• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Порядок проведення річних перерахунків сум доходів, нарахованих платникам податку у вигляді заробітної плати, а також сум наданих податкових соціальних пільг
    2006-01-20 15:29:00

    Роз’яснення щодо порядку проведення перерахунків податку з доходів фізичних осіб, передбачених підпунктом 6.5.2. п.6.5. ст.6 Закону України від 22 травня 2003 року № 889 –ІV “Про податок з доходів фізичних осіб” (далі – Закон) були надані ДПА України листом від 08.02.05 за № 3059/7/17-3117, який доведено до всіх податкових органів країни.

    На теперішній час цей лист є чинним, тому у 2006 році слід рекомендувати податковим агентам при проведенні річних перерахунків за підсумками 2005 податкового року застосовувати саме такий порядок. Разом з тим, у законодавчому полі протягом 2005 року пройшли певні зміни, з врахуванням яких пропонуємо уточнений виклад змісту зазначеного листа ДПА України.

    Згідно з пп. 6.5.2. п.6.5. ст.6 Закону працедавець платника податку за місцем застосування податкової соціальної пільги здійснює перерахунок сум доходів, нарахованих такому платнику податку у вигляді заробітної плати, а також сум наданих податкових соціальних пільг:

    а) за наслідками кожного звітного податкового року (далі – річний перерахунок);
    б) під час проведення розрахунку за останній місяць застосування податкової соціальної пільги при зміні місця її застосування за самостійним рішенням платника податку або у випадках, визначених у підпункті 6.3.3 пункту 6.3 цієї статті;
    в) під час проведення остаточного розрахунку з платником податку, який припиняє трудові відносини з таким працедавцем.

    Перерахунок сум доходів, нарахованих платнику податку у вигляді заробітної плати, та сум наданих податкових соціальних пільг проводиться податковим агентом лише за умови, що платник податку у 2005 році користувався правом на застосування податкової соціальної пільги.

    При цьому слід мати на увазі, що податкова соціальна пільга надається, починаючи з податкового періоду (місяця), у якому платником було подано заяву на її застосування, за винятком осіб, які на 1 січня 2004 року працювали за місцем застосування податкової соціальної пільги. Тому при проведенні річного перерахунку за податкові періоди, що передують поданню заяви, податкова соціальна пільга не надається. Для одержання платником податку податкової соціальної пільги в підвищеному розмірі подання заяви є обов’язковим, незважаючи на час початку трудових відносин з працедавцем.

    Ідеологією проведення таких перерахунків є забезпеченням виконання визначеної Законом умови щодо обмеження граничного розміру заробітної плати звітного податкового місяця, який дає право платнику податку на застосування податкової соціальної пільги, та перевірки (уточнення) підстав у платника податку для застосування податкової соціальної пільги, а також перевірки правильності нарахування податку з доходів фізичних осіб за кожний окремий податковий період (місяць).

    Річний перерахунок полягає, у тому числі, в уточненні виплачуваних протягом року місячних доходів з урахуванням сум, які були нараховані безпосередньо за відповідні звітні місяці (відпускні, лікарняні тощо). Вже саме такі уточнені місячні доходи розглядаються кожний окремо, як об’єкти оподаткування і по них провадиться кінцеве оподаткування для визначення остаточної річної суми податку. По місяцях, в яких протягом року не провадилося ніяких змін щодо складу оподатковуваного доходу та підстав для надання податкової соціальної пільги, перерахунків податку не здійснюється. Таким чином, податок з загального річного оподатковуваного доходу складається з сум податків, визначених за наслідками перерахунку кожного окремого місячного оподатковуваного доходу.

    У випадках, коли у 2005 році провадились донарахування і виплати сум за попередні податкові періоди (місяці), такі суми донарахувань при проведенні річних перерахунків слід віднести до відповідних податкових періодів, за які провадиться донарахування.

    Наприклад: у липні 2005 року пройшло донарахування і виплата сум індексації доходів (заробітної плати) за січень – липень 2005 року, які було включено в оподатковуваний дохід липня 2005 року. При проведенні річного перерахунку здійснюється віднесення до конкретних місяців 2005 року відповідних сум, що були нараховані з урахуванням відповідного індексу інфляції безпосередньо за кожен місяць.

    Наприклад: працівнику було у травні 2005 року донараховано і виплачено передбачену положенням про оплату праці щомісячну надбавку до окладу за особливі умови праці, яку помилково не було нараховано до виплати у березні. У 2005 році суму цієї надбавки було включено в оподатковуваний дохід травня. При проведенні річного перерахунку сума цієї надбавки включається в оподатковуваний дохід березня з відповідним доутриманням чи поверненням сум податку за березень і травень.

    Що стосується сум, які були у 2005 році нараховані і виплачені за податкові періоди, відмінні від визначеного Законом податкового періоду (місяця) для доходів у вигляді заробітної плати, наприклад, премії за квартал, півріччя, рік тощо, то такі суми повністю включаються до періоду (місяця) їх нарахування.

    Що стосується „перехідних” сум (які переходять з одного звітного місяця (року) у другий (відпускні, лікарняні), то з метою перерахунку такі суми (їх частини) відносяться до відповідних періодів їх нарахування. При цьому, окремо підсумовуються зарплата і сума відпускних/лікарняних, нарахована за певну кількість днів кожного місяця. Обраховані таким чином суми місячних доходів оподатковуються з належним доутриманням або поверненням податку, наприклад:

    - у липні працівник "А" пішов у відпустку на 30 днів (15 днів липня та 15 днів серпня). Вся сума „відпускних” включена до оподатковуваного доходу липня.
    У зазначеному випадку проводиться перерахунок, при якому із загальної суми доходу, одержаного у липні, виключається сума „відпускних”, що нарахована за 15 днів серпня, та провадиться перерахунок податку по доходах, що нараховані безпосередньо за липень та серпень, з розглядом питання правомірності надання податкової соціальної пільги окремо по кожному місяцю (за умови відповідного розміру доходу) та повернення або доутримання податку за ці місяці.

    При проведенні перерахунків виправляються також арифметичні та інші помилки, які були допущені при оподаткуванні та застосуванні податкової соціальної пільги протягом 2005 року.

    Приклади:
    - працівника прийнято на роботу з 10 березня 2005 року. Заяву про право на застосування податкової соціальної пільги у розмірі 150% (вдівець) він подав працедавцю 30 березня.
    При оподаткуванні заробітної плати за березень, яка склала 400 грн., його заява не була врахована ( розрахунки проведено до 30.03.05р.), тобто податкова соціальна пільга не була застосована.
    При проведенні річного перерахунку ця помилка виправляється: за березень 2005 року цьому працівнику надається відповідна податкова соціальна пільга – 196 грн.50 коп. та проводиться повернення податку з доходів фізичних осіб.
    - працівник у жовтні 2004 року одержав від працедавця 600 грн. заробітної плати та 100 грн. нецільової благодійної (матеріальної) допомоги за заявою на особисті потреби.
    Працедавцем у жовтні помилково було включено до заробітної плати суму матеріальної допомоги. Загальний дохід склав 700 грн. У зв’язку з цим платнику податку не було надано податкову соціальну пільгу.
    При проведенні річного перерахунку ця помилка виправляється і працівнику з доходу 600 грн. надається податкова соціальна пільга у сумі 131 грн. з відповідним поверненням зайво утриманого податку.

    Прес-служба Департаменту оподаткування фізичних осіб

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.