результаті провадження господарської діяльності за такий попередній календарний рік.


    Деякі особливості нарахування МПЗ у фермерського господарства

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що відповідно до Земельного кодексу України (статті 125 – 126) право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.
    Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».
    Враховуючи зазначене, якщо фермерське господарство користується земельними ділянками сільськогосподарського призначення, які перебувають у власності членів фермерського господарства, без укладання договору оренди та державної реєстрації переходу такого права користування, то обов’язок з визначення загального МПЗ виникає у власників земельних ділянок сільськогосподарського призначення (п. 38 прим.1.4 ст. 38 прим.1, п.п. 38 прим.1.1.4 п. 38 прим.1.1 ст. 38 прим.1, п. 170.14 ст.170 Податкового кодексу України).


    Оновлено спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області доводить до відома платників, що ДПС України на вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/elektronna-zvitnist/spetsializovane-klientske-program/ оприлюднила оновлення до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.31.13.0 станом на 18.08.2023. Цей комплект програмного забезпечення включає в себе зміни та доповнення з 01.01.2023 до 18.08.2023 включно та встановлюється тільки на релізи Системи версії 1.31.*
    При цьому всі персональні довідники та налаштування користувача залишаються незмінними.


    Перелік змін та доповнень (версія 1.31.13.0) (станом на 18.08.2023):

    Програмні модулі:
    Оновлено ланцюжок сертифікатів Державної податкової служби України.

    Додано нові версії документів:

    З метою створення умов щодо приймання та обробки копій видаткових накладних на відпуск товарно-матеріальних цінностей, що підтверджують відправу готової продукції до відповідного Головного управління ДПС:
    J1601002 - Видаткова накладна на відпуск товарно-матеріальних цінностей;
    Внесено зміни до переліку кодів помилок:
    F/J1490505 - Повідомлення щодо допущених помилок у відомостях про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору за формою 4ДФ.


    Набрав чинності закон щодо окремих питань провадження та застосування процедур банкрутства у період дії воєнного стану

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що 29.07.2023 набрав чинності Закон України від 13 липня 2023 року № 3249-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань провадження та застосування процедур банкрутства у період дії воєнного стану» (опубліковано в офіційному виданні «Голос України» від 28.07.2023 № 19).
    Звертаємо увагу, що Законом № 3249 внесені зміни, зокрема, в частині розгляду запитів арбітражного керуючого.

    Оформлені трудові відносини із працівниками – запорука розвитку бізнесу та захищені права працівника

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що лише офіційно працевлаштовані працівники формують згуртований, злагоджений колектив із постійних, надійних, творчих та ініціативних людей, в якому всі працюючі спрямовують свої зусилля на покращення кінцевого результату роботи і збільшення прибутків компанії.
    Офіційне працевлаштування є гарантією:
    - матеріальної відповідальності працівника, праця якого передбачає обслуговування товарно-матеріальних цінностей;
    - трудової дисципліни в колективі;
    - можливості у судовому порядку відстоювати свої порушені права та законні інтереси.
    Переваги офіційного працевлаштування для працівників:
    - гарантовані права на оплату праці, відпуски, лікарняні;
    - перебіг трудового стажу;
    - можливість реалізувати свої здібності в продуктивній та творчій праці, проявити себе, закріпити за собою позитивну репутацію, а також мотивація до удосконалення навиків та перспектива кар’єрного росту
    - можливості у судовому порядку відстоювати свої порушені права та законні інтереси.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.