• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Монополія Фірташа у галузі обласних газорозподільчих підприєиств є загрозою національній безпеці, - Андрій Левус
    2015-04-07 13:13:48

     

    Зі зверненням щодо перевірки фактів незаконної приватизації державних облгазів Дмитром Фірташем до Міністра внутрішніх справ звернувася народний депутат України, голова підкомітету держбезпеки Комітету ВРУ з питань національної безпеки і оборони, екс-заступник Голови СБУ Андрій Левус.

    Про це народний депутат повідомив на своїй сторінці у Фейсбук.

    «В процесі здійснення депутатських повноважень як Голови підкомітету з питань державної безпеки Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, мені стало відомо про факти, що потребують перевірки з боку правоохоронних органів та негайного реагування», - повідомив Андрій Левус.

    На його думку, регіональні газорозподільні мережі безкоштовно експлуатуються олігархами, завдяки тісним зв'язкам з попередньою владою. І це питання досі залишається невирішеним.

    Газовий король, партнер «Газпрому», мільярдер Дмитро Фірташ за останні кілька років сконцентрував “в своїх руках” більше 70% всіх обласних газопостачальних підприємств України. Робив він це по-різному. Іноді прямо, іноді через компанії, контроль над якими не визнавав. Але гроші на купівлю облгазів їм давав.

    «Так, маловідома компанія «Газтек» за короткий проміжок часу стала власником десятка найбільших газопостачальних підприємств. У Фірташа заявляють, що не знають, кому належить компанія. Тим не менш, банк «Надра», що контролюється Д. Фірташем, надав «Газтеку» кредит у розмірі 250 млн грн.», - йдеться в тексті звернення.

    Компанія, відсікаючи на своєму шляху будь-яку конкуренцію, буквально за місяць скупила різні пакети акцій в десяти облгазах, що постачають паливо домогосподарствам і підприємствам у регіонах України. Це були пакети по 25% акцій, а часом і по 50-60%. Завдяки тому, що раніше Д. Фірташу належали частки цих підприємств, він отримав над ними повний контроль.

    Як наближений до Януковича олігарх, Дмитро Фірташ став власником 75% облгазів, щодня купуючи нове підприємство. Він виймав і продовжує виймати надприбутки з кожної мережі, з кожної свердловини при цьому не вкладаючи жодної копійки в модернізацію галузі.

    Найбільшим приватним власником пакетів акцій низки українських облгазів є ПРАТ «Газтек». «Газтек» зокрема, придбав на приватизаційних конкурсах блокуючі держпакети акцій «Миколаїв-», «Івано-Франківськ-», «Севастополь-», «Дніпропетровськ-», «Запо-», «Луганськ-», «Вінницягазу». Власниками самого «Газтэка» є низка кіпрських компаній - Krezer Holdings Limited, Nesiba Venchers Limited, Pasler Enterprises Limited і Porala Venchers Limited, які пов'язують з Дмитром Фірташем.

    На сьогоднішній день відомо, що Державна компанія  "Газ України" звернулася в Окружний адмінсуд Києва у лютому 2015 року. Дочка НАК "Нафтогаз України" - компанія (ДК) "Газ України" просить визнати недійсною постанову Кабінету міністрів №770 від 20 серпня 2012 року, якою було здійснено передачу Кабміном М. Азарова у 2012 році державних газорозподільних мереж у відання приватним облгазам. Крім того, компанія звернулася до Конституційного суду з проханням роз'яснити, наскільки постанова №770 відповідає законодавству України, зокрема, Господарським кодексом. У них є велика надія, є всі передумови до того, щоб "Нафтогаз України" передав їм в управління мережі, а вони стали їх оператором. Два з половиною роки тому, Кабінет міністрів України доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості України укласти з підприємствами газопостачання та газифікації (облгазами) договору господарського ведення держактивами, використовуваними в їх ліцензійної діяльності. Це рішення було закріплено постановою №770 від 20 серпня 2012 року. Мова йде про державні активи, що використовуються облгазами для основного виробництва, які перебувають у них на балансі і не підлягають приватизації. Крім того, постановою розподілені газопроводи виключені з переліку майна, що не підлягає приватизації і передані у користування НАК "Нафтогаз України". На той момент прем'єр-міністром був М. Азаров, а міністром енергетики – Ю. Бойко.

    Зокрема, голова підкомітету держбезпеки наголосив, що така монополія в газовій галузі є шкідливою і несе загрозу національній безпеці України.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.