За даними моніторингу цін, що проводиться органами державного контролю за цінами, 20 січня порівняно з 10 січня 2006 року цінова ситуація на споживчому ринку характеризувалася наступним.
На хліб з борошна першого ґатунку, хліб житньо-пшеничний, хліб з борошна вищого ґатунку (в т.ч. батон), борошно вищого ґатунку і крупу манну середні рівні цін в цілому по Україні не змінилися і відповідно становлять – 1,7, 1,54, 2,15, 1,63 і 2,26 грн. за 1 кілограм. Поряд з тим, середні рівні роздрібних цін зросли на вермішель на 0,4 відс. (з 2,45 до 2,46 грн. за 1 кг), крупу гречану – 0,3 відс. (з 3,12 до 3,13 грн. за 1 кг); знизилися на рис – 0,6 відс. (з 3,25 до 3,23 грн. за 1 кілограм).
Середні рівні цін в цілому по Україні на тваринницьку продукцію та продукти її переробки підвищилися на: ковбаси варені І ґатунку – 0,6 відс. (з 12,63 до 12,7 грн. за кг), молоко – 0,4 відс. (з 2,46 до 2,47 грн. за 1 л), сметану – 0,3 відс. (з 8 до 8,02 грн. за 1 кг), масло тваринне – 0,8 відс. (з 13,14 до 13,25 грн. за 1 кг) та яловичину – 0,1 відс. (з 20,87 до 20,9 грн. за 1 кг); знизилися на: свинину – 0,1 відс. (з 24,06 до 24,03 грн. за 1 кг), сало – 2,2 відс. (з 15,16 до 14,82 грн. за 1 кг) та птицю (кури) – 0,6 відс. (з 11,95 до 11,88 грн. за 1 кілограм). На яйця курячі ціни залишилися без змін і станом на звітну дату становлять 3,92 грн. за 1 десяток.
На цукор впродовж другої декади січня 2006 року середній рівень цін в цілому по Україні підвищився на 0,6 відс. (з 3,56 до 3,58 грн. за 1 кілограм).
На олію протягом досліджуваного періоду відбулося зниження середнього рівня цін в цілому по Україні на 0,8 відс. (з 6,24 до 6,19 грн. за 1 літр).
На овочеву продукцію спостерігалося зростання середніх рівнів споживчих цін, зокрема на: картоплю на 1,5 відс. (з 2,04 до 2,07 грн. за 1 кг), капусту – 2,9 відс. (з 2,09 до 2,15 грн. за 1 кг), моркву – 4,1 відс. (з 1,95 до 2,03 грн. за 1 кг), буряк – 4,1 відс. (з 1,7 до 1,77 грн. за 1 кг) та цибулю – 4,2 відс. (з 2,13 до 2,22 грн. за 1 кілограм).
За даними моніторингу цін на споживчому ринку продуктів харчування у аналогічному періоді 2005 року спостерігалося підвищення цін на: крупу гречану, рис, ковбаси варені І ґатунку, молоко, сметану, цукор, олію, капусту, моркву, буряк, та цибулю; зниження на: яловичину, свинину, птицю (кури), яйця курячі.
З урахуванням тенденції зміни цін, яка склалася в попередні роки, на ринку продуктів харчування можна спрогнозувати відносну стабільність цін на хліб та крупи, подальше незначне підвищення цін на м'ясо-молочну та овочеву продукцію, а також незначне коливання їх рівнів на решту досліджуваних продуктів харчування.
Прес-служба Міністерства економіки України
e-finance.com.ua