• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • МЦПД погіршує економічні прогнози
    2014-10-02 13:19:38

    Міжнародний центр перспективних досліджень підготував черговий випуск щомісячного аналізу «Економічні тенденції та прогноз на 2014-2017 роки». Експерти центру проаналізували показники української економіки за серпень поточного року.

    У серпні 2014 року в Україні тривало погіршення промислової динаміки внаслідок воєнних дій наДонбасі. Найглибше падіння відбулося у видобуванні вугілля, виробництві коксу і металургії. Підприємства потерпали від логістичних проблем, зокрема, труднощів із завезенням матеріалів та вивезенням готової продукції, пошкоджень енергетичної інфраструктури та безпосередніх втрат виробничих потужностей унаслідок руйнувань. У Луганській області в серпні обсяг промислового виробництва знизився на 85%, у Донецькій – на 58,4%.

    Ми очікуємо, що в другому півріччі 2014 року економічна динаміка в більшості секторів буде дуже слабкою. За нашим прогнозом, 2014 року ВВП скоротиться на 8%.

    Загалом по Україні випуск у промисловості в серпні зменшився на 21,4% до відповідного місяця попереднього року. У добувній промисловості обсяги виробництва скоротилися на 27,4%, у переробній – на 19,2%, в енергетичному секторі – на 17,3%.

    Падіння промислового виробництва негативно позначається на динаміці вантажообігу на транспорті та стані оптової торгівлі. Крім того, проблеми у промисловості призводять до зменшення експортних можливостей, що негативно впливає на валютні надходження. Понад те, на промислових підприємствах відбувається втрата робочих місць, а також переведення працівників на неповний робочий день, через що поглиблюється падіння реальних доходів населення.

    Завдяки великому врожаю ранніх зернових, індекс обсягу виробництвапродукції рослинництва збільшився на 8,5% р/р за січень-серпень.Врожайність ранніх зернових і зернобобових відчутно перевищуєминулорічні показники. Водночас урожай зібрано з дещо меншої площі (на3,6% р/р на початок вересня).

    За січень–серпень середні ціни продукції рослинництва зросли в гривневомувимірі на 13,2% р/р. Найбільше зростання цін було зафіксовано на пшеницю(+31,1% р/р) та ріпак (+31,5% р/р), тимчасом як ціни на кукурудзу і насіннясоняшника знизились на 4,8% та 9,2% відповідно.

    У тваринництві тривало уповільнення зростання обсягів виробництва. Усічні-серпні виробництво збільшилося на 2,9% проти 3,5% у січні-липні.

    За методом кінцевого використання, основним джерелом падіння у ІІкварталі 2013 року було скорочення валового нагромадження основногокапіталу (на 18,5% р/р) та запасів. Зокрема ВНОК у машини та обладнаннязнизився на 32,3%.

    Кінцеві споживчі витрати домашніх господарств уперше з четвертогокварталу 2009 року скоротились (на 2,3% р/р). У попередні квартали,незважаючи на рецесію з другого півріччя 2012 року, відбувалося зростанняприватного споживання.

    Імпорт скоротився більше, ніж експорт (-11,3% проти -7,4%), що привело до істотного позитивного впливу зміни чистого експорту на загальне зростання.Водночас чистий експорт лишився від’ємним і становив -3,7% ВВП. Зупинкакількох великих промислових підприємств і необхідність збільшення імпортупалива призведуть до уповільнення скорочення чистого експорту в другому півріччі.

    Зростання споживчих цін прискорилося до 0,8% м/м у серпні проти 0,4% у липні. З початку року ІСЦ зріс на 12,9%.

    Річні темпи споживчої інфляції у серпні сягнули 14,2% р/р. Основні чинники високої інфляції виробників у серпні - відновлення ослаблення гривні і руйнування виробничих потужностей на сході країни. Однією з причин чергової хвилі ослаблення гривні у серпні стало російське втручання в конфлікт на Донбасі та відповідне зменшеннясподівань на швидке закінчення протистояння.

    Зміни прогнозу на 2014 рік
    Зважаючи на наявне ослаблення гривні, ми змінюємо прогнозобмінного курсу на кінець року до 13 грн/дол. і споживчої інфляції —до 19%.

    Внаслідок різкого скорочення промислового виробництва на Донбасів липні-серпні, відновлення якого неможливе без відбудовиінфраструктури (яка навряд чи відбудеться цього року), мизнижуємо прогноз зростання промислового виробництва (до -11,8%р/р) і його трьох основних компонентів.

    Погіршення ситуації у промисловості негативно вплине на пов’язанівиди економічної діяльності — транспорт і торгівлю, прогноз дляяких також погіршено.

    ВВП скоротиться на 8% через зниження і внутрішнього, ізовнішнього (з боку РФ) попиту.

    Ми очікуємо, що 2014 року вперше з кризового 2009 рокувідбудеться істотне — на 9% р/р — скорочення приватногоспоживання через зниження реальних доходів, зростання вартостіімпортних товарів внаслідок девальвації, підвищенняадміністративно регульованих тарифів та погіршення умовкредитування.

    Державне споживання скоротиться значно менше, ніж приватне, —на 5,5% р/р.

    ВНОК знизиться на 29,6% р/р, валове нагромадження загалом — на27%. Таким чином, 2014 рік буде другим поспіль роком зниженняВНОК та третім — зниження валового нагромадження.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.