• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Смертельные объятия: одесситы игнорируют все предупреждения
    2013-11-30 01:09:00

    Не кури в ліжку, бо попіл, який доведеться підмітати, може виявитися твоїм власним. Жорстоко? Так. Але не більш трагічно за інформацію пожежних служб: тільки від цигарки, з якою заснули в ліжку, щороку гинуть від 25 до 50 мешканців нашої області. А скільки дорожньо-транспортних пригод сталося через те, що цигарка відволікла увагу водія від руху, скільки померло за кермом від того, що затяжка сприяла різкому звуженню судин?! Уже не кажучи про те, що 90% смертей від раку легенів, 75% — від хронічного бронхіту і 25% — від ішемічної хвороби серця обумовлені саме палінням. Сліпота, раптова відмова кінцівок, гнилі зуби — також наслідок куріння.

    Беззаперечним фактом є й те, що за останні п’ять років кількість курців в Україні зменшилася мало не на два мільйони! Антитютюнова пропаганда, як і принциповий прояв політичної волі, скерованої нехай на часткову, але заборону реклами цигарок, цілковите табу на паління в кафе та ресторанах, як і в навчальних та медичних закладах, роблять свою справу.

    Як саме медики та громадськість Одещини дають відкоша тютюновій згубі, було темою прес-конференції головного лікаря Одеського обласного наркологічного диспансеру, головного позаштатного нарколога управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ольги ЗАМНЮКОВОЇ.

    Ольга Іванівна нагадала представникам ЗМІ про те, що кожний третій четвер листопада відзначається в світі як Міжнародний день відмови від куріння. Ідея цієї дати — закликати людей відмовитися від паління бодай на один день, щоб мати час задуматися: чи варто й далі труїтися, добиваючи власне здоров’я? А зекономлені гроші радять віддати на благочинність.

    До слова сказати, при запровадженні страхової медицини ваш потяг до смоктання цигарки може принести чимало прикрощів: за вас ніхто не оплатить лікування можливих захворювань, причиною яких, навіть віддалено, міг стати тютюновий дим (і не суть важливо, чи курили ви самі, а чи вдихали той дим, дозволяючи випускати його тим, хто поряд).

    Уперше ідея кинути курити на один день народилася в американського медика з Каліфорнії Артура Мулані: у 1971-у він закликав місцевий люд відмовитися хоча б на день від сигарет, а на заощаджені кошти відремонтувати школу. 18 листопада 1976 року каліфорнійське відділення Американського товариства раку вперше надало фінансування на рекламу цього дня, й відтоді він дістав назву День відмови від куріння, ставши з часом міжнародним.

    Цікава статистика: половина курців в Україні підтримує заборону паління у барах та ресторанах: 53,7% — в ресторанах або кафе і 44% — у барах (за даними Глобального опитування дорослих щодо вживання тютюну (GATS), 2010 рік, Київський міжнародний інститут соціології). При цьому майже всі некурящі, які складають понад 70% дорослого населення України, одностайно підтримують ідею повністю чистого повітря в кафе, барах та ресторанах.

    Гасло міжнародного дня — сприяти зниженню поширеності тютюнової залежності, залученню до боротьби проти куріння всіх верств населення та лікарів усіх спеціальностей, профілактиці тютюнопаління й інформуванню суспільства про згубний вплив цигарок. Експерти стверджують, що в найближчому майбутньому здоров’я громади залежатиме від інтенсивності відмови від куріння. Саме цей чинник допоможе продовжити тривалість життя і вберегти людей від численних хвороб.

    В Україні внаслідок куріння щороку помирають 120—140 тисяч осіб. За рівнем поширення тютюнопаління наша держава посідає сьоме місце з кінця серед 132 країн світу. Про це також треба відкрито говорити людям. МОЗ України в свою чергу, поінформувала Ольга Замнюкова, закликає кожного медичного працівника вибрати у листопаді хоча б один робочий день, впродовж якого запитувати кожного свого пацієнта про тютюнопаління. «Некурящих варто похвалити за здоровий спосіб життя, а курців — заохотити кинути палити і запропонувати їм свою допомогу», — ось такий посил до дії спущено зверху.

    До речі, пацієнт, який побачив свого лікаря з цигаркою, більше йому не до­вірятиме.

    В Україні заборонені майже всі види реклами тютюну, а всі упаковки сигарет виготовляються з ілюстраціями із зображеннями хвороб, спричинених курінням… Ефективними, зазначила Ольга Замнюкова, є й простіші методи, так би мовити, щоденного застосування, які на озброєнні наших обласних спеціалістів-наркологів, як-от: переконання, відверта бесіда, колективний перегляд роликів про шкоду від паління (в класах і в студентських аудиторіях). На когось приголомшливо діє навіть підрахована разом з лікарем сума грошей, які курець (що вже казати про курящу родину!) щомісяця пускає з димом на вітер.

    Спеціалісти Одеського обласного наркологічного диспансеру, який очолює Ольга Замнюкова, долучилися до реалізації загальнонаціональної програми «Україна без тютюну», проводячи значну профілактичну роботу з населення, зокрема й за підтримки ЗМІ. Тому ж, хто не може самостійно позбутися потягу до куріння, досвідчена лікарка рекомендує звернутися по допомогу до фахівців (диспансер розташований на вулиці Бреуса, 25/2). Телефони «довіри» закладу: 748-92-47 та 748-92-49.

    Источник

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.