• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Податкові новини (ДПС у Дніпропетровській області) 26.10.2023
    2023-10-26 22:18:14

    ДПС встановлено факти торгівлі через інтернет без державної реєстрації та застосування РРО/ПРРО

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
    Сьогодні активно розвивається такий вид діяльності як інтернет-торгівля, основу якої складає роздрібна торгівля, що орієнтована на кінцевого споживача. Такий вид продажів отримав популярність і поширення після того, як мережа Інтернет стала доступна звичайним користувачам, які витрачають мінімум часу для здійснення покупки у такий спосіб.
    Враховуючи, що на сьогодні соціальні мережі Facebook, Instagram та інші інтернет-майданчики стали бізнес-платформами з потужними маркетинговими інструментами, якими користуються громадяни для дистанційного продажу товарів або надання послуг,  ДПС на постійній основі здійснюється моніторинг та аналіз інформації, розміщеної на доступних сайтах, інтернет-майданчиках, платформах та встановлюються факти щодо систематичного здійснення інтернет-торгівлі громадянами, які здійснюють підприємницьку діяльність без державної реєстрації як суб'єкта господарювання та без фіскалізації розрахунків.
    Державна податкова служба України постійно отримує інформацію про факти господарської діяльності без державної реєстрації та вкотре нагадує громадянам про необхідність реєстрації суб’єктами господарювання у випадку здійснення системної господарської діяльності з продажу товарів (надання послуг) та платникам податків, які здійснюють діяльність за допомогою інтернет магазинів, – про необхідність застосування РРО/ПРРО та видачі відповідних розрахункових документів.
    Територіальними органами ДПС протягом вересня – жовтня 2023 року встановлено численні випадки провадження господарської діяльності без державної реєстрації та факти реалізації товарів інтернет-магазинами без застосування РРО/ПРРО:
    В м. Києві виявлено інтернет-магазин, в якому торгівля мобільними телефонами та електронними гаджетами торгової марки «Apple» здійснювалася без застосування РРО/ПРРО та видачі відповідних розрахункових документів:
    https://kyiv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/720921.html.
    На Київщині при замовленні на інтернет-платформі Prom.ua встановлено порушення вимог порядку проведення розрахунків:
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0kbEkzJPKWKDCrLsaEpdPwFYjCyWsHq3hhPttZn7pmEoxeXo8Px7W4Q6hGFQp98v5l&id=100068814806465.
    На Хмельниччині встановлено факти зайняття господарською діяльністю через мережу Інтернет без державної реєстрації фізичною особою-підприємцем:
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid035zk1M1g99LYihxXxFnTZS19KEgG14oedohwGngBVjPpR5EsbUHBpcxyLQPru7bJdl&id=100069240450362.
    На Дніпропетровщині ведеться боротьба з тіньовим сектором ринку, зокрема нехтування обов’язком реєстрації підприємницької діяльності:
    https://dp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/720872.html.
    В інтернет-магазині з продажу електроінструментів на Житомирщині  встановлено факт реалізації без застосування РРО:
    https://zt.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/720641.html.
    ДПС наголошує, що наразі під час війни для країни важлива кожна додатково сплачена в бюджет гривня, а виданий торговцем фіскальний чек має велике значення для покупця та країни в цілому.
    ДПС вдячна сумлінним споживачам за своєчасну реакцію на можливі порушення, що вчиняються несумлінними платниками податків при проведенні розрахункових операцій.
    Інформація розміщена на вебпорталі ДПС України за посиланням

    https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/721726.html


    РРО/ПРРО: на Дніпропетровщині податківці продовжують інформаційно – роз’яснювальну роботу (територія обслуговування – м. Дніпро, Новомосковський та Криворізький регіони)

    Днями фахівці податкової служби Дніпропетровської області провели зустрічі з суб’єктами господарювання в містах Дніпрі (відвідали торгівельні площі, розташовані по вулиці Європейській), Новомосковську (побували в торгівельних об’єктах, що розташовані по вулицях Шевченко, Микити Головка та на площі Соборній) і у м. Кривому Розі в ТЦ «Дивосвіт».
    Тематика комунікацій – вимоги Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» та зміни, внесені, зокрема до Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», із змінами.
    Обізнаність платників податків в законодавчих нормах – це той критерій, що забезпечує роботу бізнесу в правовому полі.
    Отже, податківці продовжують інформаційно – роз’яснювальну роботу з напрямку застосування РРО/ПРРО в регіоні і надалі.


    Мобільний ЦОП: комплекс адміністративних послуг та роз’яснення для мешканців Криворізького регіону

    Днями організовано черговий виїзд мобільного ЦОПу Криворізької північної ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) до Прозорого офісу соціальних послуг Тернівської районної у місті Кривому Розі ради. Фахівці ДПІ ознайомили відвідувачів з переліком послуг, які вони можуть отримати під час роботи мобільного ЦОПу.
    Про новації законодавства, запроваджені Законом України № 3219, зокрема до норм Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265), особливостях відновлення відповідальності суб’єктів господарювання за порушення положень Закону № 265 нагадали платникам працівники ГУ ДПС.
    Відвідувачів мобільного ЦОПу проінформували про можливість у будь-який час доби (24/7) та у будь-якому місці повідомити податкову службу через чат-бот «StopViolationBot» у месенджері Telegram про відомі факти порушень законодавства, зокрема, щодо незастосування РРО/ПРРО, невидачу чеку; відмову у розрахунку банківською картою; завищення цін на продовольчі товари та лікарські засоби; неоформлення трудових відносин з найманими працівниками; здійснення господарської діяльності без державної реєстрації.
    Платники отримали інформацію про новий безкоштовний мобільний додаток «Моя податкова», створений ДПС України для громадян. Це простий і зручний інструмент для отримання електронних сервісів податкової служби, наприклад, перевірка чека, пошук акцизної марки, отримання даних з реєстру платників ПДВ, єдиного податку.
    Основні аспекти нарахування та сплати мінімального податкового зобов’язання для фізичних осіб – власників та/або користувачів сільськогосподарських угідь; переваги дистанційного спілкування з податковими органами через Електронний кабінет, використання електронних сервісів ДПС України – про це також спілкувались податківці з платниками.
    Результати роботи мобільного ЦОПу:
    - видано 33 реєстраційні номери облікової картки платника податків;
    - прийнято 26 заяв на отримання адміністративних послуг, у т. ч. 23 заяви за формою № 5ДР, 2 – за формою № 1ДР та заява за формою № 10ДР.
    Більшість відвідувачів мобільного ЦОПу – це внутрішньо переміщені особи (ВПО), переважно з Дніпропетровської, Херсонської, Запорізької, Донецької, Харківської та Миколаївської областей. У Тернівському районі м. Кривого Рогу наразі обліковується вже понад 9 тисяч ВПО.
    Робота мобільного ЦОПу1’ пройшла конструктивно та в атмосфері доброзичливості.


    Внутрішньо переміщені особи, волонтери: податківці комунікують

    Війна зруйнувала звичне життя мільйонів українців.
    Внутрішньо переміщені особи (ВПО) – це статус, що з’явився у наших співвітчизників у результаті збройної агресії Російської Федерації.
    Українці змушені були виїхати з рідних сіл та міст до більш безпечних регіонів, залишивши свої домівки, частіше разом з майном.
    Ворог фактично зруйнував життя людей, зламав їх долі, позбавив усього, що створювалось та будувалось, можливо навіть протягом десятиліть. Багато сімей залишились зовсім без нічого. Практично усім треба було розпочинати все заново.
    Горе, розгубленість, страх, стрес, розпач, паніка, безпорадність, проблеми зі здоров’ям – це невелика часточка емоційного та фізичного стану людей, які опинилась у такій ситуації.
    Для кожного з них надзвичайно важливо відчути нормальне життя. Адже люди, які втратили своє житло або ж не можуть повернутися до свого дому, як ніхто, потребують звичайних буденних речей. Для кожного з нас Україна – рідний дім. І дуже важливо, щоб ВПО мали таке ж відчуття, проживаючи далеко від рідної оселі.
    Найбільше, чого кожен із них потребує – це підтримка, увага, тепло, людяність, небайдужість… І безумовно найважливіше – всебічна допомога: матеріальна, лікарська, законодавча, зокрема у правовому, трудовому, податковому полях.
    У пріоритеті роботи податкової служби Дніпропетровщини – надання роз’яснювальної допомоги та інформаційної підтримки платникам. Особливо з тих питань, які цікавлять саме платників. Для ВПО – це, в першу чергу, – їх права.
    Так, наприклад, про право на отримання податкової знижки на навчання йшлося на семінарі з ВПО – членами батьківського клубу одного з благодійних фондів. Зустріч відбулася за ініціативою ВПО, які звернулися на комунікаційну податкову платформу. І як результат – цікавий, корисний та конструктивний діалог. А головне – обговорювались питання, важливі саме для внутрішньо переміщених осіб.
    Будь-яка допомога таким особам – це шлях до повноцінного життя. Кожен із них заслуговує на підтримку. Важливою формою підтримки та допомоги під час війни стало волонтерство.
    Волонтери – самовіддані, небайдужі до людського горя люди.
    Податкова Дніпропетровської області плідно співпрацює і з волонтерами, які допомагають внутрішньо переміщеним особам і забезпечують їх необхідними базовими речами та їжею. Щоб їх діяльність здійснювалась у правовому полі – податкова обізнаність обов’язкова. Фахівці Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) прийняли участь у форумі волонтерів нашого регіону. Волонтери, керівники благодійних організацій, військовослужбовці – учасники заходу отримали від податківців цінну інформацію щодо основних аспектів волонтерської роботи: реєстрація, особливості оподаткування та звітування.
    Не стоять осторонь проблем ВПО і податківці Дніпропетровщини. З метою підтримки колег та їх сімей, які змушені були покинути свої домівки через воєнні дії та переїхали до Дніпропетровської області, в ГУ ДПС запрацював центр допомоги. Вже 1,5 роки фахівці податкової служби області активно підтримують, своїх колег – внутрішньо переміщених осіб з «гарячих точок».
    Готовність підтримати тих, хто зараз знаходиться у важких обставинах – це той прояв особистості, який запалює у серцях тверду віру, що разом ми впораємося з будь-якими труднощами і здобудемо Перемогу!
    Наша сила – у єдності!
    Разом – подолаємо усі негаразди!
    Працюємо далі!


    Мобільний ЦОП розширює локації торгівельних об’єктів м. П’ятихатки для роз’яснень з питань РРО/ПРРО

    Дніпропетровській області здійснив виїзд до торгівельних об’єктів м. П’ятихатки.
    Роз’яснення суб’єктам господарювання (СГ) основних новацій Закону України № 3219, інформування про необхідність використання РРО/ПРРО під час проведення розрахункових операцій, поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» з урахуванням норм Закону України № 3219.
    Платники отримали інформацію щодо функціонування Електронного кабінету, фахівці податкової служби надали практичні консультації щодо його використання.
    Активний діалог із СГ, відповіді на запитання, розповсюдження власної тематичної друкованої продукції – роз’яснювальна робота на Дніпропетровщині триває.


    Мобільний ЦОП – з роз’ясненнями з питань РРО/ПРРО до СГ м. Кривого Рогу

    Інформаційно-роз’яснювальна кампанія впевнено крокує по Дніпропетровщині.
    Нещодавно мобільний ЦОП Криворізької північної ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) за участі фахівців податкової служби області здійснив виїзд до місця зосередження торгівельних об’єктів м. Кривого Рогу.
    Під час виїзду податківці зустрілись з 11 платниками податків – представниками малого та середнього бізнесу міста з метою їх інформування про особливості відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) з урахуванням новацій, запроваджених Законом України № 3219.
    Фахівці ГУ ДПС акцентували увагу суб’єктів господарювання, що з 01.10.2023 відповідальність за порушення норм Закону № 265 застосовується до всіх категорій платників податків, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.
    Обов’язкова реєстрація РРО/ПРРО у контролюючому органі; безоплатне ПРРО від ДПС України, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача; легалізація ринку праці, її переваги для роботодавців та найманих працівників; нарахування та сплата фізичними особами мінімального податкового зобов’язання – перелік кейсів, запропонованих платникам під час роботи мобільного ЦОПу.
    Учасники зустрічей отримали відповіді на питання, що їх цікавили.
    Сьогодення диктує чесні правила ведення бізнесу. Фіскальний чек – дієва зброя проти «тіньової» економіки!
    запроваджена заборона на реалізацію магазинами безмитної торгівлі, а також виробництво для таких цілей тютюнових виробів та/або рідин, що використовуються в електронних сигаретах.


    Юридичні особи поповнили місцеві бюджети Дніпропетровщини єдиним податком на понад 739,2 млн гривень

    З початку 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області від юридичних осіб надійшло понад 739,2 млн грн єдиного податку. Надходження збільшились у порівнянні з відповідним періодом 2022 року на понад 200,3 млн грн, або на 37,2 відсотки. Про це повідомила очільниця Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш.
    Наталя Федаш висловила подяку за своєчасну сплату податків і нагадала, що при продажу основних засобів юридичними особами – платниками єдиного податку дохід визначається як сума коштів, отриманих від продажу таких основних засобів.
    Якщо основні засоби продані після їх використання протягом 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію, дохід визначається як різниця між сумою коштів, отриманою від продажу таких основних засобів, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу.


    За користування радіочастотним ресурсом України до держбюджету від платників Дніпропетровщини надійшло понад 1 млн грн рентної плати

    У січні – вересні 2023 року до загального фонду державного бюджету за користування радіочастотним ресурсом України надійшло понад 1 млн грн рентної плати. Надходження збільшились порівняно з 2022 роком на понад 68,5 тис. грн, або на 6,7 відсотків.
    Звертаємо увагу, що платниками рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України є загальні користувачі радіочастотного ресурсу України, визначені законодавством про радіочастотний ресурс, яким надано право користуватися радіочастотним ресурсом України в межах виділеної частини смуг радіочастот загального користування на підставі:
    - ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України;
    - ліцензії на мовлення та дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою;
    - дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою, отриманого на підставі договору з власником ліцензії на мовлення;
    - дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою.


    Зміни у виробництві та реалізації тютюнових виробів/рідин, що використовуються в електронних сигаретах, призначених для реалізації магазинам безмитної торгівлі

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що відбулись зміни у законодавстві у сфері виробництва та обігу тютюнових виробів та/або рідин, що використовуються в електронних сигаретах, призначених для реалізації магазинам безмитної торгівлі.
    Так, з 01 жовтня 2023 року набрав чинності Закон України від 10 серпня 2023 року № 3326-IX «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо протидії незаконному обігу тютюнових виробів» (далі – Закон № 3326).
    Законом № 3326 внесено зміни, зокрема статтю 18 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі – Закон № 481) доповнено новими частинами. Зазначеними частинами передбачено, що:
    - до припинення або скасування воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, запроваджена заборона на реалізацію магазинам безмитної торгівлі, а також виробництво для таких цілей тютюнових виробів та/або рідин, що використовуються в електронних сигаретах;
    - у разі наявності у виробників станом на 01.10.2023 залишків тютюнових виробів та/або рідин, що використовуються в електронних сигаретах, призначених для реалізації магазинам безмитної торгівлі, такі виробники зобов’язані станом на 01.10.2023 провести у присутності представника податкового органу інвентаризацію таких товарів (продукції) та подати таку інформацію із зазначенням даних про залишки таких товарів (продукції) та місця їх зберігання до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію податкової політики (ДПС), протягом двох робочих днів з дня завершення інвентаризації;
    - дозволено здійснення у подальшому зберігання виробниками таких залишків товарів (продукції) лише у місцях, зазначених в інформації про результати проведеної інвентаризації, до припинення або скасування воєнного стану в Україні.
    У разі виявлення після 01.10.2023 фактів виробництва та/або зберігання (крім інвентаризаційних залишків у місцях зберігання, про які повідомлено ДПС), та/або  транспортування, та / або реалізації, у тому числі їх виробниками, тютюнових виробів та/або рідин, що використовуються в електронних сигаретах, які були вироблені для цілей реалізації магазинам безмитної торгівлі, такі товари вважаються немаркованими марками акцизного податку, а до таких суб’єктів господарювання застосовується відповідальність, передбачена статтею 17 Закону № 481 за виробництво, зберігання, транспортування, реалізацію підакцизних товарів без марок акцизного податку (200 відсотків вартості товару (продукції), але не менше 17000 гривень).


    До уваги платників акцизного податку!

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» виключено пункт 29 прим.3 підрозділу 5 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України.
    Отже, з 01 серпня 2023 року скасовано тимчасовий порядок відвантаження спирту етилового для виробництва дезінфекційних засобів у зв’язку із завершенням з 1 липня 2023 року дії карантину, який було запроваджено з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (COVID-19). З урахуванням цього відповідно відновлено загальний порядок оподаткування спирту етилового, що використовується при виробництві дезінфекційних засобів, акцизним податком за ставкою 0 гривень за умови цільового використання спирту та погашення податкових векселів.


    Що є адресою господарської одиниці?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
    Згідно з розд. І Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 № 13, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 11.02.2016 № 220/28350, адреса господарської одиниці – це адреса, яка зазначена в документі на право власності чи користування господарською одиницею.


    Який термін подання платниками єдиного податку третьої групи податкової декларації та який строк сплати податку (крім е-резидентів)?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
    Згідно з абзацом першим п. 296.3 ст. 296 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платники єдиного податку третьої групи подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду.
    Податкові декларації, крім випадків, передбачених ПКУ, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя) (п.п. 49.18.2 п. 49.18 ст. 49 ПКУ).
    При цьому, якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 49.20 ст. 49 ПКУ).
    Платники єдиного податку третьої групи  (крім електронних резидентів (е-резидентів) сплачують єдиний податок протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал (п. 295.3 ст. 295 ПКУ).
    Якщо граничний строк сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день, останнім днем сплати податкового зобов’язання вважається операційний день, що настає за вихідним або святковим днем (абзац тринадцятий п. 57.1 ст. 57 ПКУ).
    Сплата єдиного податку платниками третьої групи (крім електронних резидентів (е-резидентів) здійснюється за місцем податкової адреси (п. 295.4 ст. 295 ПКУ).


    До уваги фізичних осіб!

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що відповідно до підпункт 170.7.8 пункту 170.7 статті 170 Кодексу не включається до оподатковуваного доходу платника податків благодійна допомога, що надається згідно з підпунктом 165.1.54 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України (далі – Кодекс):
    а) у будь-якій сумі (вартості), що надається:
    - платникам податку на доходи фізичних осіб (податок), визначеним абзацом другим підпункту «а», підпунктом «б» та абзацом другим підпункту «в» підпункту 165.1.54 пункту 165.1 статті 165 Кодексу, - для закупівлі або у вигляді спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів, виготовлених відповідно до військових стандартів), технічних засобів спостереження, лікарських засобів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення чи інших товарів (робіт, послуг) за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України, чи для оплати (компенсації) вартості лікарських засобів, донорських компонентів, виробів медичного призначення, технічних та інших засобів реабілітації, платних послуг з лікування, забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації, послуг медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення; платникам податку, визначеним абзацами третім - п'ятим підпункту «а», абзацами третім і четвертим підпункту «в» підпункту 165.1.54 пункту 165.1 статті 165 Кодексу, як допомога на лікування та медичне обслуговування (обстеження, діагностику), у тому числі - для оплати (компенсації) вартості лікарських засобів, донорських компонентів, виробів медичного призначення, технічних та інших засобів реабілітації, платних послуг з лікування, забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації, послуг медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення;
    б) у сумі, що сукупно протягом звітного (податкового) року не перевищує 500 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, - на відновлення втраченого майна, на житлові, соціальні і побутові потреби та на інші потреби згідно з переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України, що виникли у платників податку, визначених підпунктом 165.1.54 пункту 165.1 статті 165 цього Кодексу. Якщо загальна сума отриманої благодійної допомоги протягом звітного (податкового) року перевищує зазначений граничний розмір, сума перевищення над таким розміром оподатковується за ставкою, встановленою пунктом 167.1 статті 167 цього Кодексу, і платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію із зазначенням сум благодійної допомоги.


    Змінилась інформація про задеклароване (зареєстроване) місце проживання (перебування) – подайте заяву за формою № 5 ДР!

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до п. 70.7 ст. 70 Податкового кодексу України та п. 1 розд. IХ Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822 із змінами та доповненнями (далі – Положення № 822), фізичні особи – платники податків зобов’язані подавати до контролюючих органів (далі – податкові органи) відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки фізичної особи – платника податків протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за формою № 5ДР (далі – Заява за ф. № 5ДР) (додаток 12 до Положення № 822) та документа, що посвідчує особу (після пред’явлення повертається).
    До облікової картки вноситься, зокрема інформація про задеклароване (зареєстроване) місце проживання (перебування). Тому у разі його зміни платник обов’язково повинен надати Заяву за ф. № 5ДР.
    Заява може бути подана через представника за наявності документа, що посвідчує особу такого представника, та документа, що посвідчує особу довірителя, або його ксерокопії (з чітким зображенням), а також довіреності, засвідченої у нотаріальному порядку, на проведення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (далі – ДРФО) (після пред’явлення повертається).
    Заява за ф. № 5ДР фізичною особою подається особисто або через представника до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а у разі зміни місця проживання – до контролюючого органу за новим місцем проживання або до будь-якого контролюючого органу (п. 2 розд. IХ Положення № 822).
    Для заповнення Заяви за ф. № 5ДР використовуються дані документа, що посвідчує особу, та інших документів, які підтверджують зміни таких даних (п. 3 розд. IХ Положення № 822).
    Для підтвердження інформації про задеклароване (зареєстроване) місце проживання (перебування) особа подає один з таких документів (п.п. 4 п. 1 розд. IІІ Положення № 822):
    - витяг з реєстру територіальної громади;
    - паспорт, виготовлений у формі книжечки;
    - тимчасове посвідчення громадянина України
    Для підтвердження факту внутрішнього переміщення і взяття на облік внутрішньо переміщеної особи така особа подає довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 року № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб» (п.п. 5 п. 1 розд. IІІ Положення № 822).
    При поданні Заяви за ф. № 5ДР фізична особа зобов’язана подати відповідному контролюючому органу документи (оригінали після перевірки повертаються) та їх копії за переліком, визначеним Положенням № 822 (п. 1 розд. VI Положення № 822).
    Внесення змін до ДРФО здійснюється протягом трьох робочих днів з наступного дня після дня подання фізичною особою Заяви за ф. № 5ДР (п. 4 розд. IХ Положення № 822).
    Згідно з п. 5 розд. IХ Положення № 822 у разі виявлення недостовірних даних або помилок у поданій Заяві за ф. № 5ДР фізичній особі може бути відмовлено у внесенні змін та/або видачі документа, що засвідчує реєстрацію у ДРФО.


    Податкова знижка за витратами на оренду житла для внутрішньо переміщеної особи

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що фізичні особи – платники податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) мають можливість за 2022 рік скористатись податковою знижкою. Податкова декларація про майновий стан і доходи такими платниками подається по 31 грудня 2023 року.
    Так, відповідно до п.п. 166.3.9 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, нарахованого у вигляді заробітної плати, зменшеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, або у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, такі фактично здійснені ним протягом звітного податкового року, зокрема суму коштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, фактично сплачених платником податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи.
    Платник податку має право скористатися зазначеною в цьому підпункті податковою знижкою виключно за умови, що він та/або члени його сім’ї першого ступеня споріднення:
    - не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України;
    - не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання.
    Розмір такої знижки не може перевищувати (у розрахунку на календарний рік) 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року.
    Звертаємо увагу, якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (п.п. 164.4.3 п. 164.4 ст. 164 ПКУ).

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.