• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Оприлюднення проекту наказу ДПА України „Про Зміни та доповнення до Положення про Реєстр платників податку на додану вартість”
    2005-12-01 09:50:00
    Проект наказу розроблено з метою вдосконалення процедур адміністрування податку на додану вартість, а також у зв’язку з втратою чинності Указу Президента України від 7 серпня 1998 року №857 „Про деякі зміни в оподаткуванні”.
     
    Зміни та доповнення вносяться до Положення про Реєстр платників податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПА України від 01.03.2000 №79 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 3 квітня 2000 року за №208/4429 (зі змінами та доповненнями).
     
    Положення приводиться у відповідність до Закону України „Про податок на додану вартість”, стаття 9 якого викладена в редакції Закону України від 25.03.2005р. №2505-IV „Про внесення змін до Закону України „Про Державний бюджет України на 2005 рік”, більш повно, ніж у попередній редакції, визначає загальний порядок реєстрації осіб як платників податку на додану вартість. Зокрема, на центральний податковий орган покладаються наступні функції: ведення реєстру платників податку на додану вартість; визначення форми заяви про реєстрацію платником податку; визначення форми свідоцтва про реєстрацію платником податку; оприлюднення даних з реєстру платників податку; засвідчення копій свідоцтва про реєстрацію платником податку. Також, пунктом 9.8 статті 9 Закону визначено, що анулювання реєстрації платника податку у випадках, визначених Законом, може або повинно бути здійснене за рішенням (заявою) платника податку або самостійним рішенням податкового органу. При цьому, реалізація окремих положень цієї статті потребує деталізації послідовності дій платників податку та податкових органів.
    У зв’язку з цим пропонується внести зміни та доповнення до Положенням про реєстрацію платників податку на додану вартість, якими запроваджуються чіткі процедури та визначаються форми документів при реєстрації та анулюванні реєстрації платників податку на додану вартість (за ініціативою платника податку чи податкового органу), урегульовуються взаємовідносини платників податку та посадових осіб органів державної податкової служби.
     
    Передбачається викласти у нових редакціях додатки 1-3 та 5 до Положення, а саме:
    реєстраційну заяву платника ПДВ, в якій зазначатимуться причини реєстрації платником податку або критерії, за якими платник відповідає вимогам статті 2 Закону „Про податок на додану вартість”, та спосіб отримання свідоцтва про реєстрацію – поштою або безпосередньо особою (представником такої особи);
    свідоцтво про реєстрацію платника ПДВ , в якому зазначатиметься дата реєстрації платника як дата включення до Реєстру;
    заяву про анулювання реєстрації платника ПДВ, в якій зазначатиметься повний перелік причин анулювання реєстрації;
    акт про анулювання реєстрації платника ПДВ, наслідком дії якого є анулювання свідоцтва про реєстрацію та виключення платника податку з Реєстру платників податку на додану вартість.
     
    Пропонується запровадження нових додатків 10-12 до Положення, в саме:
    заяви про засвідчення копій свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (форма №2-РК), в якій зазначатиметься перелік приміщень (об’єктів, підрозділів, відділень, цехів тощо) та відокремлених підрозділів платника податку, де будуть розміщені копії свідоцтва, що підлягають засвідченню ;
    журналу реєстрації платників податку на додатку вартість (№2-РЖ), в якій зазначатимуться результати розгляду заяв та даних свідоцтв про реєстрацію;
    журналу обліку актів про анулювання реєстрації платників податку на додану вартість (форма №6-РЖ).
     
    Передбачено, що у зв’язку із введенням нової форми свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (№ 2-ПДВ), залишаються чинними та не підлягають обов'язковій заміні свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість за формою № 2-Р, затвердженою наказом Державної податкової адміністрації України від 1 березня 2000 року № 79 та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 3 квітня 2000 року за № 208/4429, а також за формою № 5-Р, затвердженою наказом Державної податкової адміністрації України від 27 травня 1997 року № 149 та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 11 червня 1997 року за № 216/2020, до виникнення змін у даних платників податку. За бажанням та заявою платника податків, свідоцтво про реєстрацію платника ПДВ за старою формою може бути замінено на свідоцтво за новою формою в тому ж поряду, як і при перереєстрації.
     
    Прийняття проекту наказу ДПА України „Про Зміни та доповнення до Положення про Реєстр платників податку на додану вартість” сприятиме запровадженню єдиної раціональної методики реєстрації осіб як платників податку на додану вартість, реалізації прав та обов’язків платників податку та податкових органів.
     
    Прес-служба Державної податкової адміністрації України
    -
    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.