• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Про інвестиції під час «Гарячої лінії»
    2014-08-21 08:22:10

    Нещодавно у податковій інспекції Голосіївського району столиці пройшов традиційний сеанс телефонного зв’язку «Гаряча лінія». Начальник відділу надання адміністративних та консультативних послуг управління обслуговування платників податків Назаратій Маргарита Андріївна дала відповіді на актуальні питання на тему: «Інвестиційна привабливість України».

    Пропонуємо Вашій увазі деякі із запитань, які надійшли від платників податків.

    Питання: Яким чином суб’єкт господарювання може отримати довідку про сплачені іноземним інвестором в Україні податки, яку необхідно подати до органу державної реєстрації для анулювання державної реєстрації іноземних інвестицій?
    Відповідь: Відповідно до пункту 16 Порядку державної реєстрації (перереєстрації) іноземних інвестицій та її анулювання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06 березня 2013 року № 139 у разі вилучення (репатріації) іноземних інвестицій державна реєстрація підлягає анулюванню.
    Для анулювання державної реєстрації іноземних інвестицій заявник подає органові державної реєстрації зокрема довідку територіального органу Міністерства доходів і зборів про сплачені іноземним інвестором в Україні податки (пункту 17 Порядку № 139).
    Порядок видачі довідки про сплачений нерезидентом в Україні податок на прибуток (доходи) та форма цієї довідки затверджені наказом Міністерства фінансів України від 03.12.2012 № 1264.
    Така довідка видається органом доходів і зборів за місцезнаходженням (місцем проживання) резидента або постійного представництва нерезидента, що здійснює на користь нерезидента будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України (пункту 2 Порядку № 1264).
    Довідка або обґрунтована відмова у її видачі видається на бланку органу доходів і зборів за підписом керівника органу доходів і зборів протягом 5 робочих днів від дати одержання письмового звернення нерезидента або уповноваженої ним особи (пункту 3 Порядку № 1264).
    Письмове звернення нерезидента про надання довідки надсилається до відповідного органу доходів і зборів безпосередньо або через особу, яка здійснює на користь нерезидента виплату доходів з джерелом їх походження з України, або через уповноважену особу, яка повинна підтвердити свої повноваження. Звернення має бути подане українською мовою або іноземною мовою разом з офіційним перекладом українською мовою та обов’язково повинно містити відомості про нерезидента та відомості про джерело доходу (пункту 4 Порядку № 1264).
    Отже, довідка про сплачений нерезидентом в Україні податок на прибуток (доходи) або обґрунтована відмова щодо її видачі, видаються органом доходів і зборів за місцезнаходженням (місцем проживання) резидента або постійного представництва нерезидента, що здійснює на користь нерезидента будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, протягом 5 робочих днів від дати одержання письмового звернення.

    Питання: Які  існують форми здійснення іноземних інвестицій?
    Відповідь: Відповідно до статті 3 Закону України №93/96-ВР «Про режим іноземного інвестування» іноземні інвестиції можуть здійснюватися у таких формах:
    - часткової участі у підприємствах, що створюються спільно з українськими юридичними і фізичними особами, або придбання частки діючих підприємств;
    - створення підприємств, що повністю належать іноземним інвесторам, філій та інших відокремлених підрозділів іноземних юридичних осіб або придбання у власність діючих підприємств повністю;
    - придбання не забороненого законами України нерухомого чи рухомого майна, включаючи будинки, квартири, приміщення, обладнання, транспортні засоби та інші об'єкти власності, шляхом прямого одержання майна та майнових комплексів або у вигляді акцій, облігацій та інших цінних паперів;
    - придбання самостійно чи за участю українських юридичних або фізичних осіб прав на користування землею та використання природних ресурсів на території України;
    - придбання інших майнових прав;
    - господарської (підприємницької) діяльності на основі угод про розподіл продукції;
    - в інших формах, які не заборонені законами України, в тому числі без створення юридичної особи  на підставі  договорів із суб'єктами господарської діяльності України.

    Питання: В якій валюті можна здійснити інвестиції?
    Відповідь: Статтею 2 Закону України «Про режим іноземного інвестування» передбачено, що іноземні інвестиції можуть здійснюватись у вигляді іноземної валюти, що визнається конвертованою Національним банком України та валюти України - відповідно до законодавства України.
    Нагадуємо, що порядок іноземного інвестування в Україну встановлено Положенням про порядок іноземного інвестування в Україну, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 10.08.05 №280.
    Відповідно до пункту 2.1 вищезазначеного документа у разі здійснення інвестицій в Україну у грошовій формі іноземний інвестор має право відкрити інвестиційний рахунок та перерахувати на нього іноземну валюту із-за кордону, здійснювати продаж іноземної валюти з інвестиційного рахунку та зараховувати на інвестиційний рахунок кошти в гривнях, отримані від продажу іноземної валюти, для подальшого здійснення іноземної інвестиції.
     
    ДПІ у Голосіївському районі ГУ Міндоходів у м. Києві

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.