• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Найдохіднішими наступного року будуть інвестиційні сертифікати і дорогоцінні метали
    2005-12-29 14:07:00

    На початку 2005-го журналісти Контрактів вклали по $2000 у всі основні фінансові інструменти, доступні приватним особам. У процесі експерименту під назвою «Шалені гроші» з’ясувалося, що найдохідніший вид вкладень — інвестиційні сертифікати. За ним йдуть металеві вклади (найбільш непередбачувані) та гривневі (найбільш стабільні). Зовсім розчарували гра на форексі й валютні депозити. Наступного року в гонитві за грішми принципово нічого не зміниться.

    Форекс

    Передача коштів у довірче управління була вибрана як найменш ризиковий спосіб гри на форексі (на кон ставилися лише 25% початкової суми). Тому не дивно, що з погляду дохідності вкладення себе не виправдало (забезпечивши трохи менш ніж 9% річних, причому останні три місяці віддача була нульовою). Форекс більше за інші фінансові інструменти нагадує у. Той, хто вгадав, як поводитимуться світові валюти, може подвоїти і навіть потроїти свої заощадження. Той, хто не вгадав, зазнає збитків у такому самому розмірі. Звісно, великі виграші (як і втрати) можливі лише у випадку, якщо грати на форексі самостійно, без допомоги банківських трейдерів.

    Дохід: $162

    Інвестиційні сертифікати

    Дохідність інвестиційних сертифікатів вражаюча — 33% річних. І це за вирахуванням 13-відсоткового податку і всіляких комісійних (очевидні мінуси участі в інвестиційному фонді порівняно з депозитами). Що ж, дякуємо фондовому ринку і його непередбачуваним віражам. Наступного року ситуація може бути іншою. Річ у тім, що більшість найліквідніших українських акцій на сьогодні переоцінені. Насамперед переоцінені акції металургів і хіміків, яким наступного року пророкують зниження прибутковості у зв’язку зі зростанням цін на газ. З огляду на це всі сподівання аналітиків — на нові акції, що пропонуються в ході IPO або приватних розміщень. Мовляв, зараз стрімко зростає російський фондовий ринок, а на початку наступного року інвестори звернуть увагу на недооцінені українські акції. Для інвесторів-непрофесіоналів це сигнал — купувати паї інвестиційних фондів наступного року доцільно лише за номінальною вартістю.

    Дохід: $605

    Гривневі депозити

    Підтвердили свій статус найпростішого і найнадійнішого виду вкладень. Віддаєш банку гроші — гарантовано отримуєш обіцяні відсотки (якщо, звичайно, банк витримає випробування дорогими ресурсами). І все це без жодних комісійних, податків і порушення душевного спокою у зв’язку з постійним відстеженням індексу ПФТС, котирування золота чи курсів основних світових валют. Хоча й дохідність гривневих депозитів у результаті виявилася трохи меншою, ніж дохідність інвестиційних сертифікатів і Au-депозиту. Та й банки ж у нас нечесні — ставки за вже укладеними депозитними договорами нерідко знижуються. До речі, наступного року за відсутності курсового шоку банкіри продовжать знижувати гривневі ставки і зближувати їх з валютними. Що, втім, не знизить привабливості гривневих депозитів.

    Дохід: $448

    Золото

    Виявило себе як дуже волатильний інструмент. Хоча, зрештою, й потішило. У світі ціни на золото корелюють з курсом долара: слабшає американська валюта — дорожчає золото. У нашому ж випадку цей зв’язок відстежити не вдалося. Різке подорожчання Au-депозиту стало приємною несподіванкою. На думку начальника управління стратегічного менеджменту і корпоративного розвитку банку «Надра» Олександра Слободяника, котирування золота на світовому ринку, що не так давно досягли 24-річного максимуму, найімовірніше, продовжать зростати. Повільно, але впевнено дорожчатимуть і метали групи платиноїдів. «Однак очікувати надвисоких рівнів дохідності від дорогоцінних металів не слід — це передусім довгострокова інвестиція і засіб диверсифікації ризиків», — застерігає Слободяник.

    Дохід: $468

    Валютні депозити

    Передбачити поведінку валютного ринку останнім часом надто проблематично. Прогнозуючи курс долара до євро, періодично помиляються навіть досвідчені західні фінансисти. Рідко влучають і вітчизняні прогнозисти (не враховуючи екс-міністра економіки Сергія Терьохіна, який фактично і спровокував обвал долара). Спроби Нацбанку боротися з інфляцією (квітневий обвал долара) і проблеми в Європі, що призвели до падіння євро, загнали власників валютних депозитів у збитки. Найцікавіше, що наступного року можлива протилежна ситуація — повернення долара на колишню позначку (5,3 UAH/USD) і подорожчання євро. Однак навіть такі очікування — не привід конвертувати всю гривню у валюту. По-перше, слід пам’ятати, що з урахуванням інфляції дохідність валютних вкладів негативна. По-друге, має місце вже згадувана непередбачуваність валютного ринку і його регулятора. Якось роздратований питаннями журналістів про квітневу ревальвацію голова Нацбанку Володимир Стельмах порадив зберігати гроші в гривні і в Ощадбанку. Можливо, йому видніше...

    Дохід: $50

    Інф. kontrakty

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.