• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Почему люди не моют руки после контакта с деньгами
    2014-05-06 15:30:26

    Дві третини європейців переконані, що готівка є джерелом бактерій  – втім, лише кожен п’ятий намагається уникнути пов’язаних з її використанням ризиків.

    Дослідження , яке сьогодні оприлюднила компанія MasterCard, виявило, що хоча готівка і вважається негігієнічною та брудною, лише кожен п’ятий європеєць миє руки після контакту з банкнотами чи монетами. Опитування 9 000 споживачів з 12 країн Європи показало, що європейцям важко відмовитися від поганої звички користуватися забрудненою готівкою, хоча рівень її негігієнічності навіть вищий ніж поручні в транспорті.

    Три чверті всіх опитаних європейців погоджуються, що варто бути обачними при контакті з готівкою і зважати на мікроби, які знаходяться на грошах. Однак результати показали, що ті ж самі опитані частіше миють руки в інших випадках, таких як, наприклад, контакт з тваринами (46%) чи поїздка у громадському транспорті (36%).

    Попереднє дослідження, яке в 2013 році компанія MasterCard провела спільно з Оксфордським університетом , продемонструвало, що в середньому на європейській банкноті міститься 26 000 бактерій, які потенційно можуть становити загрозу для здоров’я. Хоча респонденти і визнають потенційну небезпеку, пов’язану з контактом з готівкою, серед європейців спостерігається суттєва різниця між кількістю тих, хто вважає гроші джерелом бруду та тих, хто дійсно щось робить для зниження цих ризиків. В Угорщині та Франції така невідповідність між «знати і робити» сягнула найвищого рівня, вказуючи на прогалину між знанням про те, що гроші є джерелом бруду та вірогідністю миття руки після контакту з ними.

    Пояснюючи наше небажання відмовитись від звички користуватися забрудненою готівкою, психолог Донна Доусон відзначила: «Гроші у вигляді реальних банкнот та монет становлять найпереконливішу форму видимої економічної сили та особистого успіху; саме тому людям важко створювати та утримувати будь-які негативні асоціації пов’язані з ними. Причиною значної невідповідності, виявленою у ході дослідження між тим, що ми знаємо і робимо, є відсутність “зв’язку”: ми можемо визнавати, що на грошах містяться мікроби, але ми не пов’язуємо хвороби чи захворювання з контактом з грошима. Це так само, як хвилюватися про мікроби у повітрі, яким ми дихаємо. Ми їх не бачимо і тому не можемо контролювати. Здатність здійснювати контроль у житті – це сильний мотивуючий фактор для людей. 40% опитаних визнали, що вони не можуть контролювати, у чиїх руках гроші побували до них, і як наслідок, багато хто з нас намагається не думати про речі, на які ми не можемо впливати, а 38% респондентів сказали, що взагалі ніколи не думали про це. Факти про забрудненість грошей непокоїтимуть нас певний час, але невдовзі це занепокоєння опиниться на значно нижчому рівні за пріоритетністю – тут дійсно діє правило “чого очі не бачать, того серцю не жаль”».

    Результати дослідження MasterCard також виявили, що майже четверо з десяти опитаних (37%) європейців хотіли б внести бодай найменшу зміну у своє буденне життя, щоб зробити його більш гігієнічним, і більшість із них віддала б перевагу використанню карток або безконтактних розрахунків замість готівки задля більшої безпеки.

    Доктор Джим О’Магоні, викладач біологічних наук в Коркському технологічному інституті (Ірландія) зауважив: «Асоціативний зв’язок між грошима та гігієною встановлено вже давно. З історії відомі дані про те, що селяни вірили в певну причетність грошей до епідемії чуми в Англії, вони очищували гроші в ємностях для води, наповнених оцтом, щоб знезаразити їх . За останні роки проводилося багато наукових досліджень, які безсумнівно довели, що банкноти та монети переносять бактерії та інші мікроби. Більшість людей визнають, що контакт з грошима можна вважати таким, що несе небезпеку, втім на практиці мало хто дотримується мінімальних правил гігієни у цьому питанні.

    Як показали попередні дослідження, в середньому на європейській банкноті міститься 26 000 колоній бактерій. Зважаючи на цей факт, потрібно підвищувати обізнаність про те, що контакт з грошима може нести потенційну небезпеку не меншу ніж, наприклад, контакт з дверною ручкою в туалеті чи поручнями ескалаторів. Хоча немає ніяких чітко встановлених міжнародних принципів щодо використання готівки під час сезонних епідемій грипу та спалахів шлунково-кишкових захворювань, бажано більше уваги приділяти гігієні і переходити на безготівкові розрахунки, особливо у такі періоди.”

    Кріс Кангас, Керівник Департаменту безконтактних розрахунків MasterCard Europe, додає: «Найбільш очевидним з результатів цьогорічного дослідження є те, що незважаючи на знання про гігієнічні ризики грошей, європейцям важко відмовитись від звички користуватися готівкою. Проте безготівкові платежі – це не лише інноваційний спосіб оплати, але й спосіб вберегти себе від бактерій та мікробів, які, як ми знаємо, переносяться у випадку контакту чи розрахунку банкнотами чи монетами».

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.