• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Основные проблемы экономики Украины
    2014-04-19 16:59:44

    На тлі політичної кризи на сході України міжнародні кредитори ретельно оцінюють ризики і обережно підходять до виділення фінансової допомоги. У деталях розбиралася Російська редакція Німецької хвилі.

    Грошові купюри

    Для запобігання економічній катастрофі Україні в найближчі два роки необхідно 27 млрд доларів фінансової допомоги, підрахували міжнародні кредитори. Близько половини цієї суми готовий виділити Міжнародний валютний фонд (МВФ), решта коштів згоден надати Євросоюз, а також США і деякі інші країни.

    Ситуація в економіці України погіршується з кожним днем, проте кредитори поки не поспішають з виділенням обіцяних сум. Одна з причин - високі геополітичні ризики, пов'язані з безладами на сході країни. Перш ніж гроші будуть надані, належить ряд погоджень на політичному рівні.

    Ейфорія пройшла - проблеми залишилися

    "Фінансове становище України стає все більш хитким. Первісна ейфорія, пов'язана з рішення МВФ, починає згасати", - відзначає Крістофер Уїфер, засновник консалтингової фірми Macro-Advisory в Москві.

    Наприкінці березня МФВ оголосив про рішення надати Україні кредит на суму від 14 млрд до 18 млрд доларів, проте остаточні цифри так і не були озвучені. Угода про виділення коштів, досягнута з українською владою, має отримати схвалення виконавчого комітету фонду, йдеться в заяві на сайті МВФ. Його засідання відбудеться в кінці квітня або початку травня. Точна сума кредиту буде визначена в залежності від розміру фінансування з боку інших кредиторів, зазначено в заяві.

    У фонді пояснюють, що намір надати лише половину суми пояснюється високими ризиками у зв'язку з напруженою геополітичною обстановкою на Україні.

    "Ми виступаємо з дуже великим фінансуванням, тому члени фонду говорять про те, що "та інші нехай внесуть вклад". Це великий ризик", - заявив в інтерв'ю The Wall Street Journal минулого тижня глава європейського департаменту МВФ Реза Могадам.

    Кредитори дивляться на МВФ

    Однак на сьогоднішній день не цілком зрозуміло, як саме розподілиться між кредиторами залишок суми виплат, необхідний, щоб довести пакет зарубіжної фінансової допомоги до обіцяних 27 млрд доларів, написав Уїфер в аналітичній записці в понеділок, 14 квітня.

    Інші кредитори дали зрозуміти, що підтримка з їхнього боку буде залежати від того, чи вдасться МВФ домовитися з Києвом про проведення економічних реформ. На цих умовах Японія згодна виділити 1,5 млрд доларів, Канада - близько 200 млн доларів. Американська влада поки пообіцяли Києву гарантії по кредиту в розмірі 1 млрд доларів і 150 млн доларів у вигляді прямої фінансової допомоги.

    Другий за величиною кредитор після МВФ, Євросоюз, заявив на початку березня, що готовий надати підтримку в розмірі щонайменше 11 млрд доларів. Конкретну суму в Брюсселі не назвали: її розмір повинні схвалити всі країни ЄС. Глава Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу висловив упевненість, що пакет фінансової допомоги отримає підтримку.

    "У Європі глибоко зацікавлені в стабільності на Україні", - цитує Баррозу The Wall Street Journal.

    Невтішна статистика

    Однак час грає не на боці Києва.

    "Стає все більш зрозуміло, що стан української економіки погіршується, а політичні ризики, ймовірно, охолодять надії на відновлення", - відзначає Крістофер Уїфер.

    Це означає, що в найближчі два роки Києву може знадобитися не 27 млрд доларів, а 35-40 млрд доларів іноземної допомоги, вважає експерт.

    У першому кварталі 2014 року обсяг золотовалютних резервів України скоротився на 5,3 млрд доларів, склавши на кінець березня 15,1 млрд доларів. Основна причина скорочення - стрімке падіння курсу гривні до долара, відзначає Уїфер.

    З початку року українська валюта втратила в ціні 35 відсотків, констатує аналітик лондонської консалтингової фірми Capital Economics Ніл Шерінг. Для підтримки курсу гривні і зниження інфляції, яка в березні склала 3,4 відсотка в річному вираженні, Нацбанк України з 15 квітня різко підвищив базову облікову ставку з 6,5 до 9,5 відсотка річних. За словами Шерінга, це рішення регулятора - показник того, що українська економіка стає все більш вразливою.

    Минулого року інфляція в Україні склала 0,5 відсотка. Влада очікує, що за підсумками 2014 року споживчі ціни зростуть на 12 відсотків. Однак у Capital Economics припускають, що внаслідок підвищення тарифів на побутові послуги, яке є однією з умов надання кредиту МВФ, споживчі ціни в 2014 році можуть злетіти і на 15 відсотків. З 1 травня тарифи на газ для мешканців України зростуть на 50 відсотків.

    Політика управляє ринками

    Без підвищення тарифів і низки економічних реформ, здійснення яких також вимагає МВФ, Україну чекає дефолт і падіння річного ВВП на 10 відсотків, попередив прем'єр Арсеній Яценюк. Завдяки реформам і допомозі міжнародних кредиторів темпи зниження ВВП в поточному році вдасться утримати на рівні 3 відсотків, підкреслив він.

    Підтвердження майбутньої угоди з МВФ, особливо в поєднанні з конкретними зобов'язаннями з боку ЄС, повинно принести тимчасове полегшення на український фінансовий ринок, вважає Крістофер Уїфер. Однак, на його думку, тривалі заворушення на сході країни зроблять негативний вплив на українську економіку в цілому.

    З ним згоден і лондонський колега. Є надія, що реалізація програми надання фінансової допомоги заспокоїть фінансові ринки, прогнозує Ніл Шерінг. Проте він підкреслює, що рух ринків визначається не стільки економічними, скільки політичними чинниками: "У зв'язку з цим само собою зрозуміло, що, якщо політична криза не вщухне, ринкова кон'юнктура залишиться нестабільною".

    Ірина Філатова, Немецкая волна.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.