• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Податкові новини (ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Павлоградський регіон)) 14.09.2023
    2023-09-14 21:00:11

    Закон України № 3219: витрати на придбання нерухомості у грошовій сумі, зазначеній у житловому сертифікаті

    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області  (територія обслуговування – Павлоградський регіон)звертає увагу, що відповідно до п. 172.2 ст. 172 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) дохід, отриманий платником податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) від продажу протягом звітного (податкового) року другого об’єкта нерухомості (крім операцій з відчуження житлової нерухомості банками в порядку звернення стягнення за договорами іпотеки, що забезпечують кредит, наданий в іноземній валюті), із зазначених у п. 172.1 ст. 172 ПКУ, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного у п. 172.1 ст. 172 ПКУ, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п. 167.2 ст.167 ПКУ.
    Дохід від продажу протягом звітного (податкового) року неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості, подільного об’єкта незавершеного будівництва та від відступлення прав за договором купівлі-продажу неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості, щодо якого сплачено частково ціну та зареєстровано обтяження речових прав на користь покупця, може бути зменшений на документально підтверджені витрати на придбання такого об’єкта, майнових прав.
    Згідно з п.п «і» п. 172.2 ст. 172 ПКУ під витратами на придбання об’єкта нерухомості розуміється, зокрема грошова сума, зазначена у житловому сертифікаті на придбання об’єкта житлової нерухомості, що був отриманий платником податку як компенсація за пошкоджений/знищений об’єкт нерухомого майна відповідно до Закону України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України».
    Норми встановлені Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».


    До уваги платників!

    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Павлоградський регіон) інформує, що 03.09.2023 набрав чинності Закон України від 10 серпня 2023 року № 3325-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки діяльності з охорони людського життя на морі відповідно до міжнародних договорів України» (далі – Закон № 3325).
    Закон № 3325 опубліковано в офіційному виданні «Голос України» від 02.09.2023 № 29.


    Закон України № 3219: повернення товарів/необоротних активів, придбаних під час перебування на єдиному податку з особливостями оподаткування

    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Павлоградський регіон) інформує, що відповідно до п. 13 підрозділу 8 розділу XX Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до операцій з повернення товарів/необоротних активів, придбаних під час використання особливостей оподаткування, встановлених пунктом 9 підрозділу 8 розділу XX ПКУ, якщо такі операції з повернення здійснені не пізніше 31 жовтня 2023 року, норми п. 192.2 ст. 192 ПКУ не застосовуються.
    Не вимагається підтвердження товарно-транспортними накладними, що складаються відповідно до Закону України «Про автомобільний транспорт», операцій з перевезення товарів/необоротних активів, придбаних покупцем під час використання особливостей оподаткування, встановлених п 9 підрозділу 8 розділу XX ПКУ, у зв’язку з поверненням таких раніше поставлених товарів/необоротних активів у власність постачальника, а також у зв’язку з подальшим їх постачанням на користь того самого покупця, якщо такі операції з перевезення здійснені у період з 01 серпня 2023 по 31 жовтня 2023 року включно.
    Норми встановлені Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».


    МПЗ, новації Закону України № 3219 з питань РРО/ПРРО – на порядку денному під час засідання комітету «Аграрний бізнес» Громадської ради

    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Павлоградський регіон)повідомляє, що 14 вересня поточного року відбулося чергове засідання комітету за галузевою ознакою «Аграрний бізнес» Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області за участі заступника начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Леонова Валерія.
    Розглядались питання щодо застосування РРО/ПРРО та поновлення відповідальності суб’єктів господарювання за порушення норм Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» з урахуванням нововведень, внесених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».
    Крім того, присутніх проінформували про порядок визначення мінімального податкового зобов’язання для фізичних осіб – платників податків, які володіють та/або користуються (орендують (суборендують), на умовах емфітевзису, постійно користуються) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь.


    Платники Дніпропетровщини за ввезені товари спрямували до загального фонду держбюджету понад 69,4 млн грн акцизного податку

    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Павлоградський регіон) повідомляє.
    У січні – серпні 2023 року до загального фонду державного бюджету від платників Дніпропетровської області за ввезені товари надійшло понад 69,4 млн грн акцизного податку. Надходження збільшились у порівнянні з відповідним періодом 2022 року на понад 27,4 млн грн, або на 65,3 відсотки. На цьому акцентувала увагу очільниця Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш.
    Як зазначила керівник податкової служби Дніпропетровщини, сьогодні важливим завданням є підтримка Збройних Сил України та забезпечення соціальних виплат. Платники Дніпропетровщини сумлінно сплачують до бюджетів податки і збори, тим самим тримають економічний фронт України.
    Дякуємо усім платникам!


    Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» у Тернівській державній податкової інспекції на тему «Реєстрація РРО/ПРРО в контролюючих органах, нововведення Закону №3219»

    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області  (територія обслуговування – Павлоградський регіон)повідомляє, що відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Реєстрація РРО/ПРРО в контролюючих органах, нововведення Закону №3219»
    На запитання платників податків відповіла старший державний інспектор Тернівської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Мамєдова Дар’я Тарієлівна.
    Питання 1: Добрий день! Що робити якщо за відсутності світла не вдалось закрити зміну на ПРРО, а на наступний день програма вже не дає змогу закрити зміну, видає помилки?
    Відповідь. Доброго дня! В такому випадку необхідно закрити зміну в веб-версії ПРРО на сайті ДПСУ https://tax.gov.ua, необхідно авторизуватись в веб-версії, увійти у відкриту зміну та здійснити її закриття. Після цього вже можливо буде зайти в ПРРО на пристрої.
    Питання 2: Добрий день! Чи є обмеження часу в режимі офлайн при роботі з програмним РРО на період відсутності інтернету під час дії воєнного стану?
    Відповідь. Доброго дня! На період дії воєнного стану було знято обмеження часу роботи в режимі офлайн. Законом 3219-ІХ Про внесення змін до ПКУ та ін. законів України щодо особливостей оподаткування у період воєнного стану з 01.08.2023 забороняється робота ПРРО в режимі офлайн, якщо таким ПРРО не отримано діапазон фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером ДПС, які присвоюються розрахунковим документам ПРРО, що працює в режимі офлайн.
    Питання 3: Добрий день! При проведенні розрахунків через термінал обов’язково видавати чек з РРО та/або ПРРО, якщо термінал роздруковує свій чек?
    Відповідь. Доброго дня! Відповідно до п.1 та п.2 ст. 3 Закону України №265/95 покупцеві необхідно видати розрахунковий документ встановленої форми на паперовому носії або в електронному вигляді на повну суму проведеної розрахункової операції.
    Сліп, роздрукований терміналом – не є розрахунковим документом.
    Питання 4: Добрий день! Чому не має другої квитанції при реєстрації ПРРО?
    Відповідь. Доброго дня! При успішній реєстрації ПРРО з серверу ДПС надійде лише одна квитанція, в якій буде ФН ПРРО, якщо заява про реєстрацію ПРРО з помилками, то буде і друга квитанція, із зазначенням помилки. Квитанції можуть приходити із затримкою.
    Питання 5: Добрий день! Хто з платників єдиного податку (фізичних осіб) при проведенні розрахункових операцій повинен використовувати РРО або ПРРО?
    Відповідь. Доброго дня! Можливе здійснення господарської діяльності при проведенні розрахункових операцій без застосування касової техніки передбачено ст.9 Закону України №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій  у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
    Отже, з 01 січня 2022 року всі суб’єкти господарювання, окрім платників єдиного податку І групи повинні в своїй діяльності при проведенні розрахункових операцій використовувати належним чином зареєстровану касову техніку.
    Питання 6: Добрий день! Не вдається зробити перереєстрацію ПРРО, у зв’язку зі зміною адреси, помилка у квитанції – немає такого ПРРО. В чому може бути причина?
     Відповідь. Доброго дня! Відповідно до Порядку реєстрації ПРРО, заява про проведення перереєстрації подається за умови направлення останнього фіскального звітного чека та закриття останньої зміни на ПРРО, тому дотримайтесь вищезазначених умов та спробуйте направити заяву на перереєстрацію ПРРО знову.


    Платники Дніпропетровської області сумлінно сплачують транспортний податок до місцевих бюджетів

    Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області(територія обслуговування – Павлоградський регіон)  повідомляє.
    Протягом січня – серпня 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області платниками транспортного податку спрямовано понад 8,5 млн гривень. Порівняно з січнем – серпнем 2022 року надходження виросли майже на 3 млн грн, або на 51,5 відсотки.
    Нагадуємо, що відповідно до п.п. 267.8.1 п. 267.8 ст. 267 Податкового кодексу України транспортний податок сплачується:
    а) фізичними особами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;
    б) юридичними особами – авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.