• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Переживет ли украинская экономика отключение от газа
    2014-06-16 23:09:15

    Україна зможе прожити без російського газу, якщо почне діяти вже зараз. Жорстка економія енергоресурсів та війна на сході країни цьому сприятимуть, констатують експерти.

    На даний момент українські підземні газосховища заповнені майже наполовину. Станом на 13 червня у них було сконцентровано близько 13,5 мільярдів кубометрів природного газу, повідомляє асоціація Європейських операторів підземних газових сховищ. Як пояснює експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, близько 45 відсотків об’єму закачаного газу – це так званий буферний газ. Його запас не повинен критично зменшуватися у газосховищах, аби технічно було можливо викачувати його у газотранспортну систему. Решту 55 відсотків можна використовувати на потреби промисловості та комунальних підприємств.

    Якщо до згаданих запасів додати 10 мільярдів кубометрів газу, який Україна самостійно видобуває у власних родовищах та реверсні поставки з Європи (5 мільйонів кубометрів), то до початку зими Україна «протягне» без російського «блакитного палива», припускають експерти.»При жорсткій економії Україна може прожити без російського газу до грудня. Але чи вистоїть «Газпром», не маючи куди збувати свій газ, я не впевнений», – прокоментував в інтерв’ю Deutsche Welle директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

    До зими, а потім?

    Нині через низький газовий попит ситуація дійсно ще задовільна, зауважує німецька експертка з питань енергетики Клаудія Кемферт. Однак узимку все може кардинально змінитися, застерігає очільниця департаменту «Енергетика, транспорт, довкілля» Німецького інституту економічних досліджень в Берліні. «Наші розрахунки показують, що Україна дуже сильно постраждає у випадку, якщо вона в майбутньому відмовиться від російського газу. Європа в цьому випадку хоч і дійсно може прийти Україні на допомогу, але через наявні обмеження вона не буде здатна компенсувати російський газ у довготривалій перспективі».

    В Національному інституті стратегічних досліджень визнають, що через припинення поставок російського газу українська економіка дійсно таки зазнає втрат, втім, вони можуть піти і на користь. «Припинення газопостачання критичне для енергетичного сектору, це удар по хімічній промисловості, де використовують газ як сировину. Це суттєвий виклик для металургів. Але разом з тим це і поштовх для структурних змін», – пояснив DW заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло. Він вказує на те, що підприємства мають терміново розробити схеми заміщення російського газу, переключившись на альтернативні джерела енергії. Це, на думку економіста, стимулюватиме українську економіку, адже «переключення» вимагатиме від промисловців реконструкції підприємств чи будівництва. А це в свою чергу – додаткові робочі місця, зокрема на Сході України.
    Економія мимоволі

    До речі, найбільше газу в Україні використовують саме східні регіони, де сконцентровані великі металургійні та хімічні промислові підприємства. Фактично бойові дії, які зараз там ведуться, вже пригальмували роботу цих підприємств. Як наслідок Україна має деяку газову економію. «Як це не цинічно звучить, але війна на Сході допомагає економити газ, який не використовують там підприємства. Цей газ можна буде використати потім для опалювального сезону», – припускає експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

    Водночас і українські, і німецькі експерти єдні у тому, що український уряд за посередництва ЄС має продовжити переговори з російською стороною про врегулювання комерційних стосунків щодо газу, адже запаси «блакитного палива» в Україні рано чи пізно вичерпаються.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.