• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • В стінах ДПІ у Дарницькому районі відбулася «Гаряча лінія» по акцизному податку
    2015-06-23 13:32:04

    Нещодавно в ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві відбулася «Гаряча лінія» на тему: «Акцизний податок – актуальні питання, відображення у фіскальному чеці».

    «Гарячу лінію» проводила завідувач сектору контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Засуха Світлана Володимирівна, яка відповіла на наступні запитання платників:

    Запитання:

    Розкажіть більш детально про подання декларації акцизного податку до податкової?

    Відповідь:

    Згідно розділу 3 Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку, який затверджений Наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 року  № 14:

    Декларація за звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, подається платником щомісяця не пізніше 20 числа наступного звітного періоду до контролюючого органу за місцем реєстрації такого платника. Місцем реєстрації платника, що є суб'єктом господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів, є місцезнаходження пункту продажу товарів.

    Декларація подається до контролюючого органу особисто платником або уповноваженою ним особою, або надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення, або надається засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

    У разі надсилання Декларації поштою платник зобов’язаний здійснити таке відправлення на адресу відповідного контролюючого органу не пізніше ніж за десять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації. 

    У разі втрати або зіпсуття поштового відправлення чи затримки його вручення контролюючому органу з вини оператора поштового зв’язку такий оператор несе відповідальність відповідно до закону. У такому разі платник звільняється від будь-якої відповідальності за неподання або несвоєчасне подання Декларації.

    Платник протягом п’яти робочих днів з дня отримання повідомлення про втрату або зіпсуття поштового відправлення зобов’язаний надіслати поштою або надати особисто на його вибір контролюючому органу другий примірник Декларації разом з копією повідомлення про втрату або зіпсуття поштового відправлення.

    Незалежно від факту втрати або зіпсуття такого поштового відправлення чи затримки його вручення платник зобов’язаний сплатити суму податкового зобов’язання, самостійно визначену ним у Декларації, протягом строків, установлених Податковим кодексом України.

    Під час прийняття Декларації уповноважена посадова особа контролюючого органу, у якому перебуває на обліку платник, зобов’язана перевірити наявність та достовірність заповнення всіх обов’язкових реквізитів платника, передбачених пунктами 48.3 та 48.4 статті 48 глави 2 розділу II Податкового кодексу України. Інші показники, зазначені в поданій декларації платника податку, до її прийняття перевірці не підлягають.

    Посадова особа контролюючого органу, у якому перебуває на обліку платник, зобов’язана зареєструвати подану Декларацію датою її фактичного отримання за умови дотримання платником податку вимог статті 49 глави 2 розділу II Податкового кодексу України.

    Декларація, надана платником, вважається прийнятою за умови дотримання умов, визначених статтями 48 та 49 глави 2 розділу II Податкового кодексу України. Відмова посадової особи контролюючого органу прийняти Декларацію з будь-яких причин, не визначених статтею 49 глави 2 розділу II Податкового кодексу України, забороняється.

    У разі подання платником до контролюючого органу Декларації, заповненої з порушеннями вимог пунктів 48.3 та 48.4 статті 48 глави 2 розділу II Податкового кодексу України, такий контролюючий орган зобов’язаний надати такому платнику письмове повідомлення про відмову у прийнятті Декларації із зазначенням причин такої відмови: у разі отримання поштою або засобами електронного зв'язку - протягом п’яти робочих днів з дня її отримання, у разі отримання особисто - протягом трьох робочих днів з дня її отримання.

    У разі отримання відмови контролюючого органу у прийнятті Декларації платник має право подати нову Декларацію та сплатити штраф у разі порушення строку її подання або оскаржити рішення контролюючого органу у порядку, встановленому статтею 56 глави 4 розділу II Податкового кодексу України.

    Незалежно від наявності відмови у прийнятті Декларації платник зобов’язаний погасити податкове зобов’язання, самостійно визначене ним у такій Декларації, протягом строків, установлених Податковим кодексом України.

    Якщо останній день строку подання Декларації припадає на вихідний або святковий день, останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем. Граничні строки подання зазначеної декларації можуть бути збільшені за правилами та на підставах, які передбачені Податковим кодексом України.

    Запитання:

    Який порядок заповнення Розділу Б «Податкові зобов’язання з тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну» декларації акцизного податку?

    Відповідь:

    Розділ Б «Податкові зобов’язання з тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну (в тому числі тютюнової сировини, тютюнових відходів)» заповнюється платниками акцизного податку з тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну (в тому числі тютюнової сировини, тютюнових відходів) в такому порядку:

    1) у першій колонці рядків  Б1 - Б8 зазначаються коди розділу  та операцій з тютюновими виробами, тютюном та промисловими замінниками  тютюну, тютюновою сировиною, тютюновими  відходами, оподаткування яких передбачено розділом VI Податкового кодексу України;

    2) у другій колонці рядків  Б1 - Б8 зазначається перелік операцій  з тютюновими виробами, тютюном  та промисловими замінниками  тютюну, тютюновою сировиною, тютюновими  відходами, в результаті яких  у платника виникає податкове  зобов’язання зі сплати акцизного  податку;

    3) у третій колонці рядків  Б1 - Б8 зазначаються коди показника  додатків, що використовуються для  обчислення сум акцизного податку  з тютюнових виробів, тютюну та  промислових замінників тютюну, тютюнової сировини, тютюнових відходів, та номери колонок додатків, дані  яких вносяться до Декларації;

    4) у четвертій колонці  рядків Б1 - Б8 зазначаються суми  акцизного податку з тютюнових  виробів, тютюну та промислових  замінників тютюну, тютюнової сировини, тютюнових відходів, обчислені за  формою згідно з додатками 1, 2, 5 до Декларації.

    Суми акцизного податку у четвертій колонці рядків Б1 - Б8 обчислюються за формою згідно з додатками 1, 2, 5 до Декларації, які заповнюються та надаються із зазначенням у верхньому лівому куті додатків коду операції та рядка, визначених у першій колонці розділу Б;

    5) у рядках Б9, Б10 зазначаються  суми зменшення (коригування) податкових  зобов’язань, розмір яких також  обчислюється за формами згідно  з додатками 1 та 2 до Декларації:

    у рядках Б9.1 та Б10.1 відображається зменшення (коригування) суми податку на суму, обчислену з повернених тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, тютюнової сировини, тютюнових відходів платнику податку, що раніше були відповідно реалізовані або ввезені платником, як це передбачено пунктом 217.5 статті 217 та пунктом 218.4 статті 218 розділу VI Податкового кодексу України;

    у рядках Б9.2 та Б10.2 відображаються інші випадки коригування (зменшення (коригування) податкового зобов’язання на суму втрачених товарів (продукції), з яких не виникає податкове зобов’язання за обставин, перелічених у пункті 216.3 статті 216 розділу VI Податкового кодексу України);

    6) у рядку Б11 проставляється  сума пільг з операцій, що не  підлягають оподаткуванню (операції  з вивезення (експорту) підакцизних  товарів (продукції) за межі митної  території України та ввезення  на митну територію України  раніше експортованих підакцизних  товарів (продукції), у яких виявлено  недоліки, що перешкоджають реалізації  цих товарів на митній території  країни імпортера, підтверджено  належно оформленими документами), зазначених у пункті 213.2 статті 213 розділу VI Податкового кодексу України. Нарахування такої суми акцизного податку здійснюється за формою згідно з додатками 1, 2, 4 до Декларації;

    7) у рядку Б12 проставляється  сума пільг з операцій, що звільняються  від оподаткування згідно з  переліком таких операцій, зазначених  у пункті 213.3 статті 213 розділу VI Податкового кодексу України. Нарахування такої суми акцизного податку здійснюється за формою згідно з додатками 1, 2, 4 до Декларації;

    8) у рядку Б13 зазначається  сума усіх податкових зобов’язань, нарахованих з тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників  тютюну, тютюнової сировини, тютюнових  відходів, що визначається як  сума рядків Б1 - Б8, за вирахуванням  рядків Б2 та Б9. У рядках Б13.1, Б13.2 проставляються суми податкового  зобов’язання відповідно до кодів  бюджетної класифікації, обчислені  окремо за специфічною та адвалорною  ставками акцизного податку для  вироблених на території України  тютюнових виробів;

    9) у рядку Б14 зазначається  сума усіх податкових зобов’язань, нарахованих з тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників  тютюну (в тому числі тютюнової  сировини, тютюнових відходів), що  визначається як значення рядка  Б2, за вирахуванням рядка Б10. У  рядках Б14.1, Б14.2 проставляються суми  податкового зобов’язання відповідно  до кодів бюджетної класифікації, обчислені окремо за специфічною  та адвалорною ставками акцизного  податку для ввезених на митну  територію України тютюнових  виробів.

    Сума акцизного податку за адвалорною ставкою визначається як різниця між загальною сумою податкового зобов’язання (графа 17 додатка 2 до Декларації) та сумою акцизного податку за специфічною ставкою (графа 13 додатка 2 до Декларації).

    Дана інформація наведена в розділі 3 Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку, який затверджений наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 року  № 14.

    ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.